HDZ-ov kandidat

Tonković: ‘Da nije bilo HDZ-a, Kostrena bi još bila mjesna zajednica Rijeke’

Barbara Čalušić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Kvalitetu života ne čine samo veliki projekti, treba se brinuti i o malim stvarima koje ljudima puno znače u svakodnevnom životu, a tu svakako ima prostora za napredak, ističe HDZ-ov TonkovićKOSTRENA – Darko Tonković kandidat je za načelnika Kostrene na listi HDZ-a i HSLS-a. Ovaj hrvatski branitelj i HDZ-ov vijećnik u više saziva Općinskog vijeća Kostrene kaže da je kandidaturu prihvatio jer je dobro upoznat s funkcioniranjem cijelog općinskog sustava i zna što je potrebno Kostreni.


Osnivanje mjesnih odbora


– Od kapitalnih projekata izdvojio bih uređenje uvale Žurkovo kojim će Kostrena dobiti sve sadržaje pravog primorskog mjesta – lukobran, lučica, riva i trg. Neprihvatljivo je da u 28 godina nekada najbogatija općina u Hrvatskoj nije napravila niti jedan novi vez. Tu je naravno dom za starije kao i novi vrtić, te sportsko-rekreacijski centar iznad parkirališta u Svežnju. Najprije ću pokrenuti postupak osnivanja mjesnih odbora i promjene u sufinanciranju boravka djece u školi i vrtiću. U prvim danima organizirat ću telefonsku liniju na koju će mještani nazvati da im se pokupi glomazni otpad i besplatno odveze u reciklažno dvorište.


U svom javnom obraćanju prilikom isticanja kandidature izjavili ste da u Kostreni sve stagnira osim »divlje« gradnje. Na koji biste se način obračunali sa sadašnjom urbanizacijom Kostrene i zašto je ona, uostalom, problem?
– U Kostreni se dogodio investicijski bum novogradnji, a mi ga nismo dočekali spremni. Općina je tu bila pasivni promatrač i naplaćivala komunalni doprinos, a ti objekti nemaju riješenu osnovnu infrastrukturu poput kanalizacije i priključka za internet, a ponekad ni cestu. Važno je napomenuti da tu nisu u pitanju samo zgrade nego i ljudi koji žive u njima koji imaju društvene potrebe poput vrtića, škole, zdravstvene i socijalne skrbi i o svemu tome treba planski promišljati. Komunalni redari moraju svakodnevno obilaziti otvorena gradilišta, provjeravati je li sve u skladu s dozvolama i odmah reagirati, jer kada se prostor jednom devastira, uzalud su i kazne i inspekcije. Tu je važna suradnja sa županijskim i državnim razinama koje sada nema i moramo uvesti reda u prostorno planiranje – treba se točno znati gdje zadržavamo tradicionalnu primorsku gradnju, gdje ide moderna arhitektura, a gdje višestambena izgradnja. Pravo je investitora da gradi ono što mu se sviđa, ali općina mora odrediti smjernice, ona mora reagirati ako nešto nije sukladno važećim aktima, a u konačnici i mijenjati svoje odluke ako većina stanovnika njima nije zadovoljna.


Nedostatak sadržaj


I vi kao i mnogi vaši protukandidati želite bolju Kostrenu koja nije namijenjena samo uskom krugu ljudi. Kako tumačite činjenicu da je HDZ dosad u više mandata u Kostreni na razne načine podržavao izvršnu vlast, no ta tzv. bolja Kostrena još je uvijek ostala u, kako kažete, rukama uskog kruga ljudi?


– Podsjetit ću vas i čitatelje: da nije bilo HDZ-a, Kostrena bi još uvijek bila mjesna zajednica Grada Rijeke. Upravo zbog toga nama je bitno da se u Kostreni dobro osjećaju svi, bez obzira na svjetonazor i porijeklo i zato smo podržavali projekte koji donose rast i razvoj iako nismo imali predstavnika u izvršnoj vlasti.


Kažete da nije sve u kapitalnim projektima i da Kostreni nedostaju sadržaji koji olakšavaju svakodnevni život?


– U Kostreni nedostaju sadržaji poput mesnice, cvjetarnice, ponude svježeg voća i povrća i domaćih proizvoda s hrvatskih OPG-ova. Uređenjem prostora na vrlo frekventnoj lokaciji stvorit ćemo uvjete koji će privući male obrtnike da ponude sadržaje koji nedostaju. Kvalitetu života ne čine samo veliki projekti, treba se brinuti i o malim stvarima koje ljudima puno znače u svakodnevnom životu, a tu svakako ima prostora za napredak.