Josip Kukuljan

Tko je platio ručak i jahtu? Gradski vijećnik prijavio Obersnela policiji zbog mogućeg sukoba interesa

Damir Cupać

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Za mene je Vojko Obersnel dužnosnik i predstavnik građana Rijeke čak i onda kada je na godišnjem odmoru. Zanima me što dogovara ispod stola, kakve poklone dobiva te je li zbog toga u sukobu interesa. Zato nije svejedno je li jahtu platio on ili netko drugi, kaže KukuljanRIJEKA – Nezavisni gradski vijećnik Josip Kukuljan na Gradskom je vijeću najavio da će prijavti riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela policiji zbog mogućeg sukoba interesa.


Na Aktualnom satu je postavio pitanje o druženju gradonačelnika s Mirkom Pavičićem u restoranu na Korčuli. Obersnelu se to pitanje nije svidjelo, kazavši da nikoga ne zanima što radi u svoje slobodno vrijeme na godišnjem odmoru. Kukuljan je najavio prijavu policiji i na kraju je i podnio.


– Mirko Pavičić nije običan građanin, nego poslovni partner Grada Rijeke. Na sjednici Gradskog vijeća 24. rujna 2020. godine bila je točka po kojoj se zgrada Teatro Fenice, koja je u vlasništvu njegove tvrtke Rijekakino, nudila gradu Rijeci za 11,5 milijuna kuna.
To je bio okidač zbog kojeg sam odlučio gradonačelnika Obersnela upitati da mi objasni što je prošlog mjeseca radio s Pavičićem na otoku Korčuli, je li participirao u troškovima restorana i u troškovima najma plovila ili je troškove snosio netko drugi?


Kako nisam dobio tražene podatke, istog dana sam otišao na policiju i prijavio ga na temelju Zakona o sprječavanju sukoba interesa stavak 1. koji kaže: »Darom u smislu ovog Zakona smatra se novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost, prava i usluge dane bez naknade koje dužnosnika dovode ili mogu dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvaraju obvezu prema darovatelju.«


Za mene je Vojko Obersnel dužnosnik i predstavnik građana Rijeke čak i onda kada je na godišnjem odmoru. Zanima me što dogovara ispod stola, kakve poklone dobiva te je li zbog toga u sukobu interesa. Zato nije svejedno je li jahtu platio on ili netko drugi. Podsjećam da najam jahte ne stoji koliko i najam daske za stand up paddling, pojasnio je Kukuljan.


Potpuno je legitimno to što je napravio nezavisni gradski vijećnik, ali u njegovom obrazloženju nije točan podatak da je Teatro Fenice u vlasništvu tvrtke Mirka Pavičića. Naime, bio je u vlasništvu Rijekakina, ali je ta tvrtka otišla u stečaj pa postupak prodaje provodi stečajni upravitelj.