1 za SVE

Sve je više jednoroditeljskih obitelji. Njihovi problemi se često teže rješavaju

Sanja Gašpert

Roditeljstvo se unazad dvije generacije puno promijenilo - Marina Marghetti, Tamara Sremec, Lorena Zec i Maja Opašić / M. LEVAK

Roditeljstvo se unazad dvije generacije puno promijenilo - Marina Marghetti, Tamara Sremec, Lorena Zec i Maja Opašić / M. LEVAK

Jednoroditeljske obitelji imaju veći rizik od siromaštva, obrazovnih i zdravstvenih problema, uključujući i mentalno zdravljeRIJEKA – »Važnost podrške jednoroditeljskim obiteljima« kao završna aktivnost prvog ciklusa projekta »1 za SVE«, koji provodi Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić, naziv je panel- rasprave na kojoj su predstavljeni rezultati projekta »1 za SVE« i ukazano na nužnost ovakvog oblika podrške jednoroditeljskim obiteljima.


Besplatne radionice


– Kroz ovaj projekt fokusirali smo se i na definiranje jednoroditeljske obitelji, a to je ona u kojoj živi ili žive dijete ili djeca s jednim roditeljem koji sam skrbi o djetetu odnosno djeci i sam ih uzdržava.


Udio jednoroditeljskih obitelji u Hrvatskoj u konstantnom je porastu te one spadaju u skupinu obitelji koje imaju veći rizik od siromaštva, obrazovnih i zdravstvenih problema, uključujući i mentalno zdravlje. Kroz ovaj projekt, za koji je postojao veliki interes jednoroditeljskih obitelji, zaključili smo kako te obitelji imaju probleme kao i druge obitelji, ali su u situaciji da imaju teže uvjete da ih riješe.
Tako se i jednoroditeljske obitelji susreću s problemima upisa djece u dječje vrtiće, dostupnošću psihosocijalne podrške, a, nažalost, pola sudionika projekta, točnije kod desetak obitelji zabilježeno je nasilje u obitelji, što je dodatni problem, rekla je pedagoginja i edukantica geštalt psihoterapije pod supervizijom, voditeljica projekta i suvoditeljica grupe podrške Marina Marghetti.


Predsjednica Udruge Portić Maja Opašić istaknula je kako prvi ciklus projekta »1 za SVE – psihosocijalna podrška za jednoroditeljske obitelji« Udruga Portić, uz partnersku podršku SOS-a Rijeka – Centra za nenasilje i ljudska prava, provodi od listopada 2022. godine, on traje do kraja kolovoza ove godine i do danas je održano osam susreta po devedeset minuta za tri grupe podrške, na kojima je sudjelovalo dvadeset roditelja jednoroditeljskih obitelji s područja Rijeke te gradova i općina riječkog prstena, pod vodstvom naprednih edukantica geštalt psihoterapije pod supervizijom.


– Ovaj projekt provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije. Radionice su za roditelje besplatne i osigurana je besplatna adekvatna skrb za njihovu djecu za vrijeme trajanja grupe podrške.


Drugi ciklus započinje u rujnu ove godine, pa je ovo ujedno poziv zainteresiranim obiteljima da se prijave, rekla je Opašić.


Sudionice panel-rasprave bile su i psihologinja Lorena Zec iz SOS-a Rijeka i psihologinja Tamara Sremec, vanjska suradnica Udruge Portić.


Tamara Sremec istaknula je kako jednoroditeljske obitelji imaju probleme kao i sve druge obitelji, ali i veće.


Podsjetila je kako se roditeljstvo unazad dvije generacije puno promijenilo, rađa se puno manje djece, roditeljski ciljevi su drukčiji te su sve veća očekivanja od djece, a sve je veća i financijska nesigurnost.


Zdravo odrastanje


Lorena Zec osvrnula se na sve veći problem prisutan u društvu – obiteljsko nasilje, posebno u situacijama razvedenih roditelja, gdje je skrbništvo podijeljeno, a jedan roditelj, većinom je to otac, često se financijski ne brine o djeci.


– Moramo dodatno razmišljati o roditeljima koji su žrtve obiteljskog nasilja. Razvedena obitelj nije jednoroditeljska obitelj, a u slučajevima obiteljskog nasilja ona to često jeste, iako zakonski nije tako definirana.


Nasilje i zajedničko skrbništvo su nespojivi, nažalost, i roditelj nasilnik također može biti skrbnik, iako to ovisi o situaciji, je li nasilje prema djetetu ili ženi, koja je težina nasilja i slično.


Djeca imaju pravo na oba roditelja, ali i na odrastanje u zdravom i sigurnom okruženju, rekla je Zec.


Emocionalna podrška i razumijevanje


Udruga Portić putem projekta »1 za SVE« pruža besplatnu psihosocijalnu podršku jednoroditeljskim obiteljima sudjelovanjem roditelja u grupama podrške čije su višestruke dobiti sljedeće: roditelji uočavaju da nisu sami, međusobno si daju podršku i rješenje za konkretne probleme, dobivaju uvid u situaciju iz različitih perspektiva te dobivaju emocionalnu podršku i razumijevanje. Osnaženi roditelji na taj se način lakše nose sa svakodnevnim situacijama i izazovima roditeljstva i postaju samopouzdaniji u svojoj roditeljskoj ulozi.


– Samo sam željela razumijevanje i podršku, i to mi se ostvarilo. Došla sam bez očekivanja i ugodno sam iznenađena dobivenim. Spoznala sam da nisam jedina i u manjini te da drugi roditelji koji su sami imaju čak i veće brige i izazove od mene. Dobila sam puno korisnih savjeta, stekla nova prijateljstva, dobila ohrabrenje, podršku, naučila kako se nositi sa strahom, ovo su samo neki od komentara sudionika projekta.