Mentalfest do 12. listopada

Sutra počinje Festival mentalnog zdravlja, evo najave svih događaja

Jakov Kršovnik

Festival su najavili Aleksandra Stevanović, Martina Baioccco, Karla Mušković i Darko Roviš / Foto M. GRACIN

Festival su najavili Aleksandra Stevanović, Martina Baioccco, Karla Mušković i Darko Roviš / Foto M. GRACIN

Sutra počinje Festival mentalnog zdravlja, koji donosi znanstvenu tribinu, niz predavanja, dva okrugla stola te »živu knjižnicu« 


RIJEKA – Festival mentalnog zdravlja Mentalfest ove se godine održava od sutra, 6. listopada do srijede, 12. listopada, a donosi znanstvenu tribinu, niz predavanja, dva okrugla stola te »živu knjižnicu«. Program Mentalfesta predstavile su Martina Baiocco, ravnateljica Doma za odrasle osobe Turnić, Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, doc. dr. sc. Aleksandra Stevanović s Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci te dr. sc. Darko Roviš, voditelj Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a. Martina Baiocco kaže da se Mentalfest organizira 7. godinu zaredom u Rijeci, u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja 10. listopada, a koji je ujedno i dan Doma za odrasle osobe Turnić. Ove je godine moto, koji je dala Svjetska zdravstvena organizacija, »Mentalno zdravlje kao globalni prioritet«.


Roviš: Svijet postaje sve teži i toksičniji za odrastanje

 
Svijest o važnosti mentalnog zdravlja povećana je tijekom pandemije koronavirusa.


– Lockdown je ostavio traga na našim adolescentima i srednjoškolcima zbog izostanka socijalizacije, a posebno su pogoršanje mentalnog zdravlja iskusile ranjive skupine. Djeca koja imaju slabiju obiteljsku podršku, siromašni, djeca s posebnim potrebama, djeca koja su i ranije imala potrebu za psihološkim savjetovanjem, anksiozne i depresivne smetnje, sve one klasične ranjive skupine su tijekom pandemije doživjele pogoršanje simptoma. Dijelom zbog nedostupnosti psihološke potrebe u tom trenutku, a dijelom zbog cijele nenormalne situacije, kazao je Darko Roviš, voditelj Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a. Dodao je kako je problem bio i izostanak odlaska u školu, jer oni koji kod kuće nemaju podršku, često su je nalazili baš u školi, u nastavnicima, trenerima, ali i vršnjacima.
– Sve to skupa bitno je narušilo mentalno zdravlje adolescenata i srednjoškolaca. No, neovisno o pandemiji, nama i inače zahtjevi za pomoć oko mentalnog zdravlja rastu. Svijet postaje sve teži i toksičniji za odrastanje, djeca su danas izložena puno većim pritiscima nego što su bila generacijama prije, kazao je Roviš. No, dodao je da su zahtjevi za pomoć povećani jer se i o samom mentalnom zdravlju puno više govori nego nekada.

– Vrlo je važno da cijela zajednica počne promišljati o mentalnom zdravlju te da svi dionici lokalne zajednice ulože napor u dobrobit osoba koje imaju poteškoća s mentalnim zdravljem. Ovo je prilika da se nakon pandemije, koja još nije gotova, svi zajedno vidimo uživo i okupimo oko jedne ovako važne teme, kazala je Martina Baiocco. Otvaranje je na Fakultetu zdravstvenih studija sutra od 13 do 16 sati znanstvenom tribinom pod nazivom »Globalna kriza i mentalno zdravlje«, a o mentalnom zdravlju tijekom pandemije govorit će više znanstvenika. Dan kasnije u Psihijatrijskoj bolnici Lopača bit će održano nekoliko edukativnih predavanja za građanstvo i stručnjake na temu demencije, od ranog prepoznavanja do mogućnosti kognitivne rehabilitacije od 13 sati do 14.30. Potom 10. listopada u 13 sati slijedi okrugli stol »Bolnica bez zidova« u Domu za odrasle osobe Turnić, dok će 11. ovoga mjeseca u book caffeu Dnevni boravak (od 17 do 20 sati) biti prilika za razgovor s osobama koje su se u svojem životu suočavale s teškoćama u mentalnom zdravlju, odnosno »živa knjižnica«. Mentalfest završava 12. listopada okruglim stolom u Ri HUB-u u organizaciji NZZJZ-a na temu »Umrežavanje za mentalno zdravlje«, također od 13 sati. Organizator Mentalfesta je Dom za odrasle osobe Turnić, a partneri su Grad Rijeka, Psihijatrijska bolnica Lopača, Fakultet zdravstvenih studija Rijeka, riječki KBC te Hilton Rijeka.