Rijeka 2020 - EPK

Susjedstvo Mlaka – Turnić ovoga će petka postati ‘Centar svemira’

Bruna Matičić

Luka Rodela, Emina Višnić, Sonja Šišić i Ivan Šarar / Foto V. KARUZA

Luka Rodela, Emina Višnić, Sonja Šišić i Ivan Šarar / Foto V. KARUZA

Tom prilikom Sonja Šišić, pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ istaknula je da ju posebno veseli što su u pripremi programa susjedstva sudjelovale brojne udruge i pojedinci, kao i sama tema koja se provlači kao lajtmotiv a vezana je uz tehničku kulturu, tehnologiju i inovacije, što smatra aktivnostima koje se trebaju poticati kod mladihRIJEKA  Susjedstvo Mlaka – Turnić, jedno od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture ovoga će petka pogledati u budućnosti i postati “Centar svemira”.


Riječ je o programu pod nazivom Centar svemira koji će se javnosti predstaviti završnom izložbom radova sudionika MIT Laba koja će svoja vrata otvoriti u petak, 11. prosinca u prostorijama INA-e od 12 do 18 sati u Ulici Milutina Barača 32, najavili su je na konferenciji za novinare.


Tom prilikom Sonja Šišić, pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ istaknula je da ju posebno veseli što su u pripremi programa susjedstva sudjelovale brojne udruge i pojedinci, kao i sama tema koja se provlači kao lajtmotiv a vezana je uz tehničku kulturu, tehnologiju i inovacije, što smatra aktivnostima koje se trebaju poticati kod mladih.

Naime, izložba je nastala suradnjom brojnih aktera koji su kroz 2020. godinu razvijali inovativne, umjetničke i znanstvene ideje te provodili edukacije u MIT Labu, novom riječkom umjetničko-znanstvenom laboratoriju namijenjenom mladima, kroz koji su na inovativan i interaktivan način objedinjavali korisna znanja i alate iz područja inovacija, robotike, analogne fotografije, radio-amaterizma i različitih drugih tema. Uz brojne pojedince u programu su sudjelovale različite riječke udruge, In klub inovatori Rijeka, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo, Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Savez udruga Molekula, Radio klub Kvarner Rijeka, a direktnu podršku programu, kao partner, dala je INA, ustupivši im svoje prostorije.


Dio postava izložbe / Snimio Vedran KARUZA

Dio postava izložbe / Snimio Vedran KARUZA


 


Ivan Šarar, pročelnik gradskog Odjela za kulturu naglasak su dali na industrijsko naslijeđe i urbani život koji ove dvije četvrti objedinjuju, te kao takve imaju posebnu ljepotu življenja, ali i veliki potencijal.


– Kao što su određena susjedstva bila slikovita i pastoralna, poput kastavskog i vološćanskog, tako je ovo susjedstvo industrijsko i urbanističko, i to pruža određenu ljepotu življenja i pokazuje potencijal prostora, nadam se da će skupina koja je bila uključena u program nastaviti s aktivnostima, kazao je Šarar.


Emina Višnić, rukovoditeljica programa Rijeke 2020 ovom je prilikom istaknula zadovoljstvo okupljanjem različitih pojedinaca i zajednica koji su se, bez obzira na okolnosti, uspjeli snaći i osmisliti drugačije forme kojima su pokazali potencijal ove zajednice.


– Doista vjerujem da će se budućnosti revitalizirati veze i s međunarodnim susjedstvima, partnerima u svim europskim zemljama i da će, među ostalima, ovo mjesto nastaviti s različitim programima okupljajući svu raznolikost našega grada i ovog kvarta, kazala je.


– Unatoč COVID-19 okolnostima unutar MIT Laba organizirane su kvalitetne prezentacije, programi i radionice, vezane uz dizajn, inovatore, radioamatere, zvuk, analogni foto klub, pneumo-robotiku, a čiji će se završni radovi prezentirati u petak i bit će otvoreni sljedećih mjesec dana za posjetitelje, kazao je Luka Rodela, koordinator MIT Laba, uz zaključak da u smjeru interdisciplinarnosti raznih aktera Rijeka treba graditi budućnost u smislu znanja, razmjene i stvaranja novih zajednica.