Prvi u Hrvatskoj

SUPER FORA Od sada u Rijeci možete besplatno popraviti svoje kućanske uređaje

Ljiljana Hlača

Na usluzi građanima u Riperaju - domari Tomislav i Zdravko / Snimio Ssergej DRECHSLER

Na usluzi građanima u Riperaju - domari Tomislav i Zdravko / Snimio Ssergej DRECHSLER

Zajednički projekt KD-a Čistoća i Grada Rijeke ima nekoliko ciljeva - popravkom smanjiti količine otpada, širiti znanje obrtničkih struka i promicati socijalnu koheziju u lokalnoj zajedniciRIJEKA  Neispravni mali kućanski uređaji, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeća (od koje se ne možete rastati a ima potencijal!) pa čak i igračke – sve će se to u buduće moći popraviti ili prepraviti u Riperaju – radionici za popravak starih predmeta; koja je inače prvo takvo mjesto u Hrvatskoj!


Riperaj je jučer otvoren za javnost, a riječ je o projektu KD-a Čistoća i Grada Rijeke koji ima nekoliko ciljeva – popravkom smanjiti količine otpada, razvijati i širiti znanje u određenim strukama (električari, krojači) ali i promicati socijalnu koheziju u lokalnoj zajednici povezivanjem različitih ljudi.


Radionica se nalazi u Ulici Ivana Zajca 20/b, njezino radno vrijeme bit će radnim danom od 9 do 13 sati odnosno 17 do 20 sati te subotom od 8 do 13 sati.
Građane će u prostoru čekati domari Tomislav i Zdravko, koji će ih savjetima »voditi« u popravljanju predmeta, a na usluzi će im biti bogata paleta alata i razne opreme (inače donacija Boscha).


I što je sve jako, jako važno – sve to će biti besplatno.


Riperaj se nalazi u Ulici Ivana Zajca 20/b / Snimio Sergej DRECHSLER


Riperaj se nalazi u Ulici Ivana Zajca 20/b / Snimio Sergej DRECHSLER– Živimo u svijetu konzumerizma, potiče se kupovina, ima puno nepotrebnog odbacivanja. No, naša misija je ublažiti te prevenirati nastajanje otpada koji se može ponovno upotrijebiti, izjavila je na otvorenju direktorica »Čistoće« Jasna Kukuljan. Nemamo dovoljno dobre rezultate u odvajanju, sve je to još u začecima. Korisnicima je mogućnost odvajanja otpada pružena 2015. godine, stoga moramo puno raditi u podizanju svijesti, dodala je direktorica.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je riječ o zanimljivom sadržaju jer se svi »suočavamo s činjenicom da neke predmete ne želimo odbaciti ali i s tim da je sve teže naći majstora«. Ovo je novi početak za jednu dobru ideju, zaključio je Obersnel, parafrazirajući moto radionice koji je istaknut na njezinom ulazu, a on glasi da je stiglo novo vrijeme za stare stvari.


Cijela ova ideja u »Čistoći« razvijala se više od godinu i pol dana, a inspiracija su bili europski repair caffei. No, riječki model nešto je drugačiji od europskih jer će on nuditi tematske propravke, zatim edukacije, održavat će se radionice. Program aktivnosti moći će se pratiti putem društvenih mreža.


Ako vam se pokvari šivaći stroj, pravac - Riperaj / Snimio Sergej DRECHSLER


Ako vam se pokvari šivaći stroj, pravac – Riperaj / Snimio Sergej DRECHSLERDa je u svijetu »uradi sam« sve moguće, ukazuje i način kako je uređen cijeli prostor, površine od 120 kvadratnih metara – cijeli interijer je opremljen od odbačenih stvari. Pa je tako stari bubanj od perilice rublja novu funkciju dobio kao tabure za sjedenje i odlaganje dok su od snopa novina napravljene zanimljive sjedalice.


Kao dodatni sadržaj tu je i Bert – bezambalažni aparat koji posjetiteljima pruža mogućnost kupnje ekoloških prehrambenih i neprehrambenih proizvoda po prihvatljivim cijenama kao što su maslinovo ulje, ekološka sredstva za pranje i slično.


Podsjetimo, on je u funkciji od srpnja ove godine, ali se prije nalazio u prizemlju sjedišta riječkih komunalnih društava, u Ulici Dolac 15.