Dan karijera

Gdje nakon studija? Studentima i učenicima sestrinstva i primaljstva predstavljena ponuda poslova

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Uslijedilo je druženje studenata s učenicima Medicinske škole Rijeka pod nazivom »Studirati na FZSRI«.U sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, čije je geslo Sestrinstvo – Glas koji vodi, a ovogodišnja tema »Uložite u sestrinstvo i poštivanje prava osiguravanja globalnog zdravlja«, na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci održan je Dan karijera, uz predstavljanje potencijalnih poslodavaca zdravstvenih ustanova studentima i učenicima sestrinstva i primaljstva, odnosno KBC-a Rijeka, Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Thalassotherapije Opatija i Specijalne bolnice Lovran.


Uslijedilo je druženje studenata s učenicima Medicinske škole Rijeka pod nazivom »Studirati na FZSRI«.


Promocija sestrinstva


– Dan karijera prilika je učenicima i studentima da se informiraju o mogućnostima studiranja, odnosno poslije i zaposlenja u zdravstvenim ustanovama na području naše županije.

Predstavnici zdravstvenih ustanova koji su došli prezentirati svoju ponudu za zaposlenje, pomoći će učenicima i studentima, možda ih i usmjeriti u posao zdravstvene struke nakon završetka njihova obrazovanja, odnosno predstavit će ponudu poslova u svojim ustanovama, točnije potrebnija i traženija radna mjesta, kazala je uvodno prof. dr. sc. Daniela Malnar, dekanica Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci.


Obraćajući se učenicima i studentima, dr. Malnar kazala je da je Dan karijera dio programa obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva kojemu je cilj promovirati sestrinstvo jer je to profesija, odnosno glas koji vodi. Vi ste ravnopravan član zdravstvenog tima, zajedno s liječnicima.


Upravo je ova pandemija pokazala koliko su medicinske sestre bitna karika. Što su medicinske sestre educiranije, smrtnost je manja, a uspješnost liječenja veća.


Nadam se da ćete nakon vašeg obrazovanja naći posao i ostati u Hrvatskoj, da ćete, i vi sada učenici, postati naši studenti, možda i budući mentori, a svi skupa nastaviti karijeru u sestrinstvu.Dr. Malnar je dodala da je sestrinstvo, iako već tri desetljeća znanstvena disciplina, struka koja je uvijek tražena, nepravedno zanemareno, zbog čega je i tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana sestrinstva »Znanost u sestrinstvu«.


Logičan slijed


Danu karijera nazočili su i studenti treće godine sestrinstva Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci. Riječanka Valentina Granić na sestrinstvo se odlučila nakon završene srednje Medicinske škole u Rijeci i to joj je bio logičan nastavak obrazovanja.


– Nažalost, sestrinstvo je danas dosta zanemareno, medicinske sestre su poželjan i tražen kadar i mislim da mi je to prilika. Želim to raditi i nadam se zaposlenju u KBC-u Rijeka. Prošli smo praksu na svim odjelima, ali nekako se najradije vidim na Hitnoj, kazala je Granić.


U riječkom KBC-u deset posto djelatnika su medicinski tehničari, a među njima uskoro će se naći i Riječanin Antonio Babić, također student treće godine sestrinstva.


– Nakon srednje škole odlučio sam nastaviti svoje obrazovanje u zdravstvu, pa sam se odlučio za sestrinstvo, to me je nekako najviše zanimalo. Nadam se brzom zaposlenju nakon završetka studiranja, a najviše se vidim u kirurgiji, rekao je Babić.


Dobar odabir


Njegov kolega Enzo Šikić iz Novog Vinodolskog također se za sestrinstvo odlučio zbog velikih mogućnosti zaposlenja, ali i mogućnosti edukacije i daljnjeg napredovanja.


– Ovo zanimanje pruža jako puno mogućnosti i mislim da sam dobro odabrao te se nadam ostanku u Hrvatskoj. Volio bih raditi u riječkom KBC-u ili u bolnici u Lovranu, kazao je Šikić.


Iz Pazina je u Rijeku na Fakultet zdravstvenih studija došla Ivana Šverko, također studentica treće godine sestrinstva.


– Moji roditelji su mi rekli da sam odmalena govorila da želim biti medicinska sestra, a nakon što se moj djed razbolio, donijela sam konačnu odluku i evo me na Fakultetu zdravstvenih studija.


Zadovoljna sam i plan mi je nakon obrazovanja ostati i zaposliti se u Hrvatskoj, istaknula je Šverko.