Važna obljetnica

Stoti rođendan Glazbenog društva Spinčići: Glazbena obitelj u očekivanju povratka na “staro normalno”

Slavica Kleva

S jednog od rijetkih lanjskih nastupa – Glazbu Spinčići vodi Darko Čargonja / Foto M. GRACIN

S jednog od rijetkih lanjskih nastupa – Glazbu Spinčići vodi Darko Čargonja / Foto M. GRACIN

Članovi su željni druženja i muziciranja što je i svrha društva koje je jedna velika i sretna glazbena obitelj koja je stranice povijesti Kastva ispisala mnogim prekrasnim i nezaboravnim uspomenamaKASTAV Glazbeno društvo Spinčići ove godine slavi velikih 100 godina postojanja i zasluženo će stoga mnogi reći »naklon do poda«. Tijekom godina bilo je prekida, točnije jedan prekid od nekoliko godina za vrijeme Drugog svjetskog rata, no današnje Društvo vuče korijene u daleku 1921. godinu. Glazbeni počeci zabilježeni su i davno prije jer se kastavska glazba spominje već 1852. godine. Prvi fotozapis datira iz 1908. godine kada je održano zajedničko fotografiranje u Šmogorima povodom koncerta svih pjevačkih i tamburaških društava Kastavštine. Prije osnivanja društva postojala je ˝Narodna glazba Trinajstići˝, koja je znatno utjecala na osnivanje jer je jedan od njezinih članova kasnije bio osnivač društva u Spinčićima. Neke od tih povijesnih podataka doznajemo od predsjednice Glazbenog društva Spinčići Lorene Blažić Poščić.


Prvi nastupi


Sadašnje društvo počelo je s radom u srpnju 1921. godine pod nazivom ˝Graničar˝, a osnivači su bili Vjekoslav Spinčić, Stjepan Spinčić, Nikola Drnjević te Josip Lipić, a prvi sastanci održali su se u Spinčićima. Broj članova nije točno poznat, no važno je reći da su prvi nastupi bili unutar Kastva, a s obzirom na situaciju s koronavirusom, koje li ironije, posljednji nastupi tijekom 2020. bili su također upravo u Kastvu. No, vrijedno je prisjetiti se vremena i nastupa izvan granica naše zemlje, pa osim u Sloveniji, Glazba Spinčići je nastupala i u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, a svakako vrijedi istaknuti zapažene nastupe na festivalima u Španjolskoj, Francuskoj te Rumunjskoj gdje je orkestar ostvario brojna poznanstva.


Ostvarenja i priznanja


Glazba je 2001. godine nastupila u Beču kao jedini hrvatski predstavnik na festivalu orkestara. Glazbenici iz Spinčića su tada ponovo stali uz bok ponajboljim europskim orkestrima, što je tada bilo veliko priznanje hrvatskoj kulturi. Ta je godina bila važna i zbog promjene umjetničkog voditelja, kad je Zvonimira Baćića nakon dugogodišnje suradnje zamijenio tadašnji član Goran Prša i orkestar vodio narednih 15 godina. Te iste godine otvorena je spomen-sala Društva »Kovačev kantunić« u maloj sali društvenog doma, koju krase priznanja, fotografije i pokali koje glazbenici i danas nadopunjavaju novim eksponatima. Društvo je tada dobilo Zlatnu diplomu Hrvatskog sabora kulture za uspješan rad tijekom 80 godina. Svoj drugi nosač zvuka pod naslovom »Spinčićeva muzika« Društvo je izdalo 2005. godine. U svibnju 2009. godine Društvo je, kao domaćin 34. Susreta limenih glazbi Istre, ugostilo 20 orkestara s gotovo 1000 glazbenika te se upravo to izdanje susreta i danas pamti kao jedno od najuspješnijih posljednjih godina.
​Društvo je 2011. godine obilježilo 90 godina neprekinutog djelovanja, povodom čega je realizirano gostovanje u Poljskoj te je tom prilikom orkestar posjetio posljednje počivalište počasnog predsjednika, a naredne godine, 2012., društveni dom u Spinčićima preimenovan je u Glazbeni dom Dr. Vojko Vlah te i danas nosi njegovo ime. U sklopu obljetnice izdan je treći nosač zvuka, »90 let« te DVD s kratkim dokumentarnim filmom.
Glazba je osvajala brojne nagrade i priznanja čemu svjedoči i muzejski prostor ˝Kovačev kantunić˝ koji se nalazi u sklopu Doma Dr. Vojko Vlah. Kao jedan od važnijih uspjeha treba istaknuti Srebrnu plaketu u najjačoj A kategoriji na Državnom natjecanju te prvo mjesto u njemačkom gradu Bsselu u kategoriji starijih orkestra i treće mjesto u ukupnom poretku 2004. godine.I vrijeme poklada ne može bez Društva Spinčići pa, kako kaže naša sugovornica, kada je riječ o maškarama, oni su uvijek tu, vole to peto godišnje doba i rado sudjeluju i odazivaju svim maškaranim događanjima u Gradu Kastvu, ali i susjednim mjestima.
Kad smo upitali našu sugovornicu Blažić Poščić kako preživljavaju u ovo vrijeme nedruženja i javnih nenastupa, samo je rekla kratko: »Uff, to je teško pitanje«.


– Doslovno preživljavamo. Iako nema proba, rad ide dalje, prošle godine smo se pokazali kroz dva online videa, prvomajsku budnicu, nama jedan od najdražih nastupa, te božićnu čestitku. Ona je bila specifična jer su sudjelovali i članovi tečaja od kojih dobar dio svira tek nekoliko mjeseci. Skupina članova i dalje aktivno radi na realizaciji planova te preko online kanala izmjenjujemo i dopunjujemo mišljenja. Planova imamo puno, no nažalost, zbog situacije smo dio prolongirali za ovu godinu. Prvo što imamo u planu je dovršavanje našeg CD-a koji je već dobrim djelom snimljen… Sredinom svibnja planiramo izložbu fotografskog i videomaterijala koji će biti svojevrsna retrospektiva i vremeplov kroz ovih 100 godina. Izložba je također u fazi pripreme. Odabire se materijal, selektiraju fotografije… Nastavak će biti i ˝Međunarodni festival puhačkih orkestara˝, koji će se ove godine održati jubilarno dvadeseti put, te ˝Smotra puhačkih orkestara Istre˝, koja će biti treći put u Kastvu, a održava se dugih 45 godina. Okuplja dvadeset orkestara Istre s oko 1.000 glazbenika. Održat će se krajem svibnja. Jedan od planova je i veliki svečani koncert te svečana skupština društva, a i puno manjih događaja koji će obilježiti ovu godinu. Nadamo se da će nam situacija dozvoliti realizaciju barem većine, kaže nam sugovornica, ne zaboravivši spomenuti Grad Kastav, koji ih financijski pomaže i prati njihov rad. Dodatne prihode Društvo ostvaruje kroz komercijalne nastupe, sponzorstva i donacije.


Većinom mladi


Zapravo, kazala je, jedva čekamo da nam situacija dozvoli povratak na naše staro normalno, da naše prostorije opet ispune smijeh, veselje i glazbene note. Dotad, nažalost, možemo samo planirati, postepeno pripremati i čekati spremni, željni samo druženja i muziciranja što je u konačnici i svrha društava kao što je naše – jedna velika, sretna glazbena obitelj koja je stranice povijesti Grada Kastva ispisala mnogim prekrasnim nezaboravnim uspomenama – zaključila je predsjednica Glazbenog društva Spinčići.


Danas orkestar vodi dirigent Darko Čargonja, ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov, potpredsjednik Čakavskog sabora. Profesor Goran Prša, koji je ponikao u Glazbi Spinčići 1989. godine, vodi internu muzičku školu tako da svi mladi koji bi htjeli naučiti svirati imaju prvoklasnu muzičku naobrazbu. Glazbenici su različite dobi, od njih pedesetak većina su učenici i studenti, ima ih i drugih različitih zanimanja, ali svi s istom željom, baviti se najljepšom djelatnošću na svijetu – glazbom. Orkestar Spinčići je relativno mlad s prosječnom dobi 24 godine starosti, a upravo ta mladost, koja teži novim dometima, širi slavu Spinčićeve muzike.