OPASAN INCIDENT

U riječkoj luci gorio metalni otpad. Požar ugasili vatrogasci i kiša, zrak nad Rijekom onečišćen

P. N., Vladimir Mrvoš, Marinko Glavan

Sergej Drechsler

Sergej Drechsler

U međuvremenu požar je lokaliziran i stavljen pod kontrolu, a smrad bi se mogao i duže vremena širiti Rijekom, jer je riječ o nagorenom starom željezu, pored čega je zapaljena i hrpa stare gume, plastike i drugih potencijalno opasnih materijalaRIJEKA – Na području riječke teretne luke u neposrednoj blizini skladišta Metropolis upravo se očito dogodio veliki požar.


Lokacija je i u blizini novog terminala na Zagrebačkoj obali za koju se očekuje izbor koncesionara.


Dim je postao nesnosan, požar se još više pojačao, cijela Rijeka je obavijena u odurnom i nesnošljivom oblaku dima, a u zraku se osjeća miris metala.
Situacija je očito izmakla kontroli.


Prema riječima dežurnog iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke vatrogasci su još uvijek na požarištu i pokušavaju lokalizirati požar.


Na mjesto požara izašla je ekipa i iz Policijske uprave Primorsko – goranske, te će se nakon obavljenog očevida znati uzrok požara kao i ostale pojedinosti.


Kako neslužbeno doznajemo gorio je metalni otpad, pa je to i razlog uistinu nepodnošljivog smrada.


U međuvremenu požar je lokaliziran i stavljen pod kontrolu, vatrogascima je pomogla i kiša.


No, zrak nad Rijekom je onečišćen, a smrad bi se mogao i duže vremena osjećati, jer je riječ o nagorenom starom željezu, pored čega je zapaljena i hrpa stare gume, plastike i drugih potencijalno opasnih materijala.Kako javljaju iz Luke nema već materijalne štete niti ozlijeđenih, te nije oštećen niti jedan objekt.


Bagerima se nastoji razbiti hrpa nagorjelog željeza kako bi se do kraja mogao ugasiti požar.Na požarišu su vatrogasci iz riječke Javne vatrogasne postrojbe (JVP) i dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) “Halubje” i “Drenova”, a u pomoć im dolazi i remorker Jadranskog pomorskog servisa, rekao je zamjenik zapovjednika JVP-a Rijeka, Dario Gauš.


Dodaje kako je riječ o većoj količini otpada, odnosno sekundarnih sirovina i da je “pred vatrogascima na požarištu duga noć.”Oblak dima koji se nadvio nad lukom zabilježila je kamera našeg fotoreportera.
Rijeka u oblaku dima
Foto Marina Kirigin


Požar u riječkoj luci
Snimio: Sergej Drechsler


Sergej Drechsler


Požar u riječkoj luci
Snimio: Sergej Drechsler


Bit će zanimljivo vidjeti koje je službeno objašnjenje ovog događaja.


Ako je u pitanju kontrolirani požar stvar nikako ne bi smjela biti prihvatljiva ni sanitarno ni zdravstveno, a ukoliko je incident u pitanju događaj je naravno još ozbiljniji.


Do odgovora na pitanje što to gori u riječkoj luci i čime se to truju Riječani pogledajte što se dogodilo.