DePillacija

Što su to sve Spiritovci “zakuhali” prije 20 godina u tada zapuštenom Benčiću? Poslušajte emisiju

Portal Novi list

Denis Pilepić snimljen 2002. u Spiritovoj Kreativnoj kuhinji / Foto arhiva NL

Denis Pilepić snimljen 2002. u Spiritovoj Kreativnoj kuhinji / Foto arhiva NL

Radio emisija DePillacija posvećena je glazbenicima koji su tijekom četiri godine gostovali u Spiritovoj Kreativnoj kuhinji u BenčićuPrije točno 20 godina, krajem 2001. Udruga Spirit pokrenula je nezavisni klub kulture mladih, Kreativnu kuhinju, u tada zapuštenoj tvornici Benčić u Rijeci.


Do 2005. kada je zatvoren, dakle u 4 godine, ostvareno je oko 500 programa… glazbenici, slikari, grafiteri i drugi umjetnici sa doslovno svih kontinenata gostovali su kroz razmjenu programa, a ostvarene su i brojne edukacije i seminari.Sve je ostvareno većinom volonterski i s recikliranjem starih materijala.


Danas je Benčić kvart kulture, iako je njegov sadašnji zamah nepovezan tj. nesrazmjeran s prvom pričom, idejno je svojevrsni zaključak ove pionirske aktivističke akcije u kojem je učestvovalo sigurno stotinjak suradnika udruge Spirit uređujući i održavajući klub, park i programe u njima.Glazbenici su iz raznih zemalja, a popis možete provjeriti na poriluk.com gdje je arhiva radio emisija.


“Ovu emisiju posvećujemo glazbenicima, nekima od njih koji su svirali u Kreativnoj kuhinji, kako se prostor nazivao.


Izbor gostiju iz Kreativne kuhinje poslušajte večeras na Radio Korzo, Roža, Kastav, Rab i Gorski kotar”, najavljuje Denis Pilepić iz Udruge Spirit.