Festival

Stiže novi Tobogan: Čini se da ovog ljeta nema dosade za mlade Riječane, najavljen je program

Filip Brnelić

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

U riječkom art-kvartu Benčić u 13 dana Tobogan donosi gotovo 80 različitih zbivanja.Najavljen je program ovogodišnjeg festivala Tobogan, koji će u 13 dana trajanja donijeti gotovo 80 različitih zbivanja u riječkom art-kvartu Benčić.


Tobogan se u pro​teklim godinama isprofilirao kao centralna riječka manifestacija namijenjena djeci, a kao i većina godišnjih javnih događanja koja se održavaju nakon pandemije, festival će se ovog ljeta odviti u svojoj punoj snazi.


Skoro da nema gradske kulturne institucije koja se nije uključila u šesto izdanje Tobogana, od organizatora festivala, matičnih ustanova Dječje kuće – Gradske knjižnice, Gradskog kazališta lutaka, Art kina i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, do partnera na čelu s Muzejem grada Rijeke i Udruge za neformalno umjetničko-kulturno obrazovanje VMB i drugih.

Festival započinje u ponedjeljak, 27. lipnja od 17 sati programom “Park’o’par” koji uključuje bogati raspored radionica, dok je za 19.30 zakazan glazbeni dio uz piknik disko i prigodni plesnjak.


Zabavno s odraslima


Predstavnici riječkih ustanova u kulturi predstavili su samo neke od mnoštva pripremljenih sadržaja čiji je cilj ispuniti dane nakon završetka školske godine te djeci pružiti aktivnosti i radionice koje nisu uobičajene u riječkoj obrazovnoj svakodnevici.


Iz Gradske knjižnice među svojim su programima istaknuli međugeneracijsku šetnju po Dječjoj kući, nekadašnjoj staroj tvornici duhana i elektromotora, petodnevnu radionicu izrade scenarija i dizajna za videoigre, kao i višestruke Escape room interaktivne igre koje su se među mlađom publikom pokazale iznimno popularnima.Art-kino priprema radionice animiranog filma i višednevnu multimedijalnu radionicu snimanja slike i zvuka te animiranja, uz brojne projekcije dječjih filmova uz programe namijenjene djeci slabijeg sluha.


Stvaranje i konzumacija sadržaja festivalski je recept i za Gradsko kazalište lutaka koje organizira predstave i likovne te glumačke lutkarske radionice, dok se ove godine u Tobogan uključio i Muzej grada Rijeke sa svojim radionicama izrade kampanula od šećera, likovnim radionicama i popularnim Escape room igraonicama.


Muzej moderne i suvremene umjetnosti bit će zadužen za najveći dio radioničkog programa na dan otvaranja, uz više od deset organiziranih aktivnosti.


– Djeca će vidjeti da odrasli nisu tako dosadni ljudi i da znaju smisliti vrlo kreativne radionice. Tobogan i Dječja kuća su ono ponajbolje što nam je ostalo od Europske prijestolnice kulture, kazala je u najavi festivala zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, dok je pročelnik gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar naveo kako je infrastrukturno i suradničko-organizacijsko stvaranje dječjeg kulturnog centra u Rijeci u potpunosti uspjelo u svom cilju, zamišljenom još 2016. godine kao dio prijavne knjige za projekt EPK.


Iznenađenje za kraj


– Imamo predivnu priliku svakog dana graditi ovu Dječju kuću. Ona neće biti nikad gotova zato što se djeca toliko brzo mijenjaju da im svake godine moramo servirati nešto novo i nadam se da ćemo u idućim godinama dići ovaj festival i pozicionirati ga kao jedno ozbiljno mjesto kulture, a možda i kulturnog turizma, zaključio je Šarar.Tobogan će 8. srpnja u 21.30 sati u ambijentu art-kvarta Benčić biti zaključen filmskim iznenađenjem u organizaciji Art kina, uz slobodan ulaz za sve.


Organizatori poručuju da će ulaz za neke radionice biti slobodan, dok će se neke održavati uz prethodne prijave, stoga je potrebno dobro proučiti program, odabrati aktivnost za sebe i prijaviti se.


Detaljni raspored događaja, kao i sve informacije o prijavama moguće je saznati na web stranicama Dječje kuće.