Pensa

Stigli novi riječki luksuzni suveniri tima na čelu s poznatim glazbenikom, zlatarom i povijesnim entuzijastom Tončijem Grabušićem

Filip Brnelić

Proizvesti takav proizvod ozbiljan je i težak proces koji obuhvaća niz vještinaNakon što su prema njegovoj ideji svjetlo dana ugledali i riječku priču pričali jedinstveni suveniri kao što su kemijske olovke u obliku torpeda i žličice s prepoznatljivim likom morčića, riječkom je zlataru, glazbeniku i zaljubljeniku u lokalnu povijest Tončiju Grabušiću na pamet pala zamisao o novoj seriji nesvakidašnjih, luksuznih proizvoda. Limitirana linija tzv. pisaćih instrumenata pod nazivom »Pensa« posljednji je u nizu projekata njegove tvrtke GB Torpedo Writing Instruments, koja svojim visokokvalitetnim nalivperima i rollerima čuva djelić pomalo zaboravljene hrvatske novčarske tradicije.


Prema Grabušićevim riječima, Pensa je svojevrsna posveta bogatoj i burnoj povijesti Hrvatske, a u turbulentnim vremenima u kojima u istu tu povijest polako korača kuna, ovakav unikatan ručni rad podsjetnik je na jedan identitet koji se gubi.


– Pensa je stara hrvatska mjerna i novčana jedinica, nekada je označavala 40 denara, no to se tijekom povijesti mijenjalo. Pensa Auri naziv je za zlatnik koji se kovao u banskoj kovnici u Zagrebu, a igru riječi s pen kao olovkom i pensom kao zlatnikom osmislila je naša prijateljica, pjesnikinja i profesorica Martina Piškor, ona je kuma ovog proizvoda i ona mu je udahnula dušu, govori Tonči Grabušić, dodajući kako se njezina pjesma o pleteru te još pokoja prikladna priča nalaze u paketu Pensa nalivpera.


Samo nebo granica
Grabušićeva Pensa, izrađena od akrilike, inoksa i srebra, ukrašena je upravo srebrnim pleterom kao simbolom starohrvatske kulture, uz raznovrsnost boja olovkina tijela. Također, pisaće instrumente Pensa prate i srebrne pleterom stilizirane manžete za košulju, još jedan ručni rad napravljen prema visokim tehničkim kriterijima.– Proizvesti takav proizvod ozbiljan je i težak proces koji obuhvaća niz vještina, od projektiranja, vrhunske obrade metala, manufakturne izrade detalja i dizajna. Za to trebate imati vrhunske stručnjake u mnogim područjima, ali svejedno ništa ovakvo ne može nastati bez ogromnog angažmana i posvećenosti svih sudionika. Moji ravnopravni partneri su Valter i Leonard Balen iz Tokarije Balen, vrhunski stručnjaci u obradi metala koji posjeduju vrhunsku tehnologiju, bez njih naši proizvodi ne bi postojali. Vlado Valić zasigurno je najbolji projektant pisaćih instrumenata s 30-godišnjim iskustvom, dovoljno je spomenuti samo par projekata od stotina koje je on napravio kao što su nalivpera za Papu, Michaela Schumachera, Quincyja Jonesa, Pabla Coelhoa, grupu Queen i ostale. Smatram se sretnikom što imam takve partnere i s njima je samo nebo granica, objašnjava Grabušić, navodeći kako ga kao idejnog oca projekta GB Torpedo često spominju kao jedinog autora proizvoda, što želi ispraviti dajući prostora svojim suradnicima i prijateljima.


Sve manje obrtnika


Ove će se prekrasne rukotvorine uskoro moći kupiti preko tvrtke GB Torpedo, kao i u zlatarskoj radionici Grabušić u centru grada, obrtu koji je Tonči preuzeo od oca Stjepana. Ipak, ova nalivpera i rolleri nisu namijenjeni za svakoga i svačiji džep.


– Cijena je uvijek upitna i uvijek su oko toga prijepori, ali oni koji prepoznaju našu kvalitetu, koja je u nekim segmentima bolja i od najvećih svjetskih brendova, shvaćaju da to ima svoju cijenu. Cijena Pense vrti se oko nešto više od tri tisuće kuna, što ovisi i o izvedbi i paketu, odgovara Grabušić, koji nastavlja s radom u svojoj zlatarnici.


– I dalje izrađujem morčiće i slične stvari, bavim se servisiranjem nakita. Nažalost, sve je manje obrtnika majstora, ima nas još svega nekoliko u Rijeci, ne znam kako će grad živjeti bez malih obrta. To je vrlo tužna činjenica, ali globalni trendovi melju sve pred sobom, kaže Grabušić, koji će se uvijek moći pohvaliti da su upravo njegove proizvode koristili i nosili slavni i važni ljudi iz Hrvatske, ali i svijeta. Kroz njegove morčiće i torpeda, likove koji simboliziraju puno ključnih informacija o riječkoj povijesti, mnogi su saznali o najvažnijim pričama s Grada na Rječini.


Novi uzlet


A Tončija Grabušića mnogi znaju i kao istaknutog glazbenika, jazzera i bubnjara s višedesetljetnom karijerom, čovjeka koji je svirao s brojnim nacionalnim i regionalnim zvijezdama. Nekadašnji član orkestra riječkog HNK-a niti ovu ljubav ne misli skoro napustiti.


– Intenzivno se bavim glazbom, nakon korona-pandemije imali smo pune ruke posla, svi mi to razdoblje korone želimo zaboraviti. Tek sad su moji kolege glazbenici konačno došli do zraka i osjećamo novi uzlet. Trenutno radim na par projekata, nedavno smo završili ciklus »100 šterni, ćo« s bendom GIIPUJA, ali sada smo zbunjeni, jer turneja je završila, a mnogo šterni je još ostalo. Tko zna što nam budućnost nosi, kaže ovaj svestrani riječki umjetnik koji već razmišlja o novoj ideji i seriji vrhunskih rukotvorina.


– Novi projekt Vlade Valića, našeg projektanta, već je na stolu. Očito da čovjek niti u zadnjih 30 godina nije rekao sve što je imao. Već znam da će projekt biti jedinstven na svijetu, ali više riječi o tome u budućnosti.