Ekoakcija

Štićenici prihvatilišta za beskućnike i učenici OŠ Kozala očistili ulice i parkove od otpada

Sanja GašpertRIJEKA – Mjesni odbor Kozala organizirao je akciju čišćenja svog kvarta, u kojoj su sudjelovali štićenici Prihvatilišta za beskućnike Ruže Svetog Franje i učenici OŠ Kozala, kao i prijatelji članova MO-a. Okupilo se tridesetak volontera koji su u manje od dva sata uspjeli sakupiti više od trideset najvećih, crnih vreća za smeće te ponešto stvarno začuđujućeg otpada.


– Ovo je bilo jedno predivno iskustvo i spoznaja da je ljudima uistinu stalo. Do prije par godina bilo je nemoguće zamisliti da se može skupiti tek tako pa čak i spontano tridesetak ljudi da čiste svoj kvart. To pokazuje da je ljudima stalo i da im je dosta života u zapuštenom gradu. Pronašli smo u parku bačenu WC školjku, s daskom, računalo, televiziju i u grm parka bačena dječja kolica. Najviše je bilo kutija cigareta, celofana, omota slatkiša i grickalica, računa, plastičnih i staklenih boca, a najviše smeća bilo je oko škole i po glavnoj pješačkoj Baštijanovoj ulici, kazao je član MO-a Kozala Filip Jakovac. Dodao je kako ova akcija najavljuje početak većeg projekta naziva »5 do 7 grama – plastike koliko tjedno u sebe unesemo« ili samo skraćeno »5 do 7 grama«.


Namjerno ima provocirajući naslov i aludira na drogu, jer se i komunikacijom odmičemo od klasične »službene komunikacije«. To ne djeluje kod većine mladih ljudi, a i šire. 5 do 7 grama svi vide i svi se pitaju. U sklopu projekta u sljedećim fazama na Kozali ćemo, kao pilot – eksperiment, postaviti dvadesetak infoploča na rasvjetne stupove sa slikama, iznošenjem problema i prijedlogom rješenja, a poslije je plan napraviti infobrošure za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Rijeci prilagođene komunikacijom tom uzrastu, istaknuo je Jakovac, izražavajući nadu kako će ovaj projekt smanjiti količinu otpada po ulicama i zelenim površinama, ali i stvoriti zdraviju i ljepšu sredinu.