Vrijedan projekt

STEM laboratorij riječkog ZTK-a izradit će tisuću vizira

Jakov Kršovnik

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Novo tehničko rješenje omogućit će izradu više od 200 vizira unutar 8 sati. Troškovi materijala za izradu bit će ispod deset kuna po komadu, a partneri ZTK-u u projektu su Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka te Savez inovatora PGŽ-a RijekaU STEM laboratoriju Zajednice tehničke kulture (ZTK) Rijeka čeka se potreban materijal kako bi se modernom tehnologijom napravilo tisuću zaštitnih medicinskih vizira za lice, koji će biti podijeljeni zdravstvenim organizacijama i ustanovama.


Zbog pandemije koronavirusa ponovo je aktualizirana potreba za učinkovitim načinima izrade zaštitne opreme, a iz ZTK Rijeka ističu da su prilagodbom lasera došli do tehničkog rješenja koje će omogućiti izradu više od 200 vizira unutar osam sati.


Troškovi materijala za izradu vizira bit će ispod deset kuna po komadu, a partneri ZTK-u u ovom projektu su Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka te Savez inovatora PGŽ-a Rijeka.


Prepoznat potencijal
Grad Rijeka također je prepoznao potencijal ovoga projekta, istaknuo je na predstavljanju Zdravko Ivanković, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke.


– Grad mora pomagati ovakve dobre projekte logistički, ali naravno i financijski, kazao je Ivanković.


Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković čestitala je STEM laboratoriju.


– Naš odjel pomoći će kako bi se viziri raspodijelili u udruge i ustanove koje skrbe o oboljelima, kazala je, a predsjednik ZTK-a Rijeka Đordano Bucci istaknuo je zadovoljstvo udrugama tehničke kulture koje su pokazale da mogu reagirati u kriznim trenucima.


Kazimir Mihič, tajnik ZTK-a Rijeka, objasnio je da su uspjeli prilagoditi laser koji vrlo brzo reže plastiku.


– Vjerujemo da ćemo novim načinom izraditi najavljenih tisuću vizira u jednom radnom tjednu. Potreban materijal trebao bi stići početkom idućeg tjedna te ćemo tada krenuti s izradom, kazao je.


Prilagodba lasera


Početna ideja za izradu vizira došla je od Hrvatske zajednice tehničke kulture koja je pokrenula inicijativu da se zaštitni viziri izrađuju pomoću tehnologije 3D printanja.


No, polaznici radionica u riječkom STEM laboratoriju upozorili su da bi se potrošilo previše vremena, jer najbržim 3D printerima treba najmanje jedan sat za jedan vizir.


Budući da STEM laboratorij raspolaže laserom, tim polaznika radio je na njegovoj prilagodbi, a stručna služba Zajednice paralelno je prikupljala iskustva onih koji su u tom trenutku imali više iskustva s izrezivanjem elemenata poput Poduzetničkog inkubatora PISAK iz Siska, LEO modela iz Čakovca te riječkih tvrtki Pruša i Reflex.


Podsjetimo također da je Laboratorij STEM vještina pokrenut početkom prošle godine u organizaciji ZTK-a Rijeka. Glavni je cilj pridonijeti razvoju tehničkih i informatičkih vještina i kompetencija djece i mladeži te je već 450 mladih sudjelovalo u programu.