Humanitarna akcija

Stanovnici Baške donirali opremu za liječenje malih pacijenata Dječjoj bolnici Kantrida

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Donirana je i baktericidna lampa, odnosno sterilizator zraka i površina, koji je jedan je od najučinkovitijih načina dezinfekcije zraka i površina u prostorijama koje moraju biti mikrobiološke čiste, pojasnila je prof. dr. Jelena RoganovićPredstavnici udruga s područja Općine Baška na čelu s načelnikom Tonijem Juranićem posjetili su Dječju bolnicu na Kantridi u povodu uručenja donacije medicinske opreme namijenjene liječenju malih pacijenata.


Financijska sredstva prikupljena su na humanitarnoj akciji tijekom programa Advent u Baški, a iskorištena su za nabavku 120-litarskog hladnjaka za čuvanje krvi i sterilizatora zraka, vrijednog pedeset tisuća kuna.


Uz spomenutu, donaciju Farma Logger za nadzor temperature u hladnjaku, vrijednog petnaest tisuća kuna, Bolnici je donirala tvrtka Alius Group.


Simbolično uručenje
– Ova donacija odličan je primjer suživota lokalne zajednice s Klinikom za pedijatriju, u sklopu čega posebno veseli činjenica kako su se sami građani organizirali i pokrenuli akciju prikupljanja sredstava. Riječ je o vrlo vrijednoj donaciji, a Bolnica je sama odlučila iskoristiti je za nabavku hladnjaka za čuvanje krvi.


Naime, naša je bolnica dislocirana od centralne transfuziologijske službe, čime postoji opasnost od ugrožavanja života uslijed nedostatka krvi. Srećom, takav crni scenarij nikada nismo imali, krv je uvijek stizala na vrijeme. Ipak, zbog sigurnosti dobro je imati i ovakav hladnjak.


Drugi dio donacije je baktericidna lampa, odnosno sterilizator zraka i površina koji je jedan od najučinkovitijih načina dezinfekcije zraka i površina u prostorijama unutar kojih je potreban visok stupanj mikrobiološke čistoće, uništava bakterije, gljivice i ostale mikroorganizme koji se nalaze u zraku i na površinama.


Također, od tvrtke Alius Gropu dobili smo uređaj za nadzor temperature, što je također vrijedna donacija, kazala je uz riječi zahvale predstojnica Klinike za pedijatriju prof. dr. Jelena Roganović.Dodala je kako su donacije u upotrebi već nekoliko mjeseci, međutim, zbog situacije s koronavirusom simbolično uručenje donacije održano je tek ovih dana. Također, dr. Roganović je donatorima uručila zahvalnice za darovanu donaciju.


U ime Kliničkog bolničkog centra Rijeka na stalnoj podršci KBC-u zahvalila se zamjenica ravnatelja KBC-a Rijeka, doc. dr. Vladimira Vuletić, koja je zahvalila svima koji kontinuirano pomažu, a posebno najmlađim pacijentima.


Nesebičan doprinos


Načelnik Općine Baška Toni Juranić kazao je kako su velik i nesebičan doprinos u provedbi prigodnih događanja tijekom Adventa u Baški dali mnogobrojni pojedinci, turistički i javni djelatnici, sportske i kulturne udruge, lovačka i ribarska društva, djeca lokalnih škola i vrtića te vatrogasno društvo i veterani Domovinskog rata, koji su mjesec i pol dana prikupljali financijska sredstva za najmlađe pacijente.