Još jedna pećinska plaža

Srebrena ili Vila Maria: 24 stepenice do čiste petice

Mirna Šumberac

Plaža Srebrena ili Vila Maria na Pećinama / Snimio Roni BRMALJ

Plaža Srebrena ili Vila Maria na Pećinama / Snimio Roni BRMALJ

Već se deset godina kupam na ovoj plaži. Ona je za mene jedna od najljepših, najintimnijih, kaže nam gospodin Kopajtić, koji je ovom prilikom pohvalio one koji plažu održavaju čistomRIJEKA  Na svaku pećinsku plažu, pa tako i ovu o kojoj će danas biti riječ, pogodnije je doći dobrom, starom kurjerom (jedinicom) ili pješice nego autom. Nemoguće je pronaći parkirno mjesto, a vozila su naslagana posvuda po divljem parkingu. Vila Maria ili sadašnja Srebrena omanja je šljunčana plaža na koju vodi strma nizbrdica i dva stepeništa. Poznata je još i po nazivu plaža broj 5, a nalazi se između Glavanova i lučice.


Plaža Srebrena ili Vila Maria na Pećinama / Snimio Roni BRMALJ

Plaža Srebrena ili Vila Maria na Pećinama / Snimio Roni BRMALJ


 


Plažne novine


More i plaža naočigled su čisti, manji broj kupača, njih petnaestak, okupilo se tamo kako bi uživali u intimnoj atmosferi koju im ovakav tip plaže pruža. Ponad drugog stepeništa nalazi se mala pećina.
U toj škuribandi ističe se nešto nalik krušnoj peći koja se jako puno koristi sudeći po crnim naslagama dima. Ovo skrovište istovremeno služi i kao hlad i kao zaštita od kišurine.


Ocjena

Pristup plaži – ako idete autom/ako idete pješice ili autobusom – 2/6
Pristup moru – 10
Plaža – 10
Ugostiteljska usluga (Borik!) – 10
Sadržaji (koji sadržaji?) – 1
Parkiralište (zbrda zdola) – 1
Čistoća – 10
Pridržavanje epidemioloških mjera – 5


​Vila Maria opremljena je tušem i košaricama za smeće, higijenski standard – zadovoljen. Na njoj su se nekad okupljali mladi alternativci, a igrao se i vaterpolo budući da su na plaži bili drveni golovi.


Tradicija se, svakako, nastavlja, ovdje se i danas okupljaju mlađe generacije u kasnijim popodnevnim i večernjim satima.


Vitomir je pronašao svoju savršenu plažu / Snimio Roni BRMALJ

Vitomir je pronašao svoju savršenu plažu / Snimio Roni BRMALJU potrazi za pričljivim kupačima, naišli smo na Vitomira Kopajtića koji nas je izdaleka promatrao u rukama držeći – gle slučajnosti, naše novine!


– Do Marije ima točno 24 stepenice, brojio sam! Već se deset godina kupam na ovoj plaži. Ona je za mene jedna od najljepših, najintimnijih. Tu vam se kupaju više-manje sve domaći ljudi, a zadnjih se godina okupljaju studenti iz Kampusa. Sad su za vrijeme karantene održavali korona partije, a i maturanti su dolazili. Domaći ljudi su tu već u travnju, svibnju, a turisti prođu nakon 15. srpnja.


Od Njemačke do Pećina


Na plaži se sunčala i obitelj Wiens koja je ove godine prvi put ovdje. Dolaze iz Njemačke, a tu su se našli – slučajno.
– Jako nam je lijepo jer je plaža čista, a pronašli smo je slučajno, na internetu, inače smo smješteni u Žminju. Tu ćemo biti desetak dana, pa idemo dalje. Od cijele bajne rivijere oni su se našli baš ovdje, ima tu sigurno neke magije, jer tko bi planski putovao skoro 80 kilometara da bi se došao kupati na Pećine.

Wiensi su nam slučajno doputovali u Rijeku / Snimio Roni BRMALJ

Wiensi su nam slučajno doputovali u Rijeku / Snimio Roni BRMALJ


 


Pohvale za čistoću


​Kad smo Vitomira upitali ako ima kakve zamjerke, spomenuo je nedostatak parkinga, a i činjenicu da se tuševi »gase« već nakon 15. rujna kad prestaje i održavanje plaže, što nije zgodno za domaće stanovništvo budući se oni kupaju i kasnije.​Također, pohvalio je i one koji je održavaju jer je napokon čista, što do sada nije bio slučaj, budući da su se nekada na stepenicama taložile hrpe smeća koje bi kupači po povratku bacali. Fascinantno je kako velik broj kupača s pećinskih plaža broji škaline, svi znaju koliko ih ima – od vrha do dna, a kako bi drukčije i preživjeli te uspone, reći ću da je skoro i nama malo nedostajalo da počnemo s brojenjem.


Srebrena - Skokovi u dalj / Snimio Roni BRMALJ

Srebrena – Skokovi u dalj / Snimio Roni BRMALJIako ovaj kutak nema sanitarni čvor ili ugostiteljski objekt direktno na plaži, kupači se mogu okrijepiti i odmoriti u prije spomenutoj konobi Borik (bivši Zelengaj i Mareta). Ova konoba svojim gostima pruža pravu rustikalnu primorsku atmosferu, a ima raznoliku ponudu – riblji meni, mesni meni, domaću tjesteninu, juhe i slastice. Borik je inače poznat kao prvenstveno riblji restoran sukladno poziciji na kojoj se nalazi. Jela su pristupačna, ne ističu se ni po skupoći ni po jeftinijim cijenama od ostalih restorana u okolici.