ERASMUS+

Srdočki učenici ugostili inozemne vršnjake iz Poljske, Turske, Latvije i Italije

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Kroz aktivnosti, radionice i terensku nastavu, cilj je predstaviti Hrvatsku na što bolji i potpuniji način, ali i upoznati druge zemljeRIJEKA – Osnovna škola Srdoči domaćin je učenicima i učiteljima iz Poljske, Italije, Turske i Latvije koji su u Rijeku stigli u okviru Erasmus+ projekta »Share, explore, enrich – SEE for better life« u koji je uključena i srdočka škola.


Čitanje i istraživanje


Riječ je o projektu u kojem sudjeluju učenici sedmih razreda, a do kraja tjedna u domovima riječkih sedmaša boravit će i 16 stranih učenika koji su stigli u pratnji četevero nastavnika. Glavni koordinator projekta je Szkola Podstawowa im. Krola Zygmunta iz Poljske, a cilj je projekta pomoći učenicima u razumijevanju kulturnog nasljeđa, tradicije i običaja te im pokazati praktičnu važnost učenja engleskog jezika, kao i važnost razvoja vještina vezanih uz informacijsko-komunikacijsku tehnologiju.


Kroz razne osmišljene aktivnosti, radionice i terensku nastavu, cilj je predstaviti Hrvatsku na što bolji i potpuniji način, ali i upoznati druge zemlje, njihovu kulturu i običaje. Učenike, njih šezdesetak koliko ih sudjeluje u projektu, će se potaknuti na čitanje i istraživanje te ih općenito motivirati raznim inovativnim metodama poučavanja, a učitelje ohrabriti da istražuju takve metode poučavanja i da ih što više koriste u svakodnevnom radu te da proširuju svoje vidike i profesionalno se razvijaju.
Srdočka je škola za goste pripremila bogat program koji uključuje obilaske Rijeke i Opatije, posjet Plitvičkim jezerima, posjete i radionice u Dječjoj kući, Palači šećerane, Peek&Poke muzeju i Zvjezdarnici.


U školi će se pak održati likovna, glazbena i informatička radionica te predavanja o glagoljici i riječkim legendama, a već tijekom jučerašnjeg prvog dana druženja za inozemne je učenike održana »Potraga za blagom« u središtu Rijeke.


U planu je i organizacija nogometne utakmice na igralištu škole, kao i organizacija karaoka.


Put u Tursku


Voditeljica hrvatskog dijela projekta je Ivana Barbalić, a Hrvatska je prva zemlja domaćin zajedničkog rada učenika. Tijekom ove godine tu će ulogu još realizirati i Turska u koju će riječki učenici otputovati u svibnju, dok će ih u rujnu ugostiti Poljska, a u Italiju i Latviju putovat će iduće godine.