Novo vodstvo

Izabrana nova ravnateljica: Snježana Drašković na čelu Doma za starije osobe Kantrida

Mirjana Grce

Ekonomistica Snježana Drašković do sada je bila stručni suradnik za nabavu i analitiku dobavljača / Foto SERGEJ DRECHSLER

Ekonomistica Snježana Drašković do sada je bila stručni suradnik za nabavu i analitiku dobavljača / Foto SERGEJ DRECHSLER

Uskoro će biti promijenjen Zakon o socijalnoj skrbi u kojem bi preinake trebale zahvatiti i neke uvjete za ravnatelje, zbog čega će Županija pričekati s natječajem za novog ravnateljaRIJEKA – Dom za starije osobe Kantrida od sredine listopada ima novu ravnateljicu, točnije v.d. ravnateljice – ekonomisticu Snježanu Drašković. Na tom odgovornom radnom mjestu Drašković je naslijedila ravnateljicu Mariju Maras koja je otišla u mirovinu nakon što je na čelu toga doma bila više mandata te uspješno vodila dom, unapređivala standarde života i rada u njemu. Upravno vijeće Doma je na mjesto v.d. ravnatelja imenovalo dipl. ekonomisticu Drašković, koja je do sada u Domu Kantrida radila 10 godina i to kao voditeljica nabave.


– Nemamo zakonsku obvezu kada raspisati natječaj za ravnatelja, a v.d. ravnatelja je Upravno vijeće Doma Kantrida imenovalo jer znamo da će se uskoro mijenjati Zakon o socijalnoj skrbi koji će prema najavama na snagu stupiti 1. siječnja 2022., i koji čak mijenja i neke uvjete za ravnatelje. Zato ćemo pričekati tako da proceduru izbora ravnatelja provedemo po novim propisima. Vjerujem da će to biti unutar pola godine i da ćemo do ljeta imati novog ravnatelja, objasnila je Dragica Marač, pročelnica Odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a.


Utabanom stazom


Dom Kantrida najveći je županijski primorsko-granski dom za starije osobe, a sav njegov kapacitet od 360 korisnika redovito je stalno popunjen, te ima dugu listu čekanja.
– Do sada sam u Domu Kantrida bila stručni suradnik za nabavu, analitiku dobavljača i voditelj operativno-tehničkog dijela, a radila sam i na drugim operativnim poslovima koji se odnose na održavanje i poslovanje doma. Kao suradnica ravnateljice Maras, dobro sam upoznala dom, njegov koncept i organizaciju rada, naravno i osoblje. I sada je dom u cijelosti popunjen. Od 360 korisnika, njih oko 70 posto čine oni koji trebaju pomoć i njegu u visokom stupnju, dok oko 30 posto korisnika čine pokretne i više-manje samostane starije osobe, objasnila je Drašković, rekavši da u načinu rada i vođenja doma ostaje na tragu ravnateljice Maras.


Pandemijski uvjeti


– Ovisno o okolnostima COVID-pandemije, prilagođavamo se, odnosno ta nas situacija tjera da stalno budemo ispred svih. Tako ni sada u ovaj dom nema prodora virusa. Poduzeli smo, uz pomoć preporuka epidemiologa, sve što je trebalo da bismo to postizali. Imamo usklađene mjere, kontrolu i nadzor tih mjera, a za one koji se nisu cijepili provode se testiranja kako su predviđena. Cijepljeno je 90 posto naših korisnika, svi izuzev onih koji se zbog zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti. Trećom dozom cijepljeno je oko 70 posto korisnika, a ostalih 20 posto će treću dozu primiti ovih dana. Dom ima 160 zaposlenih, i od njih je 30 posto primilo treću dozu, dok su ostali cijepljeni primili dvije doze, a oko 18 posto radnika nije se cijepilo i kako je propisano, idu na testiranje.
Svima je ovo teško vrijeme, a starijim osobama mislim još i teže jer ne mogu vidjeti svoje najmilije koliko bi htjeli i jer ne mogu imati neke aktivnosti koje su prije pandemije imali, poput odlazaka na misu. Mi se trudimo i imamo neke aktivnosti u domu, ali u ograničenom opsegu, kako nam nalažu epidemiološke mjere. Epidemiolozi ZZJZ PGŽ-a su naši prvi suradnici, naš oslonac u smislu preporuka, jer naši su korisnici posebno osjetljiva skupina, rekla je v.d. ravnateljice Drašković.