Kvarnerske ljepotice

Skriveni dragulji Kvarnera: Plaže za istraživače i ljude koji poznaju teren

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Anto RAVLIĆ

Foto Anto RAVLIĆ

Otkrijte manje poznate, a opet predivne plaže Liburnije, otoka Raba, Krka, Lošinja, Cresa te Crikveničko-vinodolske rivijere

Vi ne znate moj bijeli Sipar i moje žalogdje sam kao dijete maloletio za snima, lovio leptiretražio školjke po žalučudio se vjetru i valu i morui čekao kad ću na Učku goruda vidim vile i vilenjakešto na krilatim konjimalove sunčane trake.Vi ne znate Sipar i žalomoje carstvo malokao starac ne smijem tamo 

Legendarni su to stihovi Rikarda Katalinića Jeretova kojima je svojevremeno opisao čežnju za rodnim krajem i najljepšom plažom, u ovome slučaju poznatom plažom Sipar u Mošćeničkoj Dragi. I doista, znao je pokojni »barba Rike« da se u ovoj najmanjoj liburnijskoj općini  kriju najljepše uvale, najromantičniji žal Kvarnera, a za neke i cijeloga Jadrana.


Uz poznate plaže, od već spomenutog Sipara nastalog iz pijeska draškoga potoka koji izvire na obroncima Učke, a oblutke u unikate pretvaraju morski vali, do Svetog Ivana, ili još malo dalje prema Istri, nudističke plaže Senjavac, autohtoni stanovnici, ali i smjeli istraživači, pogotovo oni koji imaju barke i druga plovila, umjesto izlaganja ljetnom šušuru natiskani u šugamanskim mravinjacima, radije biraju manje razvikane i teže dostupne plaže.


Foto Anto RAVLIĆ


Foto Anto RAVLIĆ

Primjerice – plažu Klančac. Smještena je podno Brseča, a udaljenost od središta mjesta i visoke stijene koje ju okružuju pružaju mir i savršen zaklon. Upravo zbog toga, mnogi je ubrajaju u najljepše kvarnerske plaže, no s obzirom da je automobilom moguće doći relativno blizu, a u okolici je izgrađeno i puno kuća za odmor – Klančac s godinama postaje sve poznatija plaža. Također, domaći ljudi se kupaju i na obližnjoj brsečkoj plaži koju nazivaju »Pesak od porta«, neki ju zovu Riva, odnosno Peć, budući da se velika ljetna toplina ovdje akumulira među stijenama, a morskim putem, primjerice preplivavanjem – istraživačima je »na dlanu« i mala plaža Šip, nasuprot porta u Brseču.


Manje poznate i oku skrivenije su plaže Uboka i Jelenšćica. Nalaze se podno ceste Rijeka – Pula. Dostupne su s mora ili pješačenjem od glavne ceste. Za razliku od drugih plaža u okolici – pružaju istinski mir i tišinu.


Još jedna plaža dobro skrivena od očiju javnosti je plaža Stupova. Smještena je oko tri kilometra podno sela Zagore u blizini Brseča, a dostupna je samo barkom ili pješice šumskom stazom. Upravo zbog teške dostupnosti posjetiteljima pruža potpuni, baš potpuni mir i relaksaciju. Istraživači brsečke obale će se, ako se umore, moći sakriti u hladovinu malenih pješčanih uvala, a na nekima od plaža ugledati i stare kamene ribarske kućice koje su vlasnicima služile, a često služe i danas, za spremanje barki i ribarskog alata nakon ribarenja.


NAJPOSEBNIJE PLAŽE OTOKA KRKA


U red najljepših i najposebnijih plaža otoka Krka zasigurno se, bez sustezanja i okolišanja, može uvrstiti ona u Veloj luci na području Općine Baška. Locirana u istoimenoj uvali na samom jugoistoku otoka Krka, spomenuta je romantična kupališna oaza dostupna tek onim »najzagriženijim« kupačima koji se njene skrovite ljepote dočepaju morskim putem (bilo samostalno ili uz pomoć taksi-brodica koje do nje svakodnevno plove iz Baške) ili pak višesatnim, prilično zahtjevnim planinarenjem 6-kilometarskom pješačkom stazom »uljepšanom« nizom uspona i spustova. Dugi žal prekriven finim šljunkom i pješčano morsko dno samo su neki od aduta tog krčkog plažnog bisera čiju ljepotu i posebnost upotpunjavaju obližnja arheološka nalazišta antičkog naselja Corinthia, ali i nedavno uređeni ribarski muzej koji su članovi bašćanske udruge Buymer ondje »opremili« i stavili u funkciju unutar kućice koja je lokalnim ribarima od davnina služila kao sklonište od lošeg vremena. 


Jedna od plaža zbog čije se ljepote, kao i kod mnogih drugih stvari u životu, vrijedi pomučiti, jest i Oprna pored Stare Baške, slikovitog mjestašca na području Općine Punat. Bijelim oblucima prekriveni žal, kristalno čisto more, miris magriža i zvuci zrikavaca samo su neki od aduta plaže zbog koje se, svakodnevno, dobrano znoje i muče stotine domaćih i stranih kupača koji se do nje s pristupne ceste koja vodi k Staroj Baški, pješice nizbrdo spuštaju utabanim kozjim stazama. Ugodi u Bogom danoj ljepoti Oprne pridonosi i ugostiteljska ponuda koju lokalni koncesionar ondje ima na svakodnevnom meniju, a uz jednostavno iće i hladno piće posjetiteljima te starobašćanske ljepotice na raspolaganju su čak i pedaline koje se, na iznenađenje mnogih, ondje mogu iznajmiti. 


Posljednja, ali ne i najmanje važna i lijepa u trisu bodulskih ljepotica vrbničko je Potovošće. Kao i dvije prethodno spomenute, razmjerna dislociranost spomenute plaže jedna je od njenih najvećih prednosti zbog kojih ta, automobilom ipak lako dostupna kupališna oaza, čak i u samom srcu sezone ipak ostaje pošteđena nesnosnih gužvi (nalik obrednim kupanjima u Gangesu) kakve u ljetnoj špici često kvare gušt korisnika onih »urbanijih« krčkih kupališta. Vrbnička plaža smještena na osami, u mirnoj i skrovitoj uvali, prekrivena je kamenim oblucima, a na putu do nje kupači će proći kroz borovu šumu pored koje je organiziran parking. I na Potovošću će se kupači moći osvježiti u ondje lociranom baru. Na raspolaganju su i kemijski WC-i, kao i suncobrani te ležaljke koji se ondje mogu iznajmiti. Potovošće je na glasu kao plaža idealna za obitelji s djecom.  


NAJLJEPŠE PLAŽE KRIJU SE DALEKO OD POGLEDA


Najljepše plaže kriju se daleko od pogleda. Često im ne znate niti imena, a ostajete zaljubljeni na prvi pogled, u ljepotu, osamu, mir, mirise koji su davno iščezli u civilizaciji. Cres je broj jedan. Daleko od civilizacije, daleko od šminkera koji pate da budu viđeni na sidru. I po stoti put kad nautičar zaplovi na Cres, pun je impresija kao da je tek otkrio čarobni otok. Plaža Meli na istočnoj obali Cresa jedna je od najljepših plaža na Jadranu. Razvikana je plaža ispod Lubenica, no na potezu od rta Pernat do Martinšćice raj je za ljubitelje kupanja na osami. Niz malih kopija plaže u Lubenicama. Potez od Belog do Meraga nudi divljinu i mirise koji će vam se zauvijek urezati. Gledate u dubinu, a pogled seže kroz plavetnilo. Otok Unije nudi tirkizno more kakvo se neće naći niti na prospektima. Krk će ponuditi najljepše plaže od Vele luke do Stare Baške. Male plaže s obje strane Prvića i južne strane sv. Grgura pamtit ćete po netaknuto čistom moru i izraženom salinitetu.      


TRI POSEBNE I SPECIFIČNE RAPSKE PLAŽE


Rab je poznat po mnogočemu, no i površni poznavatelj »otoka sreće« reći će vjerojatno da je ipak najpoznatiji po starom gradu i po – plažama. Pritom primat uvjerljivo drži Rajska plaža u Loparu, gotovo dva kilometra duga pješčana oaza kakvoj nema ravne s ove strane Jadrana. Rajska plaža je jedan od najvećih turističkih aduta otoka, ali mnogi ljubitelji kupanja u moru reći će da je ona prije svega za djecu, odnosno roditelje s djecom. Karakteristična je po tome što je izuzetno plitka, doslovno desetke metara može se hodati u moru »do kičice«. A to nije za svakoga.Među tri rapske plaže koje se mogu odabrati kao posebne i specifične za otok, stoga se ne mora nužno ubrojiti međunarodno brendirana Paradise beach. To su Pudarica, Gradska plaža i Sahara.


Pudarica je još jedna rapska pješčana oaza, ali karakteristična po nešto krupnijem pijesku koji ne ostaje »s vama« još satima nakon što otiđete s plaže. Pijesak je zlatne boje, a plaža okružena crvenim tlom i smještena u podnožju strmih uzvisina, što joj daje jedinstven, pomalo egzotičan izgled. Pudarica zapravo nije jedno kupalište, nego niz sličnih, manjih i većih plaža smještenih u Barbatu, vrlo blizu nakon dolaska na otok trajektom. Poznata je i po noćnom klubu Santos smještenom pored nekadašnjeg starog trajektnog pristaništa. Na Pudaricu je najbolje doći upravo do Santosa, pa od tamo krenuti na bilo koju stranu u istraživanje. Može se birati između većih plaža za stotinjak ljudi, do manjih, gotovo »privatnih«, svega za nekoliko osoba. I sve su jednako atraktivne. Osim u Santosu, na Pudarici se moguće okrijepiti i u ugostiteljskom objektu koji se također zove Pudarica.


Drugi izbor je plaža smještena u samom starom gradu, zapravo podno grada. Do Gradske plaže vodi prekrasna šetnica s jedinstvenim pogledom na čuvene rapske zvonike »odozdo«. Nakon spuštanja »pod Pjacetu«, šetnicom se hoda stotinjak metara do proširenja, pjeskovitog predsjela okruženog betonom i kamenom. Ova plaža možda nije toliko atraktivna i egzotična kao neke druge, ali je posebna po smještaju ispod gradskih zidina. Ljeti se tamo igra i vaterpolo, a smješten je i popularni bar Banova vila, koji često organizira prigodne koncerte. Koga ne zanima samo kupanje i sunčanje, nego i dobar koktel i malo romantike, zasigurno će izabrati Gradsku plažu.


Na koncu, kratak pregled rapskih plaža ipak ne može proći bez Lopara. No, u ovom slučaju radi se o manje poznatoj Sahari, plaži smještenoj na sjevernoj strani Lopara. Sahara je vrlo slična Rajskoj plaži utoliko što ima isti pijesak i dugačak plićak, ali je mnogo mirnija i praktički netaknuta. Do nje nije moguće doći automobilom, nego šumskim putem, a pogled puca ravno na znamenite otoke iz hrvatske povijesti – Sveti Grgur i Goli. Sahara je prava oaza mira i – nudizma. S obzirom da je ovaj oblik uživanja u moru popularan na Rabu, mnogo je i FKK plaža, a Sahara je jedna od najpopularnijih. No i oni koji ipak preferiraju biti odjeveni na moru, a žele vidjeti Saharu, ne moraju se bojati. U pravilu se tamo može naći i mnogo kupača u kupaćim gaćicama i kostimima, pa se svi osjećaju dobro. Na Sahari definitivno nema stresa, kako god se odjenuli, ili ne odjenuli. 


DIVLJE LOŠINJSKE PLAŽNE KRASOTICE


Plaža Zabodarski jedna je od najljepših lošinjskih »divljih« plaža. Nalazi se u blizini lošinjskog aerodroma, a od centra Malog Lošinja udaljena je osam kilometara. Plaža je kamena, s nekoliko prekrasnih šljunčanih žalića, pogodna za obitelji s djecom. Okružena je borovom šumom pa je idealna za bijeg u hlad tijekom toplih ljetnih dana. Do plaže se može doći vozilom, makadamskim putem. Automobil je moguće parkirati kod lošinjskog zračnog pristaništa te put do plaže nastaviti pješice ili biciklom. Uvala Plieski nalazi se na južnom dijelu otoka Lošinja. Plaža je šljunčana, s pjeskovitim morskim dnom, te je pogodna za obitelji s djecom. Do plaže se može doći morskim, ali i kopnenim putem, pješačkim putem zvanim Put dupina ili spustom s Lošinjske transverzale do uvale Krivica, pa dalje do uvale Plieski.


CRES JE POZNAT PO SKRIVENIM UVALAMA


Otok Cres je poznat po svojim skrivenim uvalama i plažama. U podnožju mjestašca Orlec, koje je smješteno nedaleko od grada Cresa, nalazi se uvala Mali bok. U toj se uvali nalazi šljunčana plaža s kristalno čistim morem. Plaža je zaklonjena visokim stijenama koje stvaraju hlad. Put do plaže vodi strmom stazom i do nje je moguće doći za dvadesetak minuta laganog hoda. Šljunčana plaža se nalazi u uvali Sv. Blaž. U blizini plaže nalaze se i ostaci istoimene crkvice. Karakterizira je okolna gusta šuma, prekrasna šljunčana plaža i kristalno čisto more. U blizini plaže nalaze se mnogobrojne manje skrivene uvale. Put do nje vodi kroz gustu šumu. Također se do plaže može doći i morskim putem.


CRIKVENIČKO-VINODOLSKA RIVIJERA


Na crikveničko-vinodolskom području i nema pretjerano puno skrivenih plaža. Turisti koji ostvare dva milijuna noćenja kroz godinu odavno su otkrili sve što se moglo otkriti. Najpoznatija plaža je razvikana glavna gradska plaža u Crikvenici na kojoj se, unatoč ulaznici od 15 kuna, natiska pet tisuća ljudi. Druga najposjećenija plaža je glavna gradska plaža Lišanj u Novom Vinodolskom. Domaći ljudi mir će pronaći na Nerizu u Jadranovu te u Klenovici kod otočića sv. Ante. Vjerojatno najljepša plaža na rivijeri koja se proteže od Jadranova do Sibinja je plaža Havišće u Jadranovu. Skrivena na istočnoj strani istoimenog poluotoka, nedaleko rimske lučice Lokvišće. Nije mala, duga je tristotinjak metara, ali je put koji vodi do nje skriven. Neupućenima se čini da se skaline spuštaju u nečije dvorište. Za plažu ne znaju niti mnogi koji redovno posjećuju plaže u centru Jadranova. Kad se nakon pet minuta spuštanja skalinama otvori pogled, posjetitelje čeka predivno more i pogled na Kačjak i Krk. Ove godine je nevažno, ali inače nije nebitno da je more na Havišću toplije od prosjeka. Visoko na listi je i plaža na Kačjaku, sa zapadne strane poluotoka.