BURNA SJEDNICA

Grubi ispad gradonačelnika, Vojko Obersnel “pukao” i izvrijeđao Ivonu Milinović: Ma daj ne se…

Damir Cupać

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Milinović je u nekoliko je navrata istaknula da ne može podržati rebalans jer je trebalo kresati programe EPK te odustati od obnove "Galeba". Navela je i da su supružnici zaposlenika gradske uprave dobivali autorske honorare za svečano otvorenje EPK, nakon čega je Obersnel jednostavno "pukao"RIJEKA – Gradsko vijeće s 20 glasova za, četiri suzdržana, i dva glasa protiv (Ivona Milinović i Tihomit Čordašev) prihvatilo je prijedlog prvog rebalansa riječkoga proračuna koji će biti manji za 193,2 milijuna kuna u odnosu na plan. Takav rezultat glasanja logičan je s obzirom na gospodarsku krizu zbog pandemije koronavirusa koja nije zaobišla ni gradsku blagajnu, ali sve je ostalo u sjeni incidenta u režiji gradonačelnika Vojka Obersnela koji je verbalno napao Ivonu Milonović, nezavisnu vijećnicu, i to na najgrublji način.


Nakon njegovog divljanja po dvorani, u Centru Zamet zavladala je neugodna tišina, a stvar je spašavao koliko je i kako mogao predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat.


Vijećnica Milinović u nekoliko je navrata u raspravi istaknula da ne može podržati rebalans proračuna zbog toga što je trebalo na rashodovnoj strani kresati programe Europske prijestolnice kulture te odustati od projekta obnove motornog broda “Galeb”.


Urlanje gradonačelnika
U nekoliko navrata navela je i da su supružnici zaposlenika gradske uprave dobivali autorske honorare za svečano otvorenje EPK i da je to krajnje dvojbeno. Nakon nekoliko takvih istupa gradonačelnik Vojko Obersnel je jednostavno “pukao”, i ta riječ nije pretjerana, pa joj je s mjesta na kojem sjedi poručio, kako je ustvrdila Milinović, da ne s….


Kada je ona zatražila zaštitu predsjednika Gradskog vijeća, Obersnel se digao i u nekoliko navrata joj poručio da priča gluposti, da je alapača i da vrijeđa sve zaposlenike gradske uprave.


Onda je gradonačelnik urlajući poručio da njega nitko neće izbaciti sa sjednice, da bi baš volio to vidjeti, a sve se to događalo na način da je Milinović stajala za govornicom, a gradonačelnik je napustio svoje mjesto i urlao s partera zametske dvorane.


Na kraju se ipak smirio, sjeo na mjesto, a predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat dodijelio mu je opomenu. Bilo je to u šestom satu sjednice, na točki broj četiri, a nakon toga zbog mučne atmosfrere ubrzo je prihvaćeno ostalih 16 točaka dnevnog reda bez rasprave.


RIJEKA, 14. SRPNJA 2020. – VOJKO OBERSNEL NA GRADSKOM VIJECU


Posljedice korone


Riječki gradonačelnik pojasnio je na početku te točke dnevnog reda na sve okolnosti koje su dovele do rebalansa, a glavni razlog je pandemija koronavirusa zbog koje je trebalo i na državnoj i na lokalnoj razini pomoći poduzetnicima s obzirom na epidemiološke mjere i na zatvaranje gospodarstva od ožujka ove godine.


On je izrazio nadu da se do kraja godine neće morati predlagati novi rebalans, pojasnivši da u ovom trenutku nitko ne zna što će biti i hoće li se situacija u Rijeci i državi pogoršati.


via ytCropper


Milinović je podsjetila na Obersnelov slogan iz kampanje na parlamentarnim izborima “Iz uspješne Rijeke za uspješnu Hrvatsku”, ocijenivši da Rijeka nije uspješna, da su građani to prepoznali i da Obi ne ide u Sabor.


– Zdravlje gradskih financija bilo je loše i prije korona krize i imali smo deficit od preko 200 milijuna kuna. Gradonačelnik će koristiti koronu kao izgovor za sve probleme koji će se pojaviti, kao što je do sada kao izgovor koristio krizu iz 2008. godine. Štedi se dok se ima, a ne kada se nema. Gradonačelnik se ponašao kao da sutra ne postoji. Zadužili smo se za “Galeb”, ušli u projekt EPK, a za to nismo imali financijsku snagu. Što imamo više provoditi projekt EPK, kada nemamo nikakav benefit od toga. Nadam se novom rebalansu jer to znači da ćemo doći pameti i odustati od projekata koji nisu ključni, izjavila je Milinović.


Vojko Obersnel
Snimio: Damir Škomrlj


Obersnel joj je odgovorio da se javni novac ne štedi, već ulaže u kapitalne projekte.


– Ako vam ostane višak od proračuna, znači da vam taj novac ne treba. Ovu godinu planiramo završiti na nuli, a ne u deficitu. Žulja vas projekt EPK jer ga podržavaju Andrej Plenković i vlada, a on je premijer europske orijentacije. Projekt će se dovesti do kraja. I nije točno da nema nikakvog benefita jer smo na 50 posto turističkih boravaka u odnosu na prošlu godinu. Svoje frustracije morat ćete izliječiti negdje drugdje, odgovorio je Obersnel.


Ništa od države


Sandra Krpan (SDP) pojasnila je da nikome nije drag rebalans, ali da je on rezultat odgovornog ponašanja.


– Zanima me hoće li država pomoći jedinicama lokalne samouprave. Za sada nismo, kao ni naša trgovačka društva, mogli aplicirati za državnu pomoć. U isto vrijeme socijalni program se nije dirao, a rezalo se što se moglo rezati. Kada prođem Korzom i vidim poluprazne terase, i ja se bojim još jednog rebalansa, kazala je Krpan. Nakon toga je uslijedila replika Ivone Milinović i nemila epizoda urlanja i vrijeđanja od strane gradonačelnika Vojka Obersnela.


Za riječ u mučnoj atmosferi koja je uslijedila javili su se Marinko Koljanin (Nezavisni) koji se složio da je neobjašnjivo da država nije pomogla jedinicama lokalne samouprave i da je dobro da se nije dirao socijalni program. Vojko Braut (SDP) poručio je kolegici Milinović da se bavi krivim temama i da je dosadila s EPK i “Galebom”.


– Treba reći građanima da je ovo realnost koju ćemo živjeti u godinama koje dolaze. Nije to problem Rijeke i Hrvatske, to je problem cijeloga svijeta. Mjere koje je donosila država i gradonačelnik rezultirale su rebalansom. Država je na početku reagirala korektno, ali je stala na pola puta, nije posao obavila do kraja i to nije dobro. Posao je države da pomogne. Tema kojom se mi moramo baviti je neophodnost porezne reforme koja se neće provesti preko leđa lokalne samouprave. Ovo je tek početak što građane čeka u sljedećih godina dana, upozorio je Braut.


Koronavirus bio je tema na Aktualnom satu jer je Vuka Pricu (SDP) zanimalo jesu li Grad Rijeka i riječko zdravstvo spremni za povećanje broja oboljelih od koronavirusa.


– Nakon izbora splasnula je volja za ozbiljno bavljenje ovom problematikom i Nacionalnom stožeru i Županijskom stožeru Civilne zaštite. Epidemiološka situacija kod nas je zadovoljavajuća, ali to se može promijeniti preko noći. Dobili smo zbunjujući e-mail da Županijski stožer nema namjeru osigurati karantenu za zaražene, već je to prebacio na gradove i općine.


Epidemiološke mjere


– U sljedećih nekoliko dana stavit ćemo u funkciju prostor za potrebe karantene, što je važno u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije. Sve ostale mjere provodimo, kao što su maske u javnom prijevozu, što se uglavnom poštuje. Sada se bavimo posebnim propisima kako bismo omogućili prodaju maski u autobusima Autotroleja putnicima koji ih nemaju i nadamo se da ćemo to uspješno riješiti.


Angažirali smo jedinice Civilne zaštite i komunalne redare koji su u ophodnjama, iako su njihove mjere edukativne prirode. U okvirima naših nadležnosti mi smo spremni za postupanje. Što se tiče riječkog KBC-a, tamo je oko 70 respiratora i to bi trebalo biti dovoljno ako se situacija pogorša, kazao je Obersnel.


Damir Popov (HDZ) upozorio je na neugodne mirise u središtu grada i pitao je zbog čega se takvo stanje godinama ne rješava.


– Povremeno u nekim zonama i u nekim vremenskim uvjetima se mogu osjetiti neugodni mirisi. Problem nije oborinska kanalizacija, već sanitarna kanalizacija jer se u ljetnim mjesecima smanji intenzitet protoka. Nastojimo pojačati ispiranje kanalizacijskih cijevi, pojasnio je Obersnel.


Vedrana Sabljaka (Laburisti) zanimalo je što se događa s “3. majem”, a riječki gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo stanjem u riječkom škveru jer je osiguran posao u sljedećih nekoliko godina.
– Najveći problem su neriješeni vlasnički odnosi jer je “3. maj” još uvijek dio Uljanik grupe. To opterećuje redovno poslovanje i mislim da bi to za vladu trebao biti prioritet jer je razdruživanje od Uljanika preduvjet daljnjeg funkcioniranja, uvjeren je Obersnel.