Postavljena komunalna oprema

Širi se mreža pametnih solarnih spremnika u Rijeci, evo čemu služe

Sanja Gašpert

Novi spremnici na riječkoj Fiumari

Novi spremnici na riječkoj Fiumari

Novi spremnici su postavljeni na početku Riječkog lukobrana, ispred Terminala, u Verdijevoj ulici, na Fiumari, Trgu podhumskih žrtava te u Adamićevoj uliciRIJEKA – Komunalno društvo Čistoća Rijeka nastavlja s proširenjem mreže pametnih solarnih spremnika za otpad postavljanjem još sedam spremnika na frekventnim gradskim lokacijama. Novi spremnici postavljeni su na početku Riječkog lukobrana, ispred Terminala, u Verdijevoj ulici, na Fiumari, na Trgu podhumskih žrtava te u Adamićevoj ulici.– Važnost pametnih spremnika pokazala se većom nego ikad prije. Naime, umjesto uobičajenih košarica ili spremnika, korištenjem ove pametne tehnologije postižu se uštede u vremenu, ljudskim resursima, energentima te se doprinosi smanjenju emisija onečišćujućih tvari u okoliš. Osim uključivanja novih tehnologija u sustav gospodarenja otpadom na području grada Rijeke, pametni spremnici omogućuju i vizualno brendiranje u kojem su prvi put do sada sudjelovali naši sugrađani i to predlaganjem i odabirom likovnih rješenja, ističu u KD-u Čistoća.


Dodaju kako se i na sedam novih pametnih spremnika u gradu mogu pronaći radovi »Ja sam pomjena« autora Damiana Sobola Turine; »Stablo šljive« i »Mediteranski vrt« autorice Marije Volkmer; »Svjetlosni origami« autora Antonia Filipovića, »Djed i unuk« mladog autora Vilija Puca; »Svemir« Dječjeg vrtića Zlatna ribica iz Kostrene te »Hrastova šuma« autorice Lare Karlavaris Baljak.
Prvih dvanaest pametnih modularnih spremnika postavljeno je tijekom 2019. godine, a tijekom prosinca 2020. godine dodatnih pet. Projekt se nastavlja i u narednom idućem razdoblju kada se planira postava trinaest novih originalno oslikanih pametnih spremnika.
KD Čistoća poziva građane da šetnju gradom pretvore u iskustvo izložbe na otvorenom i pošalju fotografiju svog omiljenog rada na [email protected]