Hladni val

Siječanj pokazuje pravo lice, evo do kad će potrajati izrazito hladne noći

Sanja Gašpert

Riječani se pripremili za hladno finale siječnja / Foto S. DRECHSLER

Riječani se pripremili za hladno finale siječnja / Foto S. DRECHSLER

Noćne i jutarnje temperature zraka kretat će se između minus dva i tri stupnja, a dnevne od 6 do 9 stupnjeva Celzijevih. U zaleđu Rijeke bit će hladnijeRIJEKA – Nakon nekoliko sunčanih dana, novi tjedan donio je zahlađenje i znatan pad temperature zraka. Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda izvijestili su kako se početkom tjedna očekuje velika i umjerena opasnost na hladne valove, posebice na dubrovačkom i splitskom području.


Velika opasnost od hladnih valova očekuje se na području Dubrovnika u ponedjeljak i utorak, a u srijedu umjerena, izvijestili su iz DHMZ-a. Umjerena opasnost u prva tri dana očekuje se na području Splita, na području Osijeka u utorak i srijedu, a na području Rijeke i Karlovca u srijedu, stoji u upozorenju DHMZ-a na hladne valove.


Upozorenja


– Riječ je o pritjecanju hladnoga zraka. Nalazimo se pod trenutnim djelovanjem anticiklone i nad naše krajeve dolazi hladni zrak sa sjevera, koji dovodi do niskih temperatura, posebice jakog ohlađivanja tijekom noći.
Očekuje se hladna noć s ponedjeljka na utorak i s utorka na srijedu, a u utorak i srijedu bit će i niske dnevne temperature. Na riječkom području noćne i jutarnje temperature zraka kretat će se između minus dva i tri stupnja, a dnevne od 6 do 9 stupnjeva Celzijevih.


Hladnije će biti u zaleđu Rijeke i unutrašnjosti Istre, gdje će temperature padati i do minus pet stupnjeva, a najhladnije će, očekivano, biti u Gorskom kotaru i Lici gdje će se temperature zraka, posebice noćne i jutarnje, kretati između minus sedam i minus jedanaest stupnjeva.


Međutim, nalazimo se u zimskom razdoblju i možemo reći da su ovo normalne vrijednosti za ovo doba godine. Nakon što je snijeg dosta padao u nedjelju, posebice u Gorskom kotaru, ovih ga se dana ne očekuje, kaže Josipa Kuzmić iz DHMZ-a Rijeka.


Dodaje kako će ovakvo vrijeme s izrazito hladnim noćima potrajati do petka, a dnevne će temperature zraka rasti prema kraju tjedna te nas sljedećih dana očekuje djelomično i pretežno sunčano, ali prohladno vrijeme.


Niske temperature zraka mogu štetiti osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, upozoravaju iz DHMZ-a. Kako bi se zaštitilo, treba se pratiti vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama, izbjegavati izlazak, ako to nije prijeko potrebno.


Treba odjenuti više slojeva tople odjeće, osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.


U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju, napomenuli su iz DHMZ-a.


Treba se utopliti


Također, kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.


– Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami i nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.


U slučaju da se kod onih osoba koje dulje borave na otvorenom pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina – trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol, treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline.


Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati hitnu medicinsku službu – 194 ili Centar za žurne službe – 112.