Novo vrijeme

Senat Sveučilišta u Rijeci usvojio smjernice za štednju. U prostorijama će biti 21, a na hodnicima 14°C

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Preporučena je i ugradnja i korištenje termostata, ugradnja detektora kretanja za upravljanje rasvjetom na hodnicima i stepeništima te ograničeno vrijeme grijanja prostorija samo dok se u njima boraviRIJEKA – Preporučena temperatura grijanja u prostorijama u kojima se boravi 21 Celzijev stupanj, a na hodnicima između 14 i 18 Celzijevih stupnjeva, ugradnja i korištenje termostata, ugradnja detektora kretanja za upravljanje rasvjetom na hodnicima i stepeništima te ograničeno vrijeme grijanja prostorija samo dok se u njima boravi. Sve su to nove smjernice Sveučilišta u Rijeci za racionalno upravljanje energijom koje su jučer usvojili članovi Senata.


Jače mjere


U tim smjernicama stoji i da rasporede održavanja nastave treba u što većoj mjeri uskladiti s racionalnim gosodarenjem energijom na način da korištenje učionica bude vremenski kontinuirano i koncentrirano, a kad god je moguće u rasporedima nastave treba predvidjeti manje učionice. Kako je svaki labortorij ili istraživački prostor specifičan, osoblje koje ga koristi treba osmisliti i prilagoditi mjere štednje u svakom takvom prostoru, a sve električne uređaje koji se ne koriste, pa i osobna računala, kad se ne koriste treba isključiti. Ujedno je i naglašeno da će u slučaju daljnjeg povećanja cijena energenata trebati razmotriti i jače mjere, kao što su mogućnost promjene kalendara nastave, primjerice na način da se zimski odmor produlji za dva tjedna kao i mogućnost bitnog smanjenja potrošnje energije u istraživanjima.


Dodjela stipendija


Osim novih smjernica za uštedu energije Senat je na jučerašnjoj sjednici usvojio i odluku o broju i iznosu stipendija za izvrsnost Sveučilišta u Rijeci i raspisivanju natječaja u 2022./2023. akademskoj godini. Prema toj odluci dodijelit će najviše 100 stipendija za izvrsnost, u iznosu od 800 kuna mjesečno, za razdoblje od 10 mjeseci redovitim studentima prvih i viših godina preddiplomskih sveučilišnih, diplomskih sveučilišnih, integriranih sveučilišnih studija, preddiplomskih stručnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija Sveučilišta u Rijeci, na temelju prethodno raspisanog natječaja.
Od ukupnog broja stipendija dodijelit će se najviše 30 stipendija redovitim studentima prvih godina preddiplomskih sveučilišnih i stručnih studija i integriranih sveučilišnih studija. U sklopu svog izvješća rektorica, prof.dr. Snježana Prijić Samaržija, je naglasila kako Sveučilišna knjižnica Rijeka u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci od akademske godine 2022./2023. osigurava svim studentima i studenticama Sveučilišta besplatan upis u knjižnicu. Studenti se u knjižnicu besplatno mogu upisati od 1. listopada 2022. Besplatan upis studenata dio je kontinuiranog procesa poboljšavanja dostupnosti knjižničnih usluga za studente, koji predstavljaju najveću i najznačajniju skupinu korisnika. Članovi Senata usvojili su i zaključke 4. zajedničke tematske sjednice Senata i Savjeta Sveučilišta na temu »Stanje i perspektive razvoja znanosti na Sveučilištu u Rijeci«.


Nevenu Budaku mjesto na Filozofskom fakultetu


Senat je jučer potvrdio i odluku o prelasku povjesničara, koji je bio i voditelj Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, prof.dr. Nevena Budaka sa zagrebačkog Sveučilišta na riječki Filozofski fakultet i to na Odsjek za povijest. Uz taj znanstveni transfer potvrđen je i prijedlog Savjeta Sveučilišta u Rijeci da se u Odbor za osiguravanje i unapređivanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci kao predstavnike vanjskih korisnika imenuju ravnatelj Razvojne agencije Primorsko-goranske županije, Vedran Kružić te Mate Poropat, Mate Poropat, direktor za farmaceutsko-tehničke operacije JGL-a.