Direktor Ekoplusa

Šef Ekoplusa tvrdi da je Marišćina sigurna: “Nema kemijskih spojeva štetnih za građane”

Damir Cupać

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Čak 16 inspekcijskih nadzora Državnog inspektorata za zaštitu okoliša provedeno je samo ove godine, ističe Miodrag Šarac i dodaje da ni na Pogledu nema kemijskih spojeva koji su štetni za građaneRIJEKA – Direktor Ekoplusa Miodrag Šarac reagirao je na izjave primorsko-goranskog HDZ-a i županijskog vijećnika Dinka Beakovića koji je prozvao osnivače Ekoplusa, ali i Šarca da su ugrozili zdravlje građana, svojih radnika, ali i poslovanje te tvrtke zbog nesposobnosti i nekompetencije. Beaković je izrazio sumnju u kaznenu odgovornost zbog svega što se događa na Marišćini. Reagiranje direktora Ekoplusa Miodraga Šarca prenosimo u cijelosti:


Konkretna poboljšanja


»Ekoplus je u posljednjih godinu dana napravio niz konkretnih poboljšanja u poslovanju samog Centra u operativnom i u tehnološkom smislu. Ispitivanja i analize radili smo od početka, mnogo prije nego što su nam ih inspekcije naložile i u tome smo bili vrlo otvoreni prema javnosti. Tako smo primjerice Izvještaj o ispitivanju kemijskih čimbenika napravili već lani u ljetnom periodu u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.


Sva ispitivanja i analize radimo s ciljem otkrivanja i rješavanja određenih nepravilnosti i nikada ne tajimo informacije, već ih, sasvim suprotno, redovito objavljujemo i odgovaramo na sve upite građana i druge zainteresirane javnosti.
Zdravlje naših djelatnika i utjecaj na okoliš su nam na prvom mjestu i zbog toga smo suglasni sa svakom aktivnošću koja je u skladu s ovim načelima. Smatram nekorektnim iznošenje netočnih informacija određenih političkih struktura što nikako ne može biti u interesu javnosti, te posebno uznemiruje i zbunjuje obitelji radnika Centra i mještane Viškova.


Samo ove godine je u CGO-u Marišćina obavljeno 16 inspekcijskih nadzora Državnog inspektorata za zaštitu okoliša koji nisu utvrdili nepravilnosti po navedenoj temi. Želim jasno naglasiti: na Pogledu nema kemijskih spojeva koji su štetni za građane. Što se tiče prekograničnih vrijednosti utvrđenih kod dvojice radnika, nakon prvog ispitivanja upućeni su na izvanredni liječnički pregled koji je potvrdio da naši ljudi nemaju profesionalno oboljenje te da su sposobni obavljati radne zadatke koje su i dosad obavljali.


Pritom moramo naglasiti da su oni cijelo ovo vrijeme u redovnom radnom odnosu i niti jednome od njih nije dan nalog da moraju biti na bolovanju ili se udaljiti s radnog mjesta.


Interpretacija


Svi koji su nas tražili informacije su ih i dobili. Odnosi se to i na cjeloviti Izvještaj o ispitivanju kemijskih čimbenika u okolišu CGO-a Marišćina. Stoga je čudno vidjeti da netko u medijima komentira rezultate ispitivanja koje nije niti zatražio, a na naše više puta upućene pozive da dođe u Centar i informira se o svim detaljima, nije se odazvao.


Iz toga možemo jedino zaključiti kako predmet interesa ovdje uopće nije pravo činjenično stanje, već isključivo interpretacije u vlastitu političku svrhu.


Što se tiče samog našeg poslovanja, pokazatelji poboljšanja su jasni: u posljednjih šest mjeseci nismo prekoračili vrijednosti sumporovodika. Naš cilj i dalje ostaje uklanjanje pojave neugodnih mirisa i na tome nastavljamo svakodnevno raditi zbog građana Marčelja i Viškova«, naveo je Šarac.