SVJEŽA SNAGA

Sandi je nakon punih 31 godinu zamijenio Tonija. Upoznajte novog meštra Riječkog karnevala

Bruna Matičić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Ljubav prema maškarama i karnevalu novi Meštar naslijedio je od majke, a već kao prvašić krenuo je aktivno sudjelovati u maškaramaRIJEKA – Nakon 31. godine meštrovanja Meštra Tonija, Riječki karneval dobio je novog Meštra, Sandija Pribanića, dugogodišnjeg člana i predsjednika Maškarane udruge Draške maškare iz Sušačke Drage.


Kopija ključa


Novi je Meštar javnosti predstavljen na Antonju prilikom svečane primopredaje ključeva Grada koja obično obilježava početak vladavine maškara, a tada je od Meštra Tonija primio manju kopiju ključa i savjet da malim i sigurnim koracima nastavi njegov put.


– Uloga Meštra Riječkoga karnevala za mene je veliki izazov. Imam veliko poštovanje prema toj funkciji i prema dosadašnjem Meštru Toniju te osjećam veliku odgovornost. Zauzeti ovo mjesto nakon legendarnog Meštra Tonija zasigurno neće biti lako, ali potrudit ću se da ga dostojno zamijenim – rekao nam je Sandi Pribanić.
Novi Meštar Riječkog karnevala pravi je karnevalist i zaljubljenik u maškare i karneval koji živi od kad je bio dijete. Karneval mu je, kaže, u krvi i bez njega ne bi mogao živjeti, stoga je i ova titula zapravo kruna njegova karnevalskog dijela života. Naime, ljubav prema maškarama i karnevalu naslijedio je od svoje majke, a već kao prvašić krenuo je aktivno sudjelovati u maškarama. Cijela maškarana priča dalje se nastavila kroz Draške maškare čiji je član od kada se udruga osnovala 1999. godine. Da je pravi karnevalist govori i informacija da je od samog početka djelovanja Maškarane udruge Draške maškare dio organizacijskih i koordinacijskih aktivnosti, a od 2009. godine obnaša i predsjedničku ulogu u udruzi te dizajnira i izrađuje maske i kostime.


– Velika čar i posebna energija vlada upravo prilikom pripreme za Riječki karneval. Draške maškare svake godine sate i sate potroše u osmišljavanju i izradi maske, a kasnije i šivanju, ali bit svega je druženje, u tome najviše guštam, rekao je Sandi dodajući da ga raduje što će, nakon godine dana pauziranja, karnevalisti ponovno uživati u ovim radostima.


Dodatna kreativnost


I dok karnevalisti ove godine imaju dovoljno vremena za dodatnu kreativnost i nove ideje, budući da je termin Međunarodne karnevalske povorke prebačen za ljetne mjesece, njihov novi predvodnik itekako je spreman za meštrovanje.


– Spreman sam preuzeti funkciju Meštra Riječkog karnevala i sve što ona nosi. Ta želja nije od jučer. Evo baš su me prijatelji iz Draških maškara nakon imenovanja prisjetili kako su mi prije sedamnaest godina sašili frak za meštra karnevala. To je moja dugogodišnja želja koja mi se sada ostvarila. Od Meštra Tonija puno sam naučio. Naš prvi zajednički inozemni karneval bio je 2008. godine u Beogradu, a kroz godine smo zajedno prošli puno putovanja, karnevala i maškaranih druženja u Hrvatskoj, ali i inozemnstvu. Pripremio se jesam i nadam se da ću uspjeti i da ću ispuniti očekivanja karnevalista, rekao je dodajući da će ono što slijedi biti jedno novo i predivno iskustvo. U novoj ulozi najviše ga raduju upravo ono što karnevali i maškarana događanja nose, a to je veselje, zajedništvo i nova poznanstva. Sve to neće mu biti problem spojiti s privatnim i poslovnim obavezama, govori nam, jer su mu prijatelji i kolege na poslu već pružili podršku i obećali da će ga osloboditi onda kada bude potrebno. Poput Meštra Tonija koji je uvijek nosio šljokasti cilindar i frak i Meštar Sandi imat će prepoznatljivu karnevalsku odoru. O njoj još uvijek razmišlja i priprema iznenađenje, ali detalje ne želi iznositi.


Ljetna povorka


Ono što priprema svakako ćemo imati prilike vidjeti ovoga ljeta, kada će u pratnji Dore Pilepić, sada već iskusne Kraljice karnevala, predvoditi prvu ljetnu Međunarodnu karnevalsku povorku u Rijeci.


– Tradicija se definitivno mora poštovati i mišljenja sam da Riječki karneval mora ostati u periodu u kojem se uvijek odvijao. Međutim, ljetni karneval svakako će puno pridonijeti gradu Rijeci, posebno u turističkom dijelu, pa bi se u budućnosti moglo poraditi i na tome da se organizira ljetni Riječki karneval, komentira nam Sandi i zaključuje da ovoga ljeta očekuje da naš grad ispuni pravo veselje i sva šarenilost maski.


– Deprivacija koja u posljednje dvije godine vlada na svim razinama, pa tako i u karnevalima koji se nisu održavali, učinila je da svi željno iščekujemo ponovno u maskama prošetati Korzom i mislim da će ovogodišnji karneval donijeti ogroman val pozitive i veselja!