MALE MAŠKARE

FOTO/VIDEO Na Korzu krenula Dječja karnevalska povorka: Pogledajte tko je sve stigao na prvo ljetno izdanje

Jakov Kršovnik

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Prije povorke na Korzu nastupa i zbor Male Tratinčice, dok Tratinčica nema jer se njihova voditeljica Suzana danas udaje! Pa njoj neka je sretno, kao i svim karnevalistima.A prvo što prođe kroz glavu je – ma ča je to prišlo na ovaj svet da je karneval po letu? Uz rat u Ukrajini, pandemijske mjere, kojih valjda neće ponovno biti na ovakav način, čovjek bi rekao da su došla posljednja vremena. No, to se govori već dugo vremena, a kako ne znamo ni dan ni čas, ne rabi se zato živcirati, nego dobro provesti ovo vrijeme koje nam je dano na zemlji. A ki zna bolje provest vrijeme nego karnevalisti, a ponajprije dječje maškarane grupe? Sa službenim dijelom programa startali su u gradskoj upravi gdje su ih pozdravili čelni ljudi grada, Kraljica i Meštar. Dora Pilepić treću je godinu zaredom kraljica karnevala, a novi Meštar Sandi, naslijedio je Tonija.

Foto galerija: Dječja maškarana povorka Foto: Mateo LevakMožda će u početku biti čudno bez Tonija, no stalna na ovom svijetu samo mijena jest, tako da je tu Sandi da dostojno zamijeni dugogodišnje lice Riječkog karnevala.  Neki će reći i da nije to to bez Obersnela, da ne kažemo Obelixa. No, valja pričekati i vidjeti u što će se maskirati novi riječki gradonačelnik i hoće li biti kreativan poput svog prethodnika u izboru maske. Iako, drugi bi rekli da se sa svim tim maskama bivši gradonačelnik rugao puku, umjesto da se puk, kako je i red kad je karneval, ruga njemu. No, dobro, to je neka druga priča.


Foto galerija: Male maškare na Korzu Foto: Vedran Karuza


Elem, dok su karnevalisti bili u gradskoj upravi, na Korzu su Riječke mažoretkinje nastupale za sve ljubitelje petog godišnjeg doba koje je ove godine nešto zakasnilo. Valjda su to te klimatske promjene s kojima nas dave non-stop.  No, na stranu negativa, ipak je Dječji karneval i treba se danas dobro proveseliti! A sigurno će se dobro proveseliti 21 maškarana grupa koja se već krenula okupljati na Gatu Karoline Riječke, čekajući da povorka i službeno starta. Prije povorke na Korzu nastupa i zbor Male Tratinčice, dok Tratinčica nema jer se njihova voditeljica Suzana danas udaje! Pa njoj neka je sretno, kao i svim karnevalistima. Iako je ljeto, pa je čudno reći, živio Pust! I vidimo se na Međunarodnoj karnevalskoj povorci 18. lipnja.
Dječje karnevalske grupe koje će obući Korzo u šareno:


Mići Bakrani, Hreljani i Škrljevčani, Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka, Veseli orepčići, Smajlići – Dječji vrtić – Đurđice, Dječji vrtić Planet Mašte, Dječji vrtić Žirafa, Dječji vrtić Poneštrica, Dječji vrtić Zlatna ribica, Miće bakarske maškare, Kunpanija z Halubja, Osnovna škola Kantrida, Kozalski zdravići – Osnovna škola Kozala, Osnovna škola Dolac, Osnovna škola Sveti Matej, Osnovna škola dr. Jure Turića – Gospić, Vežički tići, Osnovna škola Bakar, Osnovna škola Pehlin, Osnovna škola Glina, Zametske maškarice – OŠ Zamet, Halubajski zvončari.