Tradicionalna manifestacija

Sajam stipendija u novom formatu: Prvo virtualno predstavljanje više od 30 hrvatskih i svjetskih sveučilišta

Ingrid Šestan Kučić

Novo izdanje Sajma bit će istovremeno nacionalnog i lokalnog karaktera te će objediniti sve lokacije na kojima se Sajam tradicionalno održavao: Rijeku, Zadar i ZagrebRIJEKA – Tradicionalni 16. Sajam stipendija i visokog obrazovanja ove godine donosi bogati i edukativni program i to prvi put u virtualnom okruženju. Zbog epidemioloških uvjeta ovogodišnji je program sajma prilagođen digitalnom formatu kako bi se stipendije, stručne prakse, brojni studijski programi i šira obrazovna te karijerna ponuda nastavili promicati na siguran način. Prvi online Sajam stipendija i visokog obrazovanja održat će se na internetskom portalu www.iro.hr 25. studenoga 2020. od 10 do 16 sati u jednostavnom i prilagodljivom formatu sudjelovanja i za izlagače i za posjetitelje. Na istoj će se stranici moći pronaći satnica te službeni i popratni program.


Novo izdanje sajma bit će istovremeno nacionalnog i lokalnog karaktera te će objediniti sve lokacije na kojima se sajam tradicionalno održavao: Rijeku, Zadar i Zagreb. Ovaj format omogućit će fleksibilnost, komunikaciju i olakšan pristup mnogo većem broju sudionika i široj publici unutar i izvan granica Hrvatske, imajući na umu interaktivnost kao glavni predznak. Tijekom cijelog dana održavanja sajma, posjetitelji će moći razgovarati s predstavnicima visokih učilišta, institucijama koje dodjeljuju stipendije, bivšim stipendistima i predstavnicima nacionalnih i međunarodnih kompanija iz Hrvatske, drugih dijelova Europe, Sjeverne Amerike, Japana i drugih zemalja.


Izlagači će pružati informacije o studijskim programima, programima stipendiranja, stručnim praksama, standardiziranim ispitima za studij u inozemstvu i tečajevima stranih jezika. Održavanjem sajma želi se ukazati na potrebu većeg izdvajanja resursa za sektor obrazovanja i mlade ljude koji su u potrazi za različitim profesionalnim prilikama. Kvalitetnim informiranjem i savjetovanjem o studijskim programima i financiranju studija želi se proširiti pristup visokom obrazovanju za sve društvene skupine, osigurati uspješan završetak upisanim studentima te pospješiti njihov prelazak na tržište rada i povezanost s gospodarstvom.
Sajam je centralni događaj u visokom obrazovanju u Hrvatskoj namijenjen učenicima završnih razreda srednjih škola, studentima i njihovim roditeljima te nastavnicima i istraživačima koji će na jednom mjestu u jednom danu moći pronaći sve informacije o mogućnosti studiranja i priprema za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu. Ujedno će biti i prilika za virtualno okupljanje globalne zajednice koja promiče obrazovanje bez granica, te unatoč globalnoj krizi, raspravu usmjerava na pozitivne priče i prilike. Voditeljica sajma u Institutu za razvoj obrazovanja Antonija Nikšić najavljuje da se ove godine očekuje više od 30 izlagača, što uključuje sveučilišta, veleučilišta i visoke škole, gradove i županije, udruge i veleposlanstva.
– Svi oni će pružati posjetiteljima informacije i savjete o tome kako pronaći najprikladniji studijski program te kako osigurati potrebne stipendije za Hrvatsku i inozemstvo.


Također, veliki naglasak bit će stavljen na povezanost obrazovanja i gospodarstva, s velikom usmjerenošću na agilnost i proaktivno nošenje s različitim društvenim krizama, najavljuje Nikšić.
Organizaciju ovogodišnjeg sajma omogućile su potpore brojnih značajnih partnera koji će svoje institucije i programe također predstaviti: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za mobilnost i programe EU-a, Sveučilište u Rijeci, Grad Zadar, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.