Predstavljeno

Ruta Putovima Frankopana odsad ima dvojezični audio vodić

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Vodič na hrvatskom i engleskom jeziku sadrži opise svih 20 lokacijaU Prirodoslovnom muzeju Rijeka održano je predstavljanje dvojezičnog audio vodiča Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, dostupnog online na hrvatskom i engleskom jeziku, koji, kako je istaknuto, sadrži opise svih dvadeset lokacija.


Rute na vrlo razvedenoj i velikoj geografskoj površini otoka Krka, Gorskog kotara i Vinodola – sedamnaest kaštela, tri sakralna kompleksa i osam interpretacijskih centara, kao i zanimljivosti i pokoju legendu, a što pridonosi kompletnijem doživljaju cijele Rute, koju je sada moguće obići iz cijelog svijeta, pa i udobnosti vlastitog doma.


Kako je istaknuto, audio vodič je standard svakog modernog interpretacijskog centra, a korisnici mogu saznati brojne informacije, zanimljivosti, pokoju legendu te se postiže kompletniji doživljaj cijele Rute.

Predstavile su ga zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i pročelnica Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić.


Zamjenica Medarić istaknula je kako je KTR Putovima Frankopana najljepši, a po ulaganjima i obuhvatu najveći projekt Primorsko-goranske županije u kulturi.


“Osim fizičke obnove dijela frankopanskih kaštela, kreiranja novih sadržaja i turističke valorizacije vrijednog nasljeđa, učinjeno je i jako puno na brendiranju projekta, a ovaj audio vodič nadogradnja je i nastavak priče o Frankopanima koju smo započeli još davne 2005. godine fizičkom obnovom desetak vinodolskih kaštela”, rekla je Medarić.


Pročelnica Sonja Šišić istaknula je da, iako je projekt Rute službeno završio prije godinu dana, predano se radi na njegovom razvoju i održivosti, odnosno kulturno-turističkom proizvodu koji povezuje čitavo područje PGŽ-a i promovira gastronomiju, prirodnu baštinu, tradiciju i povijest domaćeg kraja.“U tom smislu stvaramo autohtone programe u suradnji s restoranima, obrtnicima i udrugama”, istaknula je Šišić.


Na promociji je kao uzvanik prisustvovao Velid Đekić, autor tekstova vodiča, koji je posjetiteljima otkrio djelić svog kreativnog procesa pisanja, rekavši da povijesnoj istini pristupa iz ljudske perspektive s kojom se većina može poistovjetiti, a sve kako bi napravio zanimljive povijesne priče.


U kratkom video obraćanju, glumica Tanja Smoje, prvakinja HNK Ivana pl. Zajca, koja je interpretirala pisanu riječ, poručila je da joj je bilo zadovoljstvo surađivati na projektu te da je sretna što će njezin glas pratiti mnoge posjetitelje Rute.Za spoj glasa, glazbe jazzera Elvisa Stanića i srednjovjekovne efekte zaslužan je glazbeni producent Olja Dešić koji je, kako je navedeno, cjelokupni doživljaj audio vodiča na momente izdignuo i na razinu radio drame.


Nakon prezentacije audio priča, posjetitelji su imali prilike degustirati frankopanske zalogaje – štrudlu od borovnica iz Gorskog kotara, Bribirski prisnac i frankopanski bokun, uz čašu frankopanskog Pavlomir pjenušca.