Problem neplaćanja

Rumunjski radnici nastavili prosvjedovati u Urinju: Tražili smo da nam se obrati netko od predstavnika KT-a ili Ine, ali uzalud…

Orjana Antešić

Snimio SERGEJ DRECHSLER

Snimio SERGEJ DRECHSLER

Upravo je nevjerojatno to ignoriranje, da nam se nitko ne želi službeno obratiti i s nama razgovarati, rekao je BasileRIJEKA – Rumunjski radnici, koji su ostali kratkih rukava na projektu modernizacije i nadogradnje riječke rafinerije, danas su nastavili mirno prosvjedovati pred pogonima u Urinju, tražeći svoje zarađene novce. Nastavit će i idućih dana ako ne dođe do nekog konkretnog pomaka u rješavanju njihovih problema. Od vlasnika i direktora bukureštanske tvrtke IGW Proiecte Giuseppea Basilea doznajemo da su i dalje suočeni sa službenim zidom šutnje, kako od glavnog izvođača KT-Kinetics Technology iz Rima, tako i od strane Ine. Premda je IGW-u dužna ostala austrijska grupacija Christof, koju su zahvatili stečajni procesi, Rumunji traže od glavnog izvođača, pa u konačnici i same Ine da po vertikalnoj odgovornosti riješe nastali problem neplaćanja.


Snimio SERGEJ DRECHSLER


– Tražili smo da pred nas netko dođe netko od predstavnika KT-a ili Ine, međutim, vlada potpuni muk. Upravo je nevjerojatno to ignoriranje, da nam se nitko ne želi službeno obratiti i s nama razgovarati. Cijenili bi i to da nam se kaže kako ne mogu ništa učiniti niti riješiti naš problem, ali da netko konačno službeno istupi, revoltiran je Basile. Dodao je da je, doduše, imao neslužbeni kontakt s Talijanima, ali da su ti razgovori s njihove strane bili usmjereni ka opcijama buduće suradnje te da nitko ne spominje ono što se dogodilo, a to je da njegovoj tvrtki Cristof grupa, kao jedan od glavnih podizvođača, duguje novac za plaće ustupljenih radnika. Basile je potvrdio da se s današnjim danom radi o dugu od 700.000 eura, a za dan-dva to će narasti na milijun eura, kad se uzme dospjevajuća naknada za mjesec studeni.


Basilea muče i dodatne brige, a to je kako osigurati novac za smještaj njegovih zaposlenika u Rijeci. Ovih dana svi su imali prilike u lokalnim i nacionalnim medijima pročitati i čuti da rumunjskoj tvrtki jedan od glavnih podizvođača na milijardama kuna vrijednom poslu nije plaćeno za odrađeni posao, ali čini se da to nema prevelikog utjecaja na strpljenje vlasnika apratmana u kojima Rumunji borave. Basile dodaje da su u stalnom kontaktu s rumunjskim konzulatom i veleposlanostvom u Hrvatskoj, iz kojih im nastoje pomoći da dođu do svog zarađenog novca.


Snimio SERGEJ DRECHSLER
Podsjetimo, IGW Proiecte odnosno njezine zaposlenike na zahvatima modernizacije riječke rafinerije angažirala je rumunjska podružnica Christof Industries grupe. Međutim, s financijskim problemima i stečajem matične tvrtke iz Graza počeli su problemi s plaćanjem tako da IGW Proiecte nije isplaćena naknada za 50 angažiranih radnika još od kolovoza ove godine. Dio plaća svojim zaposlenicima, a riječ je o kvalificiranim radnicima i inženjerima, pokrio je IGW iz vlastitih sredstava, no otvoreni lanac neplaćanja doveo je i ovu bukureštansku tvrtku do ruba likvidnosti. Radnici i njihov direktor Basile ustvrdili su da nisu samo oni u ovom problemu, da su financijske poteškoće u Christof grupi, kao jednog od glavnih podizvođača talijanskog KT-a, u istu situaciju stavile i druge tvrtke koje su u ugovorenom odnosu s Austrijancima. Procjene Basilea i njegovih radnika je da se radi o još 300 kooperantskih radnika koji su u sličnom ili istom problemu te da je većina njih već otišla iz urinjskih rafinerijskih pogona.


Oko nemile situacije s neplaćenjem i insolventnošću jednog od podizvođača iz Ine su reagirali priopćenjem od prije nekoliko dana, u kojem su ustvrdili da je Ina “odgovoran investitor koji uredno podmiruje svoje financijske obveze prema glavnom izvođaču” te da očekuju da se problem čim prije riješi. Tjedan teče, ali pomaka za neplaćene rumunjske inženjere nema.