Novi soj

Rončević o korona-situaciji u PGŽ-u: ‘Hibrid omikrona se brzo širi, ali nema težak ishod’

Barbara Čalušić

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Jedan soj dominira drugim isključivo na temelju brzine širenja virusa, a ne zbog izazivanja težih oblika bolesti, kaže epidemiolog dr. Dobrica RončevićRIJEKA -Glavni županijski epidemiolog dr. Dobrica Rončević kaže da se situacija sa zarazom u PGŽ-u postupno normalizira.


– Približavamo se prosjecima gdje su relativno niske brojke pozitivnih u odnosu na broj testiranih, a sve to govori u prilog određene normalizacije. Pada i broj aktivnih slučajeva, a ono što nas najviše sada interesira su posljedice blagih kliničkih slika prilikom infekcija. Za 67 hospitaliziranih zbog COVID-19 bitno je naglasiti da su hospitalizirani zbog drugih primarnih razloga te je njihov virus otkriven kod obaveznog terstiranja što znači da su pacijenti koji su zaraženi bili asimptomatski i s blagim simptomima. Došli smo do faze usporavanja epidemije te ćemo doći do stagnacije i kod novih slučajeva, kao i kod hospitaliziranih, istaknuo je Rončević.


Trenutačnu situaciju, kako je dodao, karakterizira početak širenja podvarijante omikrona koja je u genetičkom smislu kombinacija BA.1 i BA.2 varijante omikrona. Kombinacija počinje dominirati na zapadu Europe i vrlo vjerojatno će se taj trend dogoditi i u Hrvatskoj.
– Kombinaciju je karakterizira brzo i lako širenje, ali ne rezultira teškim ishodima, kao ni sve dosadašnje omikron varijante. Čini se da se događa povoljna epidemiološka situacija tako što je soj našao svoju nišu na način što jedan soj dominira drugim isključivo na temelju brzine širenja virusa, a ne zbog toga što bi izazivao teže oblike bolesti. To je evolucijska osobina virusa koja nam u ovom slučaju ide u prilog, a zasad je poprilično sigurno da u Hrvatskoj dominira BA.2 podvarijanta, rekao je Rončević.


Cijepljenje se u PGŽ-u, prema njegovim riječima, odvija smanjenim intenzitetom te se na tjednoj razini cijepi od 300 do 400 ljudi. Rončević smatra da je interes malen te da se senzibilitet građana kad je riječ o epidemiji smanjio.


Važno cijepljenje


– Kompletno cijepljenje svim trima dozama iznimno je važno, pogotovo za one koji su pod većim rizikom za razvijanje komplikacija, ali i za drugo stranovništvo s obzirom na to da znamo da je bolest hirovita, a virus se stalno mijenja i ne možemo znati hoće li ovakav blagi oblik virusa biti trajno prisutan u populaciji, upozorio je Rončević.