Nezavisne vijećnice

Rinčić i Magzan poslale poruku Filipoviću: “Izbore ne tražimo, ali od njih ne bježimo”

Portal Novi list

Iva Rinčić / Foto: S. DRECHSLER

Iva Rinčić / Foto: S. DRECHSLER

Ni po cijenu izlaska na izbore nećemo većinu spašavati od utapanja, niti podržavati prijedloge koji imaju formu, ali su lišeni sadržaja, kažu Rinčić i MagzanIva Rinčić i Maša Magzan, nezavisne vijećnice u Gradskom vijeću Grada Rijeke, reagirale su na današnju sjednu Gradskog vijeća na kojoj je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekao kako bi zbog neizglasavanja rebalansa moglo doći do blokade sustava, ali i novih izbora za riječko predstavničko tijelo.


Marko Filipović dobio je prvi ozbiljan politički udarac. Donosimo detalje sjednice Gradskog vijeće koja bi mogla imati dalekosežne posljedice

Priopćenje nezavisnih vijećnica prenosimo u cijelosti:


“Da u samo jednoj rečenici treba opisati 17. sjednicu Gradskog vijeća Grada Rijeke, ona bi glasila da je gradonačelnik Marko Filipović ostao bez većine!


„Sada će se blokirati cijeli sustav i s tim posljedicama će se svi morati suočiti”, poručio je vijećnicima i javnosti Filipović. Nije se gradonačelnik, primjerice, zapitao zašto nije skupio većinu za izglasavanje izmjena i dopuna proračuna.


Isto se tako nije zapitao zašto nije prošao njegov prijedlog povećanja plaća njemu i njegovim zamjenicima. Zamislite – povećanje?! Logično, ni za to nije uspio skupiti dovoljno ruku (a onda je s dnevnog reda povukao i točku o koeficijentima gradskih službenika).


Konačno, nije izglasan ni prijedlog vladajućih za v.d. ravnatelja Muzeja grada Rijeke. Pogađate, ni za to Filipović nije uspio okupiti većinu u Vijeću.


U takvoj je atmosferi jednostavnije uprijeti prst i okriviti oporbu, reći da je nerazumna i da će snositi posljedice. S druge strane, osmisliti kvalitetna, konstruktivna, realna i prihvatljiva rješenja na dobrobit svih građana grada, to je puno teže. Za to nije dovoljno dizati ruke, za to treba – prionuti radu!


Ne, nije nas strah izbora kojima nam gradonačelnik prijeti. Nije u ovoj priči naše ponašanje „jadno, bijedno i sramotno“ kako nas je počastio SDP-ov vijećnik, bivši ministar obrazovanja(?!).


Jadno, bijedno i sramotno je tražiti od oporbe glasove za slabo pripremljene, nejasne, štetne ili čak promašene prijedloge kakve nam serviraju. Ili da pognemo glave, a dignemo ruke za povećanje plaća gradonačelniku i zamjenicima u situaciji kad je inflacija 12,5%, a gradonačelnikove rezultate upravljanja gradom ne vidimo. Ili, pak, da glasamo za vršitelja dužnosti tako važne kulturne institucije kao što je Muzej grada, a čije smo ime doznali iz medija?


Ako vladajući pokažu spremnost da kvalitetno i održivo rade, naravno da ćemo podržati takve odluke. Ako nas uvjere da će poduzeti sve da bi se Rijeka popela s 27. mjesta indeksa lakoće poslovanja, kako su je rangirali poduzetnici, naravno da ćemo podržati prijedloge, uključujući povećanje plaća vodećih ljudi našeg grada. Ako predlože vršitelja dužnosti koji će kvalitetno odraditi prijelazno razdoblje do izbora ravnatelje, naravno da ćemo ga/nju podržati…


Ali ne, ni po cijenu izlaska na izbore nećemo većinu spašavati od utapanja, niti podržavati prijedloge koji imaju formu, ali su lišeni sadržaja. Možeš raditi što želiš, ali ne možeš raditi koliko želiš – shvatite da nemate većinu i da samo s puno rada, mudrosti i uključivosti možete voditi ovaj Grad. U protivnom možemo samo zaključiti da (riječki) SDP pati od ozbiljnog demokratskog deficita.


Dakle, ne dame i gospodo iz SDP-a, izbore ne tražimo, ali od njih i ne bježimo”, navode Iva Rinčić i Maša Magzan.