Burno na Korzu 16

Marko Filipović dobio je prvi ozbiljan politički udarac. Donosimo detalje sjednice Gradskog vijeće koja bi mogla imati dalekosežne posljedice

Damir Cupać

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Gradonačelnik Filipović upozorio je da zbog neizglasavanja rebalansa proračuna i "neodgovornog ponašanja dijela vijećnika dolazi u pitanje realizacija proračuna, a moguć je i epilog novih izbora za riječko predstavničko tijelo"RIJEKA – Riječko Gradsko vijeće nije prihvatilo prvi ovogodišnji rebalans proračuna koji je bio tehničke prirode, ali ni povećanje plaće riječkoga gradonačelnika Marka Filipovića, čime je gradski parlament zadao prvi ozbiljan udarac gradonačelniku Filipoviću otkada je sredinom 2021. godine preuzeo kormilo Rijeke.


“Jadno, bijedno, sramotno”


Odluka o rebalansu kojom se trebao omogućiti nastavak reorganizacije gradske uprave i smanjenje broja odjela s 15 na 10 nije prihvaćena jer je 16 vijećnika bilo za, 10 protiv i tri suzdržana, a za prolazak je bila potrebna kvalificirana većina, odnosno 17 vijećnika. Iako su glasali za proračun u prosincu prošle godine, suzdržani oko rebalansa bili su vijećnik Akcije mladih Vedran Vivoda i vijećnik Unije Kvarnera Robert Salečić.


Foto galerija: Sjednica Gradskog vijeća Rijeke Foto: Vedran Karuza


Kada je riječ o povećanju gradonačelnikove plaće, protiv su uz oporbene vijećnike bili i vijećnici Možemo! Rijeka, te Vivoda i Salečić. Da je riječ o ozbiljnom udarcu za riječkog gradonačelnika Filipovića svjedoči i istup Željka Jovanovića (SDP), koji je poručio da je ponašanje gradskih vijećnika jadno, bijedno i sramotno. Gradonačelnik Filipović nakon takvog razvoja nije isključio ni mogućnost novih izbora ako dođe do blokade cijelog sustava gradske uprave, a za što je prozvao Vivodu i Salečića.
Gradonačelnik Filipović je u obrazloženju rebalansa pojasnio da se on tiče reorganizacije gradske uprave koja kreće 1. travnja ove godine jer se proračun koji je prihvaćen usklađuje s novim ustrojstvom.


– Proračunski prihodi i rashodi ostaju isti, a mijenja se samo poseban dio proračuna koji se tiče novog ustroja kojim se smanjuje broj odjela gradske uprave s 15 na 10, pojasnio je Filipović. Rasprave u vezi s gradonačelnikovim prijedlogom nije bilo, ali ona je bila kratka i burna nakon glasanja, kada je bilo jasno da rebalans nije prošao zahvaljući tome što su Vivoda i Salečić bili suzdržani, a bez jednoga od njih nije se moglo doći do potrebnih 17 glasova.– Opstruiramo projekt koji ima za cilj povećati učinkovitost gradske uprave i racionalizaciju. Dio vijećnika pokazao je neodgovornost prema građanima Rijeke i može vas biti sram, bio je ljut Jovanović.


Gradski vijećnik Centra Marin Račić odgovorio je Jovanoviću da je na njegovoj stranci i koalicijskim partnerima posao osiguravanja većine u Gradskom vijeću i da je očito da SDP-ovci taj posao nisu odradili dobro. Nezavisna vijećnica Iva Rinčić podsjetila je Jovanovića da nezavisni vijećnici nisu podržali proračun ni reorganizaciju gradske uprave pa da tako neće ni rebalans proračuna.


– Ovo je tehnička odluka, a vaše ponašanje je jadno, bijedno i sramotno, ponovio je Jovanović.


Povučena odluka


Gradonačelnik Filipović upozorio je gradske vijećnike da zbog neizglasavanja rebalansa proračuna i neodgovornog ponašanja dijela vijećnika dolazi u pitanje realizacija proračuna, a moguć je i epilog novih izbora za riječko predstavničko tijelo.


– Može doći do blokade sustava, a samim time i isplate plaća. Gradski vijećnici Vivoda i Salečić morat će objašnjavati ovu situaciju, a građani na izborima bi mogli ocijeniti što misle o takvom potezu. Ako dođe do blokade sustava, s tim posljedicama će se morati suočiti. Očigledno je da nema potrebne većine u Gradskom vijeću, ocijenio je Filipović.


Kada je riječ o povećanju plaće riječkoga gradonačelnika i njegovih zamjenika, čak ni pojašnjenje da bez te odluke ne može doći do povećanja koeficijenata i samim time povećanja plaća u gradskoj upravi nije pomoglo, jer odluka nije prošla. Nakon toga gradonačelnik Filipović povukao je odluku o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika Grada Rijeke.


Adrijano Rogić (HDZ) ocijenio je da bi gradonačelnikova plaća trebala biti sukladna njegovoj efikasnosti i da riječki gradonačelnik nije zaslužio povišicu.


Nikola Ivaniš (PGS) naveo je da treba povećati plaće i zaposlenicima gradske uprave i gradonačelniku.


– Plaća riječkog gradonačelnika je 19. u Hrvatskoj kada je riječ o gradovima. Tako ne bi smjelo biti. Ova odluka ne donosi se za određenu osobu, ona je generička i tiče se funkcije gradonačelnika. I bez nje nije moguće povećati plaće u gradskoj upravi. Poznato je da iz javne uprave odlaze stručni kadrovi zbog premalih plaća. Zato mislimo da treba prihvatiti povećanje plaća i jasno to možemo reći jer ne želimo nikome podilaziti i skupljati jeftine političke poene, izjavio je Ivaniš.


Duško Milovanović (SDP) poručio je da riječki gradonačelnik i njegovi zamjenici moraju imati dostojanstvenu plaću, kao i zaposlenici gradske uprave.


– Riječ je o vraćanju na plaće iz 2014. godine, kada je inflacija bila manja nego što je danas. Puno je posla preuzeo i odradio gradonačelnik i nije primjereno da gradonačelnik trećeg grada u Hrvatskoj nema dostojanstvenu plaću. Budimo pošteni, i u javnom i u privatnom sektoru došlo je do povećanja plaća. A radi li gradonačelnik dobro ili ne o tome odlučuju građani na izborima, rekao je Milovanović.Tajnovit posao


Adrijano Rogić (HDZ) odgovorio je podatkom da su plaće riječkih vatrogasaca na 66. mjestu među kolegama u Hrvatskoj, a riječ je o drugoj po veličini vatrogasnoj postrojbi.


Iva Davorija (Možemo!) naglasila je da gradski vijećnici nisu kvalitetno informirani o preustroju gradske uprave.


– Zaposlenici ne znaju hoće li nakon reorganizacije zadržati posao i kolika će im biti plaća. Cijeli posao je tajnovit. Ne slažemo se s time da se koeficijent plaće najprije povećava gradonačelniku, a tek onda zaposlenicima gradske uprave. Redoslijed radnji je neprihvatljiv i zbunjuje nas. Zašto nije napravljena sistematizacija radnih mjesta u gradskoj upravi prije ovakvih odluka, a i sam tajming je nezgodan s obzirom na to da se vode pregovori s dva sindikata u vezi s povećanjem plaća. Ovo je socijalno neosjetljiv potez socijaldemokratske partije, uvjerena je Davorija.


Davor Štimac (Nezavisni) mišljenja je da je riječ o pitanju moralne prirode u kontekstu malih plaća vatrogasaca i zaposlenih u dječjim vrtićima.


– Gradonačelnik je to morao riješiti prije nego što je na dnevni red stavio povećanje njegove plaće, ne dvoji Štimac.


Željko Jovanović (SDP) poručio je da ne postoji drugi način povećanja plaća u gradskoj upravi, a što je korak prema reorganizaciji.


– Gradonačelnik je javno poručio da drugog načina nema i da on ne bi tražio povećanje plaće kada bi on postojao, naglasio je Jovanović.


Robert Salečić (Unija Kvarnera) naveo je da je moguće da je plaća riječkoga gradonačelnika mala, ali da postoje prioriteti i da se do tada može sačekati, kazao je Salečić. On se osvrnuo i na način na koji je na jučerašnjoj sjednici glasao s kolegom iz Akcije mladih Vedranom Vivodom.


– Za sada smo dizali ruke za gradonačelnikove prijedloge, a sada nismo. Umjesto da nas se napada i proziva, možda je vrijeme da se netko zapita zašto smo tako odlučili, rekao je Salečić.


Izborno obećanje


Gradonačelnik Filipović rekao je da mu je jasno da su plaće dužnosnika pod povećalom i da je to u redu.


– Ova odluka je u skladu sa zakonom i ona je preduvjet povećaja plaća unutar sustava gradske uprave. Reorganizacija i smanjenje broja zaposlenih ljudi u gradskoj upravi je moje izborno obećanje. Ali neprihvaćanjem ove odluke nećemo moći zapošljavati nove i stručne ljude, kao što su inženjeri, jer ne možemo konkurirati privatnom sektoru i državnim poduzećima. Neću se ja ni obogatiti, a neću ni propasti zbog 200 eura, ali bez povećanja koeficijenta moje plaće nema ni povećanja plaća u gradskoj upravi. Neprihvaćanje odluke je također pitanje političke odgovornosti, ocijenio je Filipović.


Većina gradskih vijećnika nije prihvatila njegove argumente, pa prijedlog nije prihvaćen, a odluka o povećanju koeficijenata zaposlenicima gradske uprave povučena je s dnevnog reda.