3. zmaj

Rikon 2021: U Art-kvartu Benčić održana riječka konvencija fantastike, evo kako je bilo

Marko Dobrecović

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Na Rikonovom cosplayu družili su se tako likovi iz Harryja Pottera, likovi iz japanskih anime filmova, šumske vile i razni osebujni likovi iz svijeta fantastikeRIJEKA – Riječka konvencija fantastike, Rikon 2021. u organizaciji udruge 3. zmaj jučer je u Art-kvartu »Benčić«, ponudila raznolik program i za velike, i za male obožavatelje.


Jučer su tako dodijeljene književne nagrade Artefakt za najbolja domaća literarna dostignuća u području spekulativne fikcije. Nagrada za najbolji roman srednje kategorije pripala je Igoru Rendiću za roman »Obješeni muškarac«, dok je za kratku formu nagrađena Ana Cerovac i njen »Kako je Potjeh tražio istinu«.


U kategoriji knjiga za djecu žiri sastavljen od djece čitateljskih klubova nagradu je dobio Zdenko Bašić za knjigu »Moguti.« Kao najbolji roman za mlade proglašen je »Predskazivač 2« Sonje Smolec.
Nagradu Artefakt 2021. za poseban doprinos Fandomu posthumno je dobila Tatjana Jambrišak. Jambrišak je kao prevoditeljica, urednica, izdavačica te prvenstveno sjajna autorica zadužila hrvatski SF i književnost u cjelini. Nagrada u kategoriji za dugi roman ove godine iznimno nije bila dodijeljena jer romani iz konkurencije ne zadovoljavaju uvjete.


Foto galerija: Rikon 2021 Foto: Vedran Karuza


Nakon popodnevnog cosplaya za djecu, u večernjim je pak satima održan i onaj za odrasle.


Pozornica Dječje kuće u Art-kvartu Benčić jučer je tako bila mjesto susreta svim cosplejerima, zaljubljenicima kostima i modnih dodataka kojima utjelovljuju likove iz filmova, stripova, videoigrica, knjiga, televizijskih serija… Na Rikonovom cosplayu družili su se tako likovi iz Harryja Pottera kojima je čarobni štapić služio samo za bolje raspoloženje, likovi iz japanskih anime filmova, šumske vile i razni osebujni likovi iz svijeta fantastike.


Suci su imali težak zadatak odabrati najboljeg jer je konkurencija bila velika, a obraćali su pažnju na kvalitetu izrade kostima, postojanost šminke, uživljenost u karakter i cjelokupni dojam odabranog lika.


– Preobukla sam se u Mikasu Ackerman. To je ženska ratnica iz manga stripa prema kojem je kasnije napravljen i anime Attack on Titan. Radnja te priče prati sukobe titana i ljudi u jednome gradu. Ovo mi je drugi put da sudjelujem na konvenciji, ranije sam posjetila Sferakon. Iako mi je ovo prvi put da sudjelujem na nekom cosplayu, kod kuće se, za svoj užitak, često preodjevam u razne likove. Od svih oblika fantastike najviše volim animirane filmove. U takvoj vrsti djela ne postoje nikakva fizička ograničenja koja važe za igrane filmove, nego se animacijskim prijelazima mogu napraviti čuda, kazala je posjetiteljica Rikona Vanja a.k.a. Mikasa Ackerman


Iako je vladala sjajna atmosfera, Rikonov Cosplay nije bio zaključni događaj dana. Koncerti, predavanja, kvizovi, predstavljanja zaključili su drugi dan konvencije fantastike.