Novi susjedi

Rijeka poželjela dobrodošlicu dvjema afganistanskim obiteljima koje su ovdje pronašle svoj novi dom

Sanja GašpertRIJEKA – Riječki gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicima te predstavnici Centra za kulturu dijaloga poželjeli su dobrodošlicu dvjema obiteljima iz Afganistana, koje su svoj novi dom pronašle u Rijeci.


Riječ je o obiteljima s odobrenom međunarodnom zaštitom koje su putem projekta »Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u Republiku Hrvatsku« uselili u stanove i započeli novi život u Rijeci. Projekt provodi Centar za kulturu dijaloga u suradnji s MUP-om, a sufinanciran je iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Vlade RH.


– Drago mi je što vas mogu pozdraviti u našem gradu iako su vas ovdje dovele nepovoljne životne okolnosti. Rijeka je grad dinamične povijesti, ali se uvijek njegovao suživot stanovnika različitih religija i nacionalnosti. Svjestan sam da se na razini kako Europske unije tako i cijelog svijeta suočavamo s primjerima ksenofobije i netrpeljivosti prema drugom i drukčijem, ali mi se ovdje u Rijeci zaista trudimo biti otvoreni prema svima i stoga vam želim poželjeti dobrodošlicu i reći vam da vas Rijeka prihvaća otvorena srca i raširenih ruku i nadam se da ćete ovdje pronaći svoj novi dom, rekao je Filipović.
Izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga Nejra Kadić Meškić Gradu Rijeci je uručila Povelju za promicanje različitosti u jednakosti.


– Vjerujem kako će integracija ove dvije afganistanske obitelji, koje su u Hrvatsku stigle u kolovozu tijekom nemilih događaja u njihovoj zemlji, u Rijeci proći glatko i bez velikih problema, jer Rijeka je jedna otvorena multikulturalna sredina, rekla je Kadić Meškić. Grad Rijeka darivao je goste prigodnim darovima, dok su gosti domaćinima, u znak zahvale za dobrodošlicu, darovali tradicionalne afganistanske slastice.


Susretu su prisustvovali i predstavnici neprofitne humanitarne udruge Civis Mundi, čiji je cilj djelovanja unapređivanje procesa integracije izbjeglica, odnosno nasilno raseljenih osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom na području cijele Hrvatske.