Dolac prerušen u Andaluziju

Rijeka je ponovno postala pozornica – evo zašto je zatvoren centar grada!

Valentina Botica

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Neki radnici riječke Tržnice dobili su i drugu šihtu, onu glamurozniju - postali su statisti! 


Centar Rijeke ponovno će osvanuti na filmskom platnu, ili u ovom slučaju, malim ekranima – u ulicama Dolac i Verdijeva snimaju se dijelovi serije “Šakalov dan”!


Radi se o seriji u britanskoj produkciji o ubojici Šakalu koja će se moći gledati na Netflixu, a u glavnoj je ulozi talentirani i Oscarom nagrađeni britanski glumac Eddie Redmayne.

Foto galerija: Snimanje serije Operacija Šakal (The Day of the Jackal) u Rijeci Foto: Vedran Karuza

Na to da je naš grad izrazito kulturno i arhitekturalno bogat i versatilan, ukazuje činjenica da se ulica Dolac privremeno pretvara u španjolsku Andaluziju – na Teatru Fenice osvanula je španjolska zastava, kafić na uglu poprimio je novo ruho u obliku naljepnica na španjolskom, a Talijanska škola glumi banku iz koje Šakal izlazi i ulazi u taksi. 


Snima se i na placi koja je za potrebe snimanja umjesto riječke Tržnice postala Mercado de Cádiz, placa španjolskog grada. Rano poslijepodne tehnička je ekipa pripremila i preoblikovala riječku placu za potrebnu scenu, njome je prolazio oldtimer marke Alfa-Romeo, svježe je voće postalo “fruta fresca”, a Turska kuća dobila je spomen-ploču Juana Ruiza de Apodace, španjolskog mornarskog časnika.


Smjena poslije smjene za one mediteranskog izgleda


Neki radnici riječke Tržnice dobili su i drugu šihtu, onu glamurozniju – postali su statisti! Tako je naša sugovornica Jelena Krpan zbog svoje maslinaste puti i raskošne kose postala prodavačica na spomenutom Mercadu. “Oni su gledali po profilu, vidim da dosta traže tamnopute, očito zbog konteksta. Tako su prišli i meni, a ja sam uvijek za nešto novo i zanimljivo! Volim izazove, a još kad su mi ponudili honorar, odmah sam bila za!”, kaže gospođa Krpan, inače prodavačica Tržnice.


Kako se sa snimanjem u centru grada, koji je ujedno njihovo radno mjesto, nose poslodavci i dućani, rekao nam je Božidar Smrekar, inače vlasnik mesnice na placi: “Ovo će sigurno proširiti glas o Rijeci, da ljudi prepoznaju grad Rijeku, a sad… Drago mi je da se to snima u Rijeci, ali što se tiče ovoga posla, to baš za nas koji ovdje radimo nije sjajno”, kaže.


Došli u Rijeku i vidjeli britanskog glumca


Novim je izgledom dijelova Rijeke oduševljen i njemački par turista, koji su dio svog godišnjeg odmora iskoristili da znatiželjno “špijaju” oba filmska seta: “Prije nego što smo došli na tržnicu, bili smo na prethodnoj lokaciji, a tamo smo vidjeli Eddieja Redmaynea i slikali se s njim! Doduše, on se samo vidi u pozadini”, našalili su se. Jesu li ga zaista vidjeli ili nekoga tko mu sliči, ne možemo znati sa sigurnošću, ali glumac je svakako viđen u gradu, a vjerojatno će ga još obožavatelja prepoznati.


Građanima snimanje uglavnom ne smeta, jer znati da se u njihovom gradu priprema nešto zanimljivo, a istovremeno promovira Hrvatsku i samu Rijeku, uvijek je dobar osjećaj. Naravno, kao i uvijek, bilo je namrgođenih prolaznika koji su nezadovoljno čekali “rez” i ponovno otvaranje prometa između snimanja.


Osim u Rijeci i Istri, snimat će se i u Dubrovniku i na otoku Pagu, a kako su nam rekli iz tehničke ekipe, snimanje će se odvijati kroz sljedećih mjesec dana.