Veliki blagdan

Rijeka hodočasnika: Trsatska Gospa utočište i mir pružila tisućama vjernika

Jakov Kršovnik

Trsat - Vela Gospa: Susret i molitiva s papom Ivanom Pavlom II. / Foto Marko GRACIN

Trsat - Vela Gospa: Susret i molitiva s papom Ivanom Pavlom II. / Foto Marko GRACIN

Prva misa u Perivoju Gospe Trsatske služena je u šest ujutro, a vjernici su ispovijedi mogli pristupiti od 5.30 sati. Brojni su vjernici stigli iz različitih dijelova Hrvatske, ali i inozemstvaRIJEKA – Rijeke hodočasnika tijekom cijelog su današnjeg dana stizale na Trsat. Svatko sa svojim molitvama, prošnjama i izrazima zahvalnosti želio je doći Gospi Trsatskoj na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Veliku Gospu.

Foto galerija: Vela Gospa na Trsatu Foto: Marko GracinPrva sveta misa u Perivoju Gospe Trsatske služena je već u šest ujutro, a vjernici su sakramentu ispovijedi mogli pristupiti od 5.30 sati. Brojni su vjernici na Trsat stigli iz različitih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva.


 
Uz svetište i molitvu pred ikonom Majke Božje Trsatske poseban dio hodočašća na Trsat za mnoge je vjernike i uspon na trsatski brijeg Stubama Petra Kružića, odnosno Trsatskim stubama. Kroz povijest, a i danas, mnogi su se vjernici, zavjetovali Majci Božjoj Trsatskoj te bi potom dolazili ispuniti svoj zavjet, uspinjući se stubama i moleći.


Trsat - Vela Gospa / Snimio Marko GRACIN

Trsat / Snimio Marko GRACIN


 


I dok je svetkovina Vele Gospe u Hrvatskoj neradni dan, koji će mnogi iskoristiti za molitvu i hodočašće s obitelji ili prijateljima, neki i na Velu Gospu rade, kako bi sve prošlo u najboljem redu. Tu su u prvom redu policija, hitna pomoć i vatrogasci, kao dežurne hitne službe. Naravno, služe i svećenici, ali tu su i oni koji se pobrinu da hodočasnicima omoguće one izraze pobožnosti koji su uvijek srcu bliski. Tako svake godine u Kapeli svijeća u Trsatskom svetištu “dežuraju” framaši – članovi Franjevačke mladeži, mjesnog bratstva Trsat koji se brinu za svijeće.


Uz vjerski program u Svetištu, na Trsatu je, ispred i na parkiralištu pored Dvorane mladosti bio i sajam na kojem je bilo svega za izbor, kako se voli reći, od igle do lokomotive. Od balona i igračaka za najmlađe preko odjevnih predmeta, obuće, naočala, lopti, šešira, šlapa, satova, zvučnika, najrazličitiji asortiman bio je na ponudu svima koji su danas prošli Trsatom.


Jedna ovogodišnja specifičnost, barem koje se potpisnik ovih redaka ne može sjetiti unazad nekoliko ranijih godina, je i što su ispred Dvorane mladosti bili postavljeni i stolovi, a ekipa iz Luna bara iz Istre, pripremala je razna jela po prihvatljivim cijenama.


Trsat - Vela Gospa / Snimio Marko GRACIN

Trsat – Vela Gospa / Snimio Marko GRACIN