Traže se rješenja

Rijeka dobiva novi vrtić, uređuje se u prostoru na Baredicama

Ingrid Šestan Kučić

Nekada je na Baredicima bio poludnevni dječji vrtić / Foto V. KARUZA

Nekada je na Baredicima bio poludnevni dječji vrtić / Foto V. KARUZA

Sada se pronalazi prostor za korisnike Odjela Baredice, u što je uključen i zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski. Grad će sigurno naći primjeren prostor kako korisnicima ništa ne bi nedostajaloRIJEKA – Do ljeta prostor Odjela Baredice koji djeluje u sklopu Centra za odgoj i obrazovanje, a u kojem su smještena djeca koja uz intelektualne teškoće imaju i veća tjelesna oštećenja uz druge utjecajnije teškoće u razvoju, ponovo će postati dječji vrtić. Naime, riječ je o prostoru u kojem se nekad i provodila predškolska djelatnost te je pripadao Dječjem vrtiću Rijeka.


Racionalnije trošenje


Reorganizacijom te predškolske ustanove iz tog prostora iselila su vrtićka djeca te je prostor ustupljen na korištenje Centru za odgoj i obrazovanje. Međutim, Grad Rijeka sada ponovo, kaže zamjenica riječkoga gradonačelnika Sandra Krpan, želi vratiti predškolce u taj objekt.


– Trenutno smo u potrazi za novim prostorom u koji ćemo smjestiti djecu iz Odjela Baredice. Imali smo ideju da to bude prostor nekadašnjeg ogranka Gradske knjižnice Rijeka na Zametu, no izgleda da ćemo od toga odustati, a sve zbog propisa Ministarstva znanosti i obrazovanja prema kojem visina prostora za smještaj odrasle djece mora biti 2,40 metara, a u tom prostoru na Zametu je 2,20 metara.
Tako da zbog 20 centimetara moramo odustati od tog prostora, iako se radi o kvalitetnom prostoru koji ima 200 četvornih metara i koji bismo adaptirali za potrebe Odjela Baredice. Bez obzira na to, u planu je naći novi prostor koji mora biti u prizemlju zbog pristupa, a na Baredicama će se do ljeta otvoriti vrtić – navodi zamjenica gradonačelnika.


Ujedno dodaje da je u pronalazak prostora za korisnike Odjela Baredice uključen i zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, a Krpan napominje da će Grad naći primjeren prostor kako korisnicima ništa ne bi nedostajalo.


Istovremeno dodaje i da je prvotni plan Grada bio da se u prostoru bivše zametske knjižnice otvori vrtić, ali se od te ideje odustalo te ističe da se radi o racionalnoj odluci, jer otvaranje vrtića u tom prostoru zahtijeva izradu idejnog projekta što iziskuje i znatna finacijska sredstva.


– Mišljenja smo da je bolje ta sredstva racionalnije utrošiti u postojeće vrtićke objekte. Od lipnja do rujna prošle godine uz minimalna ulaganja otvorili smo 12 predškolskih skupina i zaposlili 26 odgajatelja u okviru postojećih vrtićkih objekata u kojima smo preuredili pojedine prostore.


Namjera je nastaviti s tom praksom kako bismo osigurali dodatne kapacitete za smještaj djece u postojećim objektima. Trenutno obilazim i riječke osnovne škole kako bih vidjela u kojem su stanju, ali i da se vidi može li se negdje u okviru škole otvoriti i vrtić, kao što smo to prošlog ljeta napravili u OŠ Kozala. Nadam se da će ravnatelji škola po tom pitanju biti susretljivi, ističe Krpan.


Novi objekt između Krnjeva i Zameta


Grad Rijeka, dodaje, ima namjeru otvarati nove vrtićke kapacitete, a jedan od najizglednijih kapitalnih projekata je izgradnja vrtića na Krnjevu, i to u suradnji s Talijanskom unijom.


– Već smo održali sastanak s predstavnicima Talijanske unije i pripreme za taj projekt kreću ove godine. Radi se o vrtiću kapaciteta pet do šest odgojnih skupina, ovisno o tome koliki će biti jaslički kapaciteti. Grad je osigurao parcelu za budući vrtić, a Talijanska unija će financirati njegovu izgradnju, najavljuje zamjenica gradonačelnika.


Planirani kapacitet tog vrtića je stotinjak djece, a sama površina lokacije iznosi oko 3.500 četvornih metara. Riječ je o vrtiću na granici Krnjeva i Zameta koji će biti izgrađen u podnožju raskrižja Nova cesta – Ulica Vladivoja i Milivoja Lenca – Meštrovićeva ulica, a prema grubim proračunima izgradnja vrtića koštat će petnaestak milijuna kuna.


S obzirom da se radi o projektu koji je odavno planiran, ali nije realiziran unatoč tome što postoji idejni projekt i izdana je lokacijska dozvola, sva je dokumentacija istekla te se prema najavama predsjednika izvršnog odbora Talijanske unije Marina Corve kreće s izradom nove dokumentacije.


– U idućih nekoliko mjeseci izradit će se projektni zadatak, potom i idejno rješenje te će se objaviti natječaj za projektnu dokumentaciju. Nakon toga slijedi idejno rješenje i tek tada ćemo moći govoriti o realnijoj procjeni troškova gradnje, zaključuje Corva


U Kampusu i KBC-u korporativni vrtići


Na popisu planova Grada Rijeke kada je u pitanju rješavanje dugogodišnjeg problema nedostatka vrtićkih kapaciteta, nalazi se i otvaranje korporativnih vrtića, a u tom smislu, kaže Krpan, već su pokrenuti razgovori sa Sveučilištem u Rijeci i KBC-om Rijeka.


– Ideja je da se u Kampusu na Trsatu otvori vrtić za zaposlenike koji bi ujedno bio i nastavna baza Učiteljskog fakulteta. Grad je spreman pokriti sve troškove, a jedino nam treba prostor. Naišli smo na razumijevanje rektorice, a interes je pokazao i Učiteljski fakultet. Slične pregovore planiramo pokrenuti i s drugim većim riječkim tvrtkama, najavljuje Sandra Krpan.


Rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, kaže da se već više od desetljeća razmišlja kako bi bilo sjajno otvoriti vrtić za djecu djelatnika i studenata, koji bi osigurao bolje balansiranje privatnih i poslovnih obveza i koji bi osigurao dodatnu kvalitetu života i rada na Sveučilištu.


– Inicijativa Grada Rijeke je upravo i stoga primljena s puno entuzijazma, s gradonačelnikom i zamjenicom gradonačelnika Sandrom Krpan smo imali vrlo konstruktivan razgovor i otvoreni smo mogućnosti da se inicijativa što prije oživotvori, i to ne samo za naše djelatnike, već i za zainteresirane sugrađane.


S obzirom da je na Kampusu studentski restoran, a posebice u svjetlu činjenice da na Kampusu djeluje naš Učiteljski fakultet na kojem je posebno atraktivan studij Ranog i predškolskog odgoja – čini se da je niz važnih preduvjeta već ispunjen.


Jedini nam je izazov prostorno rješenje, ali aktivno analiziramo mogućnosti i potencijalne investicije. Dječji vrtić na Kampusu sigurno bi bio zanimljiv i zbog činjenice da se radi o posebnom okruženju, u kojem bi se djeca već od malih nogu mogla upoznavati sa znanostima, znanstvenicima, laboratorijima, eksperimentima i drugim veseljima koje samo znanost nosi – ističe rektorica.