Na atraktivnoj lokaciji

Rijeka će iduće godine u samom centru dobiti novi studentski klub. Zvat će se “Slatko & Slano”

Ingrid Šestan Kučić

Bit će to moderan i multinamjenski prostor za studente, koji će uključivati prostor za rad, učenje i manje skupove, ali i ugostiteljski dioOd iduće akademske godine studenti Sveučilišta u Rijeci u samom središtu grada dobit će jedinstven prostor za druženje i učenje, a riječ je o studentskom klubu »Slatko & Slano« koji će se smjestiti u nekadašnji prostor Dječjeg ogranka Stribor Gradske knjižnice Rijeka.


Cilj je projekta omogućiti studentima i cjelokupnoj akademskoj zajednici kvalitetan i lako dostupan prostor za druženje i rad u samom centru Rijeke, ali i otvoriti pristup svim zainteresiranim građanima te time potaknuti interakciju akademske zajednice i opće populacije. »Slatko & Slano« će se koristiti i kao prostor za razne kulturne i znanstvene skupove.


Cijela inicijativa dio je nasljeđa EPK-a, gdje je »Slatko & Slano« bio jedan od pravaca, koji je vodilo Sveučilište i iz kojeg se izrodio Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab. Pri uređenju prostora slijedit će se estetika promovirana kroz EPK i kroz knjigu »Fiume Fantastika«, a investicija je »teška« 2,5 milijuna kuna. Navodeći kako studentski klub »Slatko i slano« koji bi trebao početi s punim radom početkom sljedeće akademske godine, prije svega ima za cilj kreirati nešto što se voli nazivati studentskim nadstandardom rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, kaže da će taj prostor studiranje u Rijeci učiniti atraktivnijim nekim novim mladim generacijama.
– Radi se modernom i multinamjenskom prostoru za naše studente u samom središtu grada, koji će uključivati prostor za individualni ili skupni rad, učenje i manje skupove, ali i ugostiteljski dio u kojem će studenti moći konzumirati hranu i piće po povoljnim cijenama temeljem studenske iskaznice. Kako se radi o zgradi Sveučilišne knjižnice, naši studenti će imati fantastičnu mogućnost iz knjižnice se spustiti u klub, tamo raditi ili se družiti i opustiti, a potom se opet vratiti u knjižnicu. Prostor je zamišljen kao atraktivno mjesto susreta i dnevnog boravljenja, koje je inventivno osmislila arhitektica Ida Križaj Leko i Morana Matković iz DeltaLaba. Već i samo ime kluba refleksija je projektne linije koju je, u sklopu projekta EPK 2020, provelo Sveučilište u Rijeci pa se može smatrati i svojevrsnim naslijeđem projekta, što će biti vidljivo i kroz prepoznatljivo idejno i estetsko programiranje ovog prostora. Naravno, ugostiteljski dio objekta i terasa će biti otvoreni i dostupni svim građanima te se nadamo da će »Slatko i slano« zaživjeti kao nova atraktivna riječka destinacija. Moram napomenuti da je inicijativa za rekonstrukciju prostora Sveučilišne knjižnice za studenski klub došla iz Studenskog zbora Sveučilišta u Rijeci, tijekom mog razgovora s tadašnjim predsjednikom Leopoldom Mandićem. I dok su studenti artikulirali potrebu, ravnatelji Sveučilišne knjižnice i Studentskog centra te predsjednici upravnih vijeća obje institucije pokazali su se operativnim, kreativnim i beskrajno poduzetnim. Vjerujem da će fantastična energija koju smo kanalizirali u projekt rezultirati isto takvim fantastičnim mjestom, a kao svojevrsni derivat goleme kolektivne inteligencije uložene u izložbu Fuime Fantastika, ističe rektorica.


Višeznačnost naziva


Dodajući da je naziv »Slatko i slano« definitivno višeznačan i u toj višeznačnosti je njegova privlačnost Morana Matković iz DeltaLaba kaže da je osim tog naziva koji dijele jedan od programskih pravaca projekta Rijeka 2020 i budući društveni centar s ugostiteljskim objektom, bitnije nasljeđe u ideji reinvencije i reprogramiranja.


– Programski pravac »Slatko i slano« imao je za svoj cilj reinvenciju i revitalizaciju urbanih prostora, bivših industrijskih, lučkih i infrastrukturnih sadržaja u samom srcu Rijeke, s fokusom na područje koje prati tok rijeke Rječine (slatko) do njezinog utjecanja u more (slano), od kuda je i došlo do ideje za naziv programskog pravca. Tako da nasljeđe projekta Rijeka 2020 – EPK vidimo upravo u ideji reinvencije i reprogramiranja prostora koja je iz »slatko-slane« zone zašla u najuži centar grada. Pretvaranjem bivšeg dječjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka, poznatijeg kao Stribor, u mjesto za studente stvara se novi gradski punkt. »Slatko i slano« bit će taj »novi stari prostor« koji će dobiti svoj novi identitet kroz novi program – bit će mjesto koje spaja rad, druženje studenata i ugostiteljstvo te zbog svog specifičnog oblikovanja prostora i programiranja postati nova prepoznatljiva gradska lokacija, pojašnjava Matković.


Investitor projekta je Studentski centar Rijeka čiji ravnatelj, Dinko Jurjević, kaže da će »Slatko & Slano« biti mjesto gdje će studenti moći boraviti i zabavljati se za razliku od većine ugostiteljskih objekata SC-a koji su namijenjeni prvenstveno za prehranu studenata.


– Po dobivanju nacrta i troškovnika od projektanta i Sveučilišta, SC će pokrenuti proces javne nabave. Po završetku postupka nabave, a nadamo se da neće biti žalbi, započet će radovi na uređenju, a koji će svakako zahtijevati određeno vrijeme s obzirom na više standarde koji su predviđeni u objektu. Na temelju toga nastat će objekt koji će biti kategoriziran kao bistro i imati sve sadržaje koji su popisani Pravilnikom o subvencioniranoj prehrani studenata kako bi SC mogao aplicirati na MZO za dobivanje X-ca. Svaki objekt SC-a u kojem se mogu koristiti X-ice, mora zadovoljiti proceduru propisanu Pravilnikom o subvencioniranoj prehrani studenata. Prije toga potrebno je, naravno, ishoditi uporabnu dozvolu Ureda za gospodarstvo. Pored prehrane i pića trebalo bi se omogućiti studentima i elemente koji će ih motivirati na boravak u objektu, planiramo postaviti više velikih televizija, monitora s adekvatnom muzikom te s udobnim stolicama, foteljama, stolovima i slično, a što je u domeni rada projektantice.


Za voditelja projekta imenovan je predsjednik Upravnog vijeća SC-a Rijeka, a ujedno i dekan Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Alen Jugović, dok sam ja u ime SC-a zadužen za operativne radove na uređenju objekta, navodi Jurjević.


Kvalitetniji studentski život


S obzirom na pandemiju COVID-19, koja će sigurno utjecati i na sam proces radova, Jurjević dodaje da je od iznimne važnosti i planirana terasa koja će biti smještena između Sveučilišne knjižnice i Kraša na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, a koja će dati mogućnost boravka na otvorenom, kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze.


– Također je potrebno dugoročno razmišljati o pandemiji pa prilikom adaptacije prostora osigurati potrebne građevinske mjere prozračivanja prostora na način da je prostor uvijek prozračen dovoljno i efikasno i u skladu s novim saznanjima o širenju zaraze. Oprema u kuhinji koju je oblikovao SC je prilagođena ponudi koju planiramo u objektu. Planiramo jednostavnija jela, ali koja su sastavni dio Pravilnika o subvencioniranoj prehrani studenata. Takva jela trenutno isprobavamo preko kuhinje cateringa da vidimo njihovu privlačnost i prihvatljivost. Ponuda bi trebala studentima biti ne samo atraktivna i ukusna već bi trebala biti sa što više povrća, laganijeg mesa i slično.


Želimo da se priprema u kuhinji temelji na parnim konvektomatima kojima bi se hrana pripremala s minimalnom količinom ulja, pa čak i tradicionalni pomfrit koji se inače priprema u fritezama, najavljuje ravnatelj.


Kaže i da će novi objekt prvenstveno biti konkurencija ostalim objektima SC-a u kojima studenti koriste X-ce, jer možda student neće večerati u restoranu »Index«, već će večerati u ugostiteljskom objektu »Slatko i slano«. Međutim, i tu smatra da neće biti posebno izražen problem jer se preko 20 tisuća studenta na Sveučilištu i Veleučilištu u Rijeci posjeduje X-ce, ali stjecajem okolnosti veliki dio, posebno domaćih studenata, subvenciju koju dobivaju na X-cu, ne iskoriste.


– Jednostavno za to nemaju potrebe. Međutim, upravo na tom velikom potencijalu neiskorištenih X-ca, SC Rijeka je i planirao svojevremeno razvoj. Manji problem je što je pri tome izostala odredba Pravilnika o jednogodišnjem usklađivanju cijena, tako da su cijene subvencionirane prehrane iz 2013. godine još uvijek na snazi i danas, iako smo svi svjesni poskupljenja. Međutim u tom periodu inflacija je bila izuzetno malena pa je SC dobro poslovao. Sada je situacija drugačija, pa su izazovi u poslovanju veći. Svjedoci smo ovih dana da se cijene električne energije za javne naručitelje drastično povećavaju, sudeći prema ponudama koje smo dobili u javnom nadmetanju, normalno je da će to predstavljati određeno opterećenje za SC, ali mislim da ćemo to vrlo dobrim radom uspjeti prevladati. Jer, u konačnosti glavni cilj je kvaliteta života studenata, odnosno prema definiciji kvalitete to je zadovoljstvo kupca, odnosno zadovoljstvo studenata. Naglasio bih da se otvaranje bistroa »Slatko i slano« smatra kontinuitetom rada SC-a. Počevši od najznačajnijeg događaja kada je 2011. godine otvoren restoran Kampus, redom je otvoreno pet caffe barova, dva biffea te četiri bistroa. Trenutno su u fazi radovi na bistrou na Ekonomskom fakultetu i na caffe baru na Fakultetu dentalne medicine. Veselimo se suradnji sa Sveučilištem i Sveučilišnom knjižnicom i veselimo se izgradnji novog ugostiteljskog objekta za studente koji će naravno moći koristiti i nastavno osoblje Sveučilišta u Rijeci, studenti drugih učilišta, ali i svi građani riječkog područja, poručuje Jurjević.


Knjižnica na dohvat ruke


Kao treći partner u projektu ravnteljica Sveučilišne knjižnice Rijeka, Lea Lazzarich, kaže da je ta ustanova privilegirano smještena u samom središtu Rijeke, uz Korzo.


– Sveučilišna knjižnica Rijeka ima još jedan privilegij, a to je da zgrada ima prostor koji izlazi na Trg 128. brigade i koji je relativno samostalan prostor, otvoren za promišljanje što u njega smjestiti odlaskom Dječje knjižnice Stribor u novi prostor Dječje kuće. Kada se u promišljanje i otvorenost idejama uključe mladi ljudi, kao Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, ideje ne mogu poći u krivom smjeru. Sinergijom Studentskog centra, Studentskog zbora i Sveučilišne knjižnice pod vodstvom i koordinacijom te ogromnom željom i entuzijazmom Sveučilišta u Rijeci, osobito rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije koja nas je okupila, pokrenula i usmjerila u zajedničkom smjeru… ishod je studentski klub »Slatko & Slano«. Knjižnica je time dobila veći broj studenata u prostoru knjižnice, jer kad već idete u grad, pa ćete susresti prijateljicu, popiti i kavu.. knjižnica je upravo tu, na dohvat ruke. Knjižnice su sve više mjesta okupljanja i dobrih ideja, a manje posudbe građe ili onih tradicionalnih usluga koje mladi ljudi više ne koriste. Uloga je knjižnice prilagoditi se korisnicima i njihovim potrebama. Život na Korzu bit će obogaćen prostorom koji će nuditi ugostiteljske usluge u prvom redu studentima i zaposlenicima Sveučilišta, ali i ostalim građanima. Studenti će dobiti i svoj prostor za druženja, povezivanje, rad u timovima i razvoj dobrih ideja, a sve to na sjecištu puteva, u samom centru grada gdje dođete ako s bilo kojeg dijela Rijeke, s bilo koje sastavnice idete u grad. Studentski klub ovakvog tipa prvi je ovakav projekt među sveučilištima u Hrvatskoj. Prostor za cooworking, za zajedničke aktivnosti studenata svih sastavnica na jednom mjestu u središtu grada. Sveučilišna knjižnica će upravo kroz inicijative i aktivnosti studenata pratiti razvoj potreba i kreirati dodatne prostore i dodatne projektne aktivnosti kojima će život studenata, ali i zaposlenika Sveučilišta biti još kvalitetniji, zaključuje Lazzarich.


Fleksibilnost bududućih scenarija korištenja


Zgrada u kojoj će se nalaziti budući društveni centar s ugostiteljskim objektom naziva ‘’Slatko & slano’’ bilježi slojevite mijene kroz svoju povijest – njezina ‘’transgresija’’ je vrlo suvremena, a opet vrlo ‘’riječka’’. Slijedom te logike projektiran je i novi prostor – kaže arhitektica Ida Križaj Leko.


Zgrada čiji je vlasnik Sveučilišna knjižnica projektirao je arhitekt Giacomo Zammatio kao žensku mađarsku osnovnu školu. Škola je svečano otvorena 1888. godine. Ubrzo, 1902. dolazi do dogradnje istočnog krila za još pet prozorskih osi koju izvodi riječki arhitekt Giovanni Rubinich, dajući zgradi današnji izgled. Krajem Drugog svjetskog rata zgrada je pretrpjela velika oštećenja u bombardiranju kada je uništena većina njene unutrašnjosti. Obnovom pedesetih godina započinje i njeno reprogramiranje za tadašnju Naučnu biblioteku (današnja Sveučilišna knjižnica) i Modernu galeriju.


– Prostor budućeg društvenog centra služio je kao glavni ulaz za kulturno-povijesnu izložbu »Glagoljica« čiji su autori dr. Vanda Ekl, akademik Branko Fučić i arhitekt Igor Emili, koji je i autor postava. Slijedom društveno-političkih događanja taj prilaz je sredinom sedamdesetih zazidan da bi se u tom prostoru osnovao Markistički centar. Godine 1994. u taj prostor useljava Gradska knjižnica s Dječjim odjelom gdje ostaje do svog recentnog preseljenja u novu zgradu Dječje kuće 2021. godine. Projektom novog centra otkrit će se svi slojevi povijesti zgrade i s postojećom Sveučilišnom knjižnicom činit će jednu cjelinu. Sama rekonstrukcija skida sve slojeve do originala te ih obnavlja, a funkcionalna raspodjela ‘’otoka’’ suvremenim će oblikovanjem pojačati taj povijesni sloj. Projektirana maksimalna infrastrukturna opremljenost i objektna fleksibilnost omogućuju različite buduće scenarije korištenja, pojašnjava Križaj Leko.