Kandidatura za EPK

Rijeka 2020 – Luka različitosti

Kim Cuculić

Značaj i značenje »luke« kao konkretnog i simboličkog prostora u kontekstu EPK-a preneseni su u sve sfere života Rijeke, a »teret« koji će tijekom 2020. godine »brodovi« dopremati u luku jesu umjetnički, kreativni, inovativni proizvodi koji u Rijeku stižu iz cijeloga svijeta, kao što se i iz Rijeke odašilju u druge – lukeRIJEKA » Aktivnosti oko kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture sve se više zahuktavaju. Odjel gradske uprave za kulturu Grada Rijeke nedavno je raspisao poziv za predlaganje programa koji će biti sastavni dio programa projekta Rijeka EPK 2020. Prijedlozi, ali i pitanja vezana uz ovaj poziv, mogu se uputiti na e-mail: [email protected] ili na službenu Facebook stranicu, a rok za podnošenje prijedloga programa traje do 15. siječnja 2015. godine.


  Ovih dana, u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom, raspisan je i natječaj za dizajn vizualnog identiteta Rijeke kao Europske prijestolnice kulture. Odjel za kulturu poduzeo je i druge aktivnosti za pripremu kandidature, među kojima je i izrada koncepta kandidature koji se temelji na temama »Rad«, »Različitost« i »Voda« objedinjenim u krovnoj temi »Luka«. Predložen je i slogan kandidature koji glasi: »Rijeka 2020 – Luka različitosti / Rijeka 2020 – Port of Diversity«.Tijekom listopada ove godine provedena je terenska i online anketa na uzorku od 402 ispitanika, koja je pokazala da je 68 posto anketiranih upoznato s činjenicom da se Rijeka kandidirala za Europsku prijestolnicu kulture, a čak 86 posto anketiranih to smatra dobrom idejom. Većina anketiranih nije zainteresirana za volontiranje u pripremi programa 2020. godine, dok ih je 16 posto zainteresirano. Sedamdeset posto anketiranih nije čulo da se održavaju e-Konzultacije, dok 76 posto anketiranih smatra da Rijeka ima šanse da postane Europska prijestolnica kulture (38 posto velike šanse, 36 posto male šanse). Dalje, 37 posto anketiranih smatra da Rijeka ima najveće šanse za dobivanje titule, dok 23 posto anketiranih smatra da je to Dubrovnik, koji je Rijeci – prema ovoj anketi – glavni konkurent. Anketirani građani u pravilu smatraju da će dobivanje titule Rijeci donijeti više događanja, bolju percepciju u javnosti i otvaranje radnih mjesta.

  U protekla dva mjeseca održano je nekoliko javnih tribina na ovu temu, a na temelju rasprava i prijedloga napravljen je i finalni koncept kandidature Grada Rijeka za EPK, koji potpisuje radna skupina u sastavu: Kristian Benić, Marin Blažević, Oliver Frljić, Ingeborg Fülepp, Mani Gotovac, Slaven Tolj i Idis Turato.  

 Riječki »teret«


Prema predloženom konceptu, značaj i značenje »luke« kao konkretnog i simboličkog prostora u kontekstu EPK-a preneseni su u sve sfere života Rijeke, a »teret« koji će tijekom 2020. godine »brodovi« dopremati u luku jesu umjetnički, kreativni, inovativni proizvodi koji u Rijeku stižu iz cijeloga svijeta, kao što se i iz Rijeke odašilju u druge – luke. Uz luku se onda vežu pojmovi vode, rada i različitosti, što su osovine koncepta i osnovne programske teme kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture, duboko utkane u povijesni identitet grada, a ujedno ugrađene i u same temelje Europske unije: multikulturalnost, raznolikost, tolerantnost, otvorenost za dijalog i suradnju.Sve informacije vezane uz riječku kandidaturu nalaze se na: www.rijekaepk.eu i na Facebooku (www.facebook.com/riepk2020). Pokrenut je i promotivni program s ljudima iz kulture i javnog života koji daju kratke izjave vezno za EPK, što se može pogledati na YT kanalu https://www.youtube.com/user/riepk2020.  Do sad su realizirane još neke aktivnosti. U galeriji »Principij« otvorena je izložba fotografija pristiglih na natječaj »Oko kulture«, koji su zajednički organizirali Fotoklub Rijeka i Odjel za kulturu Grada Rijeke u sklopu kandidature za EPK. Prema ocjeni stručnog žirija u sastavu Iva Prosoli, Plamena Šarlija i Borislav Božić, pobjednik natječaja je Zvonko Radičanin, dok je drugu nagradu osvojio Dario Jurjević, a treću Ivan Kosić. Na natječaj je ukupno bilo prijavljeno 564 fotografija 71 autora, a na izložbi su bile predstavljene najbolje 43 fotografije 26 autora.  

 DJ ambasadori


Program pod nazivom »Rad kao dar« voditeljice Izabele Peculić inspiriran je radom kao tematskom cjelinom prijedloga koncepta kandidature Grada Rijeke za EPK, kao i željom i potrebom da pedagoške ustanove svojim aktivnostima budu uključene u kreativne procese pripreme. Putem osmišljenih likovnih radionica interaktivno se dolazi do oblikovanja ideja s ciljem da likovni rad u konačnici postaje dar. Rezultat »Rada kao dara« bit će prezentiran na izložbi koja je u planu 18. prosinca.


  Sa željom da se što više različitih dionika i građana upozna s kandidaturom i uključi u proces pripreme kandidature Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture, u riječkim osnovnim školama i vrtićima od svibnja 2014. godine pokrenut je niz programa pod zajedničkim nazivom »Ususret EPK u riječkim osnovnim školama i vrtićima«. Trenutno se u srednjim školama pišu eseji na temu EPK-a, a ostvaruje se i suradnja s Filozofskim fakultetom u Rijeci, gdje Odsjek za kulturalne studije pomaže u tome da studenti pišu seminare na temu Europske prijestolnice kulture.


  Odabrani su i DJ ambasadori koji će uskoro nastupiti na EPK promo partijima. Dodjela nagrada je danas, a nastup je 5. prosinca u 20 sati na riječkom Korzu, dok je after party u »Tunelu«. Promocija DJ-a je 18. prosinca u »Palachu«.


  Podsjetimo, DIM, Kiano & Below Bangkok, Smeđi Šećer i Vladimir Wölfl pobjednici su DJ natječaja »EPK AmbasadoRI«. Prvu dvojicu izabrala je publika, lajkanjem mikseva na Facebook stranici, dok je drugu dvojicu odabrao stručni žiri. Natječaj za EPK DJ-e raspisan je u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom (podružnica Rijeka), a prijavilo se 13 DJ-a s odličnim miksevima na teme iz koncepta: rad, voda, različitost i luka. Pristigli miksevi mogu se slušati na YouTube kanalu.  

 Dva kruga


Tijekom prosinca bit će održana i street-art akcija na kojoj će šest umjetnica i umjetnika postaviti instalciju u javnom prostoru. Sudjeluju Nika Rukavina, Ana Glažar, Pekmezmed, Nindža Tiger, Ivan Šumski i Sanja Stojković (Tifani Rubi).


  Prema važećim pravilima, izbor Europske prijestolnice kulture odvijat će se u dva kruga: u prvom krugu gradovi kandidati moraju u svojoj prijavnici odgovoriti na pitanja iz kojih su vidljivi razlozi, motivi te osnovna vizija i ideja projekta, dok je u drugom krugu, u koji će se na temelju preporuke međunarodnog ocjenjivačkog suda uvrstiti tek nekoliko odabranih gradova, potrebno detaljnije opisati planirani kulturni program u 2020. godini, glavne kulturne manifestacije, upravljačku strukturu, partnere te druge aktivnosti neophodne za uspješnu provedbu projekta. U 2015. izborna komisija od deset članova (European panel) ocjenjivat će i birati kandidature gradova koji ulaze u uži izbor.


  Izabrani gradovi dorađivat će svoje kandidature, a 2016. godine Vijeće ministara EU službeno će proglasiti dva grada Europskom prijestolnicom kulture. U 2020. slijedi provođenje projekta EPK-a. Irska i Hrvatska biraju po jedan grad koji će 2020. godine ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture. Trenutno su dva irska grada obznanila svoju kandidaturu – Galway i Limerick.