Prestižno priznanje

Riječkoj Klinici za neurologiju dodijeljena nagrada ESO Golden Award

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Nagrada ESO za liječenje moždanog udara potvrđuje da je KBC Rijeka europski priznati centar za liječenje moždanog udara te da kontinuiranim ulaganjem u kadrove i opremu svakodnevno poboljšava kvalitetu liječenja za svakog pacijenta s moždanim udaromKlinika za neurologiju KBC-a Rijeka primila je nagradu “The ESO Angels Initiative Gold Status” Europske organizacije za liječenje moždanog udara (European stroke organization) za 2021. godinu, kao potvrdu visoke stručnosti i organizacije ranog postavljanja dijagnoze s ciljem što bržeg započinjanja liječenja moždanog udara, objavljeno je na konferenciji za novinare u riječkom KBC-u, na kojoj je ravnatelj prof. dr. Alen Ružić prestižnu nagradu uručio predstojnici Klinike za neurologiju doc. dr. Vladimiri Vuletić.


Potvrda izvrsnosti


– Prestižna nagrada ESO za liječenje moždanog udara potvrđuje da je KBC Rijeka europski priznati centar za liječenje moždanog udara te da kontinuiranim ulaganjem u kadrove i opremu svakodnevno poboljšava kvalitetu liječenja za svakog pacijenta s moždanim udarom.


Isto tako je ova nagrada rezultat mnogobrojnih javno-zdravstvenih akcija koje su provođene na prostoru naše županije. Veliko je to priznanje za riječki KBC-e za sjajno odrađen posao u prošlosti, uz mnogobrojne spašene živote i spriječene invalidnosti.
Ova je nagrada utemeljena na rezultatima i potvrda je izvrsnosti u liječenju moždanog udara kod nas. Ti rezultati ne bi bili tako sjajni da nemamo odličnu suradnju i s ostalim dijelovima zdravstvenog sustava – od liječnika obiteljske medicine, preko ustanova hitne medicinske pomoći do riječke Klinike za anesteziologiju, prve takve osnovane u Hrvatskoj, kazao je ravnatelj riječkog KBC-a dr. Alen Ružić.Za uspješnu organizaciju i liječenje akutnih moždanih udara zaslužan je u prvom redu tim Klinike za neurologiju na čelu s doc. dr. Vladimirom Vuletić koji je ovo veliko priznanje dobio u suradnji s ostalim timovima KBC-a Rijeka uključenim u liječenje i zbrinjavanje akutnih moždanih udara.


Stoga je ovo veliko priznanje i za timove neuroradiologa, interventnih radiologa, anesteziologa, djelatnike Hitnog prijama KBC-a, kao i timove Hitne pomoći Primorsko-goranske županije.


– Moždani udar je drugi vodeći uzrok smrti i prvi uzrok invaliditeta u svijetu, odgovoran za milijune života izgubljenih svake godine te je utjecaj na pojedince, obitelj i društvo neprocjenjiv. Nažalost, moždani udar pogađa sve više mladih.


Jako je važno čim prije doći po liječničku pomoć, čim se pokažu prvi simptomi, zbog toga je tu važna i uloga medija, kojima velika hvala što nas prate u našim javno-zdravstvenim akcijama, kojima ukazujemo koji su simptomi i kako ih se može prepoznati.


Što se tiče kriterija za dobivanje ove nagrade, među kojima je i vrijeme od prvih simptoma do dolaska u bolnicu, početka liječenja, provođenja mehaničke trombektomije, potom i terapije, mi smo čak zadovoljili skoro sve uvjete i za dobivanje dijamantne nagrade, malo nam je nedostajalo, ali je i zlatna izvanredan uspjeh.


Treba znati kako smo za dobivanje ove nagrade praćeni u vrijeme epidemije koronavirusa, kada je zdravstvo bilo dodatno opterećeno i opet smo uspjeli zahvaljujući naporima mnogih, kazala je dr. Vuletić.


Ostvareno puno


Predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju prof. dr. Damir Miletić kazao je kako je ovo veliko priznanje za cijeli KBC-e, dokaz da se u Rijeci može dobrom organizacijom i koordinacijom velikog broja ljudi ostvariti puno, dok je pročelnik Zavoda za cerebrovaskularne bolesti doc. dr. David Bonifačić istaknuo kako je ova nagrada rezultat četverogodišnjeg pripreme.


Novinarima se obratila i voditeljica Odjela za intervencijsku, kardiovaskularnu i neuroradiologiju dr. sc. Slavica Kovačić koja je uz kratki video demonstrirala sam zahvat uklanjanja ugruška.


Optimiziranje liječenja


​Inicijativa ANGELS utemeljena je s ciljem optimiziranja kvalitete liječenja u svim postojećim centrima za moždani udar te povećanja broja pacijenata liječenih u bolnicama s ustrojenim jedinicama za liječenje moždanog udara i jedinicama intenzivnog liječenja.


Bolnice iz zemalja obuhvaćenih ESO-om koje prikupljaju podatke o liječenju u registrima RES-Q, SITS-QR ili u jednom od unaprijed odobrenih registara/baza podataka, automatski se prijavljuju za nagradu ESO Angels Award na temelju mjera kvalitete EU-a i ESO-a navedenih u Tier Systemu.


Kao dio ovog rada na unaprjeđenju liječenja akutnog moždanog udara, KBC Rijeka je partner s Inicijativom ANGELS, kako bi se povećao broj pacijenata liječenih u bolnicama ustrojenim za zbrinjavanje moždanog udara te optimizirala kvaliteta liječenja u svim postojećim centrima za moždani udar.