Ispiti uživo uz stroge epidemiološke mjere

Riječko Sveučilište sprema se za ispite zimskog roka. Ovo su sva nova pravila za studente

Ingrid Šestan Kučić

S obzirom na to da može zadovoljiti propisane epidemiološke mjere, i Učiteljski fakultet odlučio se za ispite uživo / Foto : V. KARUZA

S obzirom na to da može zadovoljiti propisane epidemiološke mjere, i Učiteljski fakultet odlučio se za ispite uživo / Foto : V. KARUZA

Na većini riječkih fakulteta tijekom ispita formirat će se znatno manje skupine studenata u velikim dvoranama, utvrdit će se vremenski razmaci između pojedinih grupa koje pristupaju ispitu te će se redovito provjetravati i dezinficirati prostorijeRIJEKA – Iako se na većini fakulteta nastava i dalje odvija u online okruženju ispiti će se na predstojećem ispitnom roku na većini visokoškolskih ustanova Sveučilišta u Rijeci održati uživo. Ipak, bit će to bitno drugačiji zimski ispitni rok od prijašnjih jer većina dekana ističe da će se ispiti provoditi pod strogim epidemiološkim mjerama, što podrazumijeva znatno manje skupine studenata u velikim dvoranama, vremenske razmake između pojedinih grupa te redovno provjetravanje i dezinficiranje prostorija.


Sve se jasno vidi


Pravni se fakultet odlučio pak za hibridni ispitni rok u veljači, a dekanica prof. dr. Vesna Crnić Grotić ističe da će niže godine studija pristupiti ispitima uživo, dok će stariji studenti učiniti to online.– Mislimo da niže godine studija nisu spremne na online ispite. Stariji studenti mogu rješavati problemske zadatke koji se mogu odraditi online, a studentima prvih i drugih godina takav tip zadataka ne može se zadati. Zato ćemo za njih organizirati ispite uživo u kontroliranim uvjetima u dvorani s 250 mjesta u kojoj će biti smješteno četrdesetak studenata. Među studentima će biti propisani razmak, a ispit će trajati sat vremena. Iznimka će biti studenti koji zbog bolesti ili potresa neće moći pristupiti ispitima. Za njih će se, iako su u pitanju niže godine, također moći održati online ispiti, objašnjava dekanica.

Na Ekonomskom fakultetu, kaže dekan prof. dr. Alen Host, još nisu donijeli konačnu odluku o načinu provođenja ispita u zimskom roku, ali su kolokviji već krenuli u online okruženju.– Postoji mogućnost da ćemo usmene ispite održavati online. Svaki se oblik ispita može provesti dobro ili loše. Sve ovisi o načinu postavljanja pitanja, jer ukoliko se studentu postavi problemsko pitanje, utoliko i kod online ispitivanja, koje se provodi uz dvije kamere na računalu i mobitelu, nema mogućnosti prepisivanja. Sve se jasno vidi, kaže dekan.


Prepisivati se može, dodaje i u učionici, a to potvrđuje i dekanica Građevinskog fakulteta prof. dr. Ivana Štimac Grandić, koja kaže da će u toj ustanovi svaki profesor samostalno odlučiti o načinu provođenja ispita.


– Imamo nastavnike koji ulaze u zdravstveno ugroženu skupinu i cijelo vrijeme rade od kuće i oni će sigurno organizirati online ispite. Bit će i onih koji će se odlučiti za ispite uživo, sve ovisi o odluci nastavnika i primjerenosti ispita za jedan od ta dva oblika provedbe, pojašnjava dekanica.


Na Tehničkom su se fakultetu usuglasili da online ispita neće biti, što je, kaže dekan prof. dr. Duško Pavletić, u skladu sa smjernicama Sveučilišta, a pripreme za provedbu ispita uživo u skladu s epidemiološkim mjerama već su odrađene.


– Ispiti će se organizirati u bitno manjim grupama studenata u velikim dvoranama. U dvorani sa 144 mjesta bit će 22 studenata, razmak će biti minimalno dva metra među studentima, a dodatno smo postavili i oznake za kretanje po hodniku kako bismo smanjili opterećenje u tim prostorima, navodi prof. dr. Pavletić.


Ni Pomorski fakultet nije sklon online ispitima pa će se, najavljuje dekan prof. dr. Alen Jugović, kompletan zimski rok ispita provesti uživo.


– Za tehničke je znanosti teško organizirati online ispite jer se više od 60 posto naših kolegija odvija u laboratorijima i na simulatorima. Ispiti će se održati uživo s manjim grupama studenata u velikim učionicama. Otvorili smo i kantinu tako da će studenti koji nisu iz Rijeke imati osiguran i topao obrok, ističe prof. dr. Jugović.


Iako nije iz područja tehničkih znanosti i Učiteljski se fakultet odlučio za ispitne rokove uživo, a prema riječima dekanice prof. dr. Lidije Vujičić razlog je mentalno zdravlje studenata i njihova psihološka stabilnost.


– S obzirom na to da možemo zadovoljiti propisane epidemiološke mjere smatramo da je za studente bolje da se pismeni i usmeni ispiti održavaju uživo. Samtramo da je zbog specifičnosti studentskog programa i socijalne komponente bolje ispite organizirati uživo. Ispiti će se održati u manjim grupama i propisani razmak, kao i provjetravanje i čišćenje prostorija, kaže dekanica.


Filozofski fakultet isključivo online


Jedan od rijetkih fakulteta koji se odlučio na potpuno online održavanje ispita je Filozofski fakultet čija dekanica, prof. dr. Ines Srdoč-Konestra, kaže da je u donošenju odluke prevagnula socijalna komponenta.
– Više od 60 posto naših studenata nije iz Rijeke i zbog online nastave već su odjavili stanove. Ukoliko bismo organizirali ispite uživo, utoliko bi to značilo da moraju putovati što baš nije najsretnije rješenje s obzirom na epidemiološku situaciju. Tu su i dodatni troškovi za roditelje. Nismo baš najsretniji odlukom jer nije jednostavno provesti online ispite, ali prevagnula je socijalna komponenta, pojašnjava prof. dr. Srdoč-Konestra.

 


Po dvoje studenata


Manje studentske grupe i ispiti uživo formula su i za održavanje zimskog ispitnog roka na Medicinskom fakultetu, Fakultetu dentalne medicine i Fakultetu zdravstvenih studija. Navodeći kako će studenti medicine, posebno oni koji polažu kliničke ispite, to učiniti uživo dekan medicinskog fakulteta prof. dr. Goran Hauser ističe da je riječ o iznimno malim grupama od dvoje studenata.


– Kliničke je ispite nemoguće provesti online, kao ni kliničke vježbe. Stoga će se ispiti održavati za po dvoje studenata uživo, najavljuje prof. dr. Hauser.


I na Fakultetu dentalne medicine, dodaje dekanica prof. dr. Sonja Pezelj-Ribarić, konstatno su prisutni studenti koji dolaze na vježbe.


– Ono što se može organizirati online provodi se u virtualnom okruženju, ali za vježbe je to nemoguće pa smo dodatno smanjili grupe studenata, a takvo će pravilo vrijediti i za ispite koji će se održati na Fakultetu u malim grupama, kaže prof. dr. Pezelj-Ribarić.
Fakultet zdravstvenih studija, prema riječima dekanice prof. dr. Daniele Malnar i kolokvije i ispite planira održati u prostorijama Fakulteta i to po istom principu smanjenih grupa studenata.


– Ako neka grupa ima 30 studenata, podijelit ćemo ih u tri grupe i na taj način organizirati ispite uživo. Imamo dovoljno velike dvorane da na taj način možemo organizirati ispite. Iznimka će biti samo povećan broj bolesnih i studenata u samoizolaciji. U tom slučaju postoji mogućnost online organizacije ispita za pojedine grupe. Međutim, online ispiti nisu se pokazali adekvatni, zaključuje prof. dr. Malnar.