jedva dočekali

RIJEČKI VRTIĆI Bučno i veselo, ali bitno drugačije: Vratilo se 440 djece

Ingrid Šestan Kučić

Riječki vrtići / Foto: V. KARUZA

Riječki vrtići / Foto: V. KARUZA

Otvorili smo 19 objekata u koje je došlo 285 djece i prema informacijama koje imam od odgojitelja, većina je djece s nestrpljenjem dočekala povratak, kaže ravnateljicaU riječke dječje vrtiće jučer se vratilo 440 djece, a to je gotovo stotinjak djece manje od onoga što su roditelji prijavili, jer prošli se tjedan izjasnilo 548 roditelja da misli koristiti usluge predškolskih ustanova. Iako je taj povratak u predškolske ustanove nakon gotovo dvomjesečne stanke bio potpuno drukčiji od onoga na što su mališani navikli, ipak je bio bučan i veseo, jer kako navodi ravnateljica najveće riječke predškolske ustanove, Dječjeg vrtića Rijeka, Davorka Guštin, većina djece jedva je dočekala ući u vrtić.


– Otvorili smo 19 objekata u koje je došlo 285 djece i prema informacijama koje imam od odgojitelja, većina je djece s nestrpljenjem dočekala povratak. Vrlo rijetke su bile situacije da je bilo problema s odvajanjem od roditelja i to uglavnom kod mlađe djece, one jasličke dobi. I sami smo iznenađeni kako su djeca lijepo reagirala. Prošli je tjedan bilo napetog iščekivanja kako će sve proći, jako puno komunikacije i s roditeljima i s odgajateljima kako bi svi bili adekvatno informirani o novim pravilima. Dali smo sve od sebe da priprema i prihvat djece prođu bez problema, a ta je priprema izgledala kao da smo proveli nove upise te smo u tjedan dana morali organizirati rad koji se inače organizira puno dulje, kaže ravnateljica.


Za razliku od najbrojnijeg riječkog vrtića, u vrtiće More i Sušak jučer je došlo daleko manje adjece pa je tako dan u vrtiću More provelo njih 79, a u vrtiću Sušak 76. Za sve njih vrijede ista pravila, rad je organiziran u skupinama po 9 djece, osim jasličkih skupina koje broje svega petero mališana te se u vrtiće može dolaziti u turnusima. Tijekom jednog turnusa u vrtiću mogu boraviti samo prethodno prijavljena djeca, a jučer započeti turnus trajat će do 24. svibnja, dok će se drugi organizirati od 25. svibnja do 7. lipnja.
– U već formirane skupine koje su jučer započele s radom, 14 dana neće moći doći novo dijete. Roditelji imaju mogućnost već sada prijaviti dijete za drugi turnus ukoliko znaju da će im biti potrebna vrtićka usluga, a te prijave će se zaprimati do 20. svibnja, najavljuje Guštin.


Nova epidemiološka pravila nalažu i da roditelji u vrtićke objekte neće moći ući, već se prihvat i predaja djece obavljaju na vratima vrtića, a dijete je potrebno dovesti u vrtić do 8 sati. Za vrijeme boravka djece u vrtićima, objekti se dezinficiraju dva puta dnevno, a ujedno se provode i druge epidemiološke mjere.