JUBILEJ

Riječki Učiteljski fakultet obilježio 15 godina djelovanja

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Uzorna predvodnica kvalitete obrazovanjaPredstavljanjem monografije »15 godina Učiteljskog fakulteta: Snaga je u zajedništvu« i svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća započeli su Dani učiteljskog fakulteta.


Čestitajući na 15 godina rada, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija istaknula je da se radi o ustanovi koja ima uzornu institucijsku kulturu na Sveučilištu te je podsjetila da tradicija obrazovanja učitelja i odgojitelja seže u daleku 1960. godinu i traje već više od 60 godina.


Velik interes za studij


– Danas je Učiteljski fakultet respektabilna institucija i jedan od najvažnijih centara za obrazovanje učitelja i odgojitelja u Hrvatskoj, a tome su doprinijeli dinamički iskoraci djelatnika, suradnika i studenata.
Učiteljski fakultet je jedna od rijetkih ustanova Sveučilišta koja cijelu kvotu popuni u prvom upisnom roku. I nteres za studije je velik i ne pada. To pokazuje da bismo trebali pojačati institucijske kapacitete i da na tome moramo zajedno raditi.


Također, Učiteljski fakultet prednjači u kvaliteti studija prema ocjeni studenata. Riječ je o iznimno visokim ocjenama studenata kojima oni ocjenjuju svoje nastavnike, a zbog toga je toj instituciji dodijeljena i zahvalnica Sveučilišta u Rijeci.Postavljate standarde u obrazovanju i pristupu studentima koje trebaju slijediti sve ostale sastavnice. Posljednjih pet godina učinjeni su veliki iskoraci u internacionalizaciji obrazovanja i istraživanja, pokrenut je interdisciplinaran časopis, a učinjeni su i veliki iskoraci u području javne misije Sveučilišta, kazala je rektorica.


Posebno se osvrnula na sudjelovanje Učiteljskog fakulteta u projektu »Moje mjesto pod Suncem«, u okviru kojeg je Sveučilište prepustilo prostor na Pećinama Udruzi »CeKaDe«.


Prostor u čije je preuređenje uloženo milijun kuna prikupljenih kroz kampanju, prema najavama rektorice, uskoro će biti u funkciji, a u njemu će Učiteljski fakultet provoditi program za djecu ispod praga siromaštva. Rektorica je ujedno najavila i pokretanje suradnje fakulteta i Dječje kuće.


Digitalno i zeleno


– Učiteljski fakultet razumije trenutak u kojem se nalazimo i prati trendove u europskim obrazovnim politikama. Budite i dalje hrabri, proaktivni i uspješni, poručila je prof. dr. Prijić Samaržija.


Predstavljajući monografiju, dekanica Učiteljskog fakulteta prof. dr. Lidija Vujičić istaknula je da se radi o izdanju od 160 stranica, a vodeći se politikom »digitalno i zeleno« izdana je u elektroničkom obliku.


Osvrćući se na proteklo razdoblje istaknula je ulaganja u prostore fakulteta nabrojivši da su uređeni STEM kabinet, informatički kabinet te je u fazi opremanja i inkluzivni kabinet.


Ustvrdivši da fakultet raste u svakom pogledu, posebno se osvrnula i na Centar za istraživanje djetinjstva, koji djeluje kao ustrojbena jedinica fakulteta te je najavila niz aktivnosti koje će se u okviru Dana fakulteta do kraja tjedna održati.


– U utorak će se održati okrugli stol u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta »Slikovnica u dječjem vrtiću i osnovnoj školi«, u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom Rijeka, koji će biti održan u virtualnom okruženju.


Godišnja skupština Alumni kluba bit će održana 28. listopada, a tradicionalni 9. Festival diplomskih i završnih radova studenata 27. i 28. listopada također u online okruženju, najavila je prof.dr. Vujičić.


U sklopu proslave u predvorju fakulteta otvorena je i izložba studentskih radova »Likovne igre« u predvorju Fakulteta.