Zgodna ideja

Riječki i opatijski srednjoškolci počeli projekt nazvan “Slatka glagoljica”. Evo što se krije iza zanimljivog naziva

Ingrid Šestan Kučić

Riječki učenici na 3D printeru izrađuju kalupe za kolačiće u obliku glagoljičkih slova korištenjem biorazgradivih materijala, dok se opatijski učenici kalupima koriste za izradu kolačića u sklopu školske stručne prakse



RIJEKA – Ministarstvo turizma i sporta temeljem prijava na javni poziv »Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2021.« ove godine financira ukupno 22 projekta koja uključuju elemente inovativnosti u funkciji održivog razvoja turizma u skladu s novim trendovima u turizmu.


Među njima je i projekt »Slatka glagoljica« koji provodi Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka u partnerstvu s Ugostiteljskom školom Opatija.


Rad u turizmu


Projekt je financiran iznosom od 49.000 kuna, a osmišljen je na način da učenici Elektroindustrijske i obrtničke škole, uz nastavnika mentora, na 3D printeru izrađuju kalupe za kolačiće u obliku glagoljičkih slova korištenjem biorazgradivih materijala, dok se učenici Ugostiteljske škole Opatija tako izrađenim kalupima koriste za izradu kolačića tijekom svoje školske stručne prakse, istražujući i kombinirajući različite recepte za izradu suhih kolača. U pripravi kolača prioritet imaju sastojci organskog podrijetla proizvedeni na lokalnim gospodarstvima.




Na taj se način želi utjecati na jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala i učenika srednjih strukovnih škola kroz: motiviranje mladih za rad u turizmu, podizanje razine svijesti kod učenika i nastavnika o turizmu kao multisektorskom resoru, međusektorskom gospodarskom povezivanju kroz obrazovni proces, upoznavanje učenika strukovnih škola iz drugih obrazovnih sektora s mogućnostima realizacije projekata u turizmu, povezivanje obrazovnih institucija i privatnog sektora, razvijanje projektnog načina razmišljanja, poduzetničkog duha i timskog rada kod učenika.


Ravnateljica Ugostiteljske škole Sibila Roth kaže da je kroz taj projekt školi pripalo 23.510 kuna te ujedno najavljuje da nastavnici škole zajedno s partnerskim školama i predstavnicima Valamara i Katarina line sudjeluju u osmišljavanju novog četverogodišnjeg programa koji bi ponudili na tržištu rada.


Moderni trendovi


– Riječ je o četverogodišnjem programu za zanimanje radnog naziva ugostitelj specijalist koji bi kroz svoje obrazovanje stekao važna znanja somelijerstva, barista, barmena, rukovođenja te ostalih znanja, te bi po izlasku iz Ugostiteljske škole Opatija učenik bio kvalificiran za sve potrebe tržišta rada. Osim toga, učenicima se omogućava daljnje obrazovanje na stručnim studijima i fakultetima. Nastavnici Ugostiteljske škole aktivno sudjeluju u promišljanju novih obrazovnih politika i načina rada te na taj način još jednom pokazuju da su predvodnici novih trendova obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu u Hrvatskoj. Cjeloživotnim obrazovanjem naših nastavnika, učenici koji dolaze u našu školu imat će priliku stjecati nova znanja o suvremenim trendovima koje će po završetku obrazovanja moći primijeniti u svom radu u ugostiteljskim i turističkim organizacijama, zaključuje ravnateljica.