DOM MLADIH

Riječki osnovci odali počast velikim izumiteljima: Osmislili su edukativno – stratešku igru RiRoute

Bruna Matičić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Igru su osmislili osnovnoškolci i nastala je u sklopu programa Vikend škole poduzetništva 2019. te projekta RInovatoRI. Riječ je o projektu za poticanje razvoja poduzetničkih kompetencija mladihRIJEKA – Svjetski dan izumitelja, dan je kada odajemo počast svim izumiteljima i inovatorima, ali i prilika da se potaknu sadašnji i budući izumitelji na daljnje inovacije koje čine temelj razvoja svakog društva. Na tom je tragu i djelovanje Doma mladih Rijeka, gradske ustanove za organizaciju slobodnog vremena djece i mladih, koji se dugi niz godina trudi ponuditi različite programe i obrazovne sadržaje s ciljem uključivanja mladih u kreativne i inovacijske aktivnosti, odnosno putem kojih djeca mogu ostvariti svoj potencijal, iskazati kreativnost, ali i steći dovoljnu količinu znanja koja će ih dovesti do novih izuma i potaknuti njihov osobni razvoj, ali i razvoj društva i zajednice u cjelini, kazao je ravnatelj Doma mladih Rijeka, Goran Gračanin.


Predstavljena je i nova edukativno-strateška igra RiRoute, koja govori o Rijeci, kojom se može naučiti niz zanimljivosti o našem gradu. Igru su osmislili osnovnoškolci i nastala je u sklopu programa Vikend škole poduzetništva 2019. te projekta RInovatoRI. Riječ je o projektu za poticanje razvoja poduzetničkih kompetencija mladih, odnosno učenika viših razreda osnovnih škola, koji Dom mladih provodi u suradnji s Odjelom gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke.


– Projekt RinovatoRI provodi se u tri programske cjeline, a dosad je u njima sudjelovalo preko 550 djece riječkih osnovnih škola. Tijekom prošlogodišnjega programa Vikend škole poduzetništva polaznici su morali osmisliti i razraditi vlastitu ideju, to jest koncept društvene igre te uključiti 3D tehnologiju i ponuditi rješenje.
Naši su polaznici osmislili igru RiRoute. Danas tako imamo tvornički izrađen prototip, odnosno gotov proizvod i otvorenu ideju koju su osmislila djeca, na što smo jako ponosni, a nadamo se da će u budućnosti ova igra ili neki drugi izumi Rinovatora doživjeti i komercijalnu primjenu, kazala je Iva Ribarić iz Odjela gradske uprave za poduzetništvo. Edukativno-strateška igra RiRoute dorađena je i razvijena u sklopu projekta »GAME HUB – razvoj kulture igranja društvenih igara« te podršku Poslovnog kluba PartneRi.


Poticanje darovitosti


Osim toga, u tijeku je pilot-projekt »Igram se, Istražujem, Spoznajem«, koji se odvija u suradnji s Centrom za poticanje darovitosti Rijeka, Učiteljskim i Filozofskim fakultetom u Rijeci i uključuje preko stotinu djece iz 13 osnovnih škola na području Grada Rijeke. Projekt za cilj ima uspostaviti temelj sustavne brige o darovitim učenicima i to pružanjem obogaćenog edukativnog programa za potencijalno darovitu djecu riječkih osnovnih škola. Osnovnoškolci koji su ostvarili najbolje rezultate u postupku identifikacije od prosinca 2019. godine svake druge subote posjećuju radionice umjetničkog, prirodoslovnog, tehničkog i društveno-humanističkog područja koje potiču razvijanje njihova potencijala.


U listopadu 2020. Dom mladih je dobio status European Talent Point od Europskog centra za darovitost te postao dio europske mreže čija je misija promicanje istraživanja i razvoja obrazovanja darovitih.
– Status Europskog centra za darovitost omogućit će Domu mladih povezivanje i suradnju s drugim europskim centrima u mreži, kojih je preko 25 u Europi i više od 400 u svijetu te pružiti mogućnost unapređenja rada i podrške koju je dosad pružao darovitoj djeci, kazala je Silvija Šikić, stručna suradnica za projekte.