Akcija

Riječki dječji vrtić More najuspješniji u sadnji stabala u PGŽ, uručena im je nagrada

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Riječki vrtićarci pokazali su se najuspješnijima u Primorsko-goranskoj županiji, a za svoju najzabavniju akciju vrtić je nagrađen 20 godina starom ukrasnom maslinom.Dječjem vrtiću More, točnije Podcentru predškolskog odgoja Kvarner, uručena je nagrada kao pobjedniku akcije “Zasadi stablo, ne budi panj!” i osvojenom prvom mjestu u kategoriji najzabavnije sadnje.


Akciju “Vi sadite, mi nagrađujemo” provela je Udruga za zaštitu prirode i okoliša “Zasadi stablo, ne budi panj” u suradnji s tvrtkom AliteRI d.o.o., u okviru treće Nacionalne kampanje sadnje stabala u Republici Hrvatskoj.


Riječki vrtićarci pokazali su se najuspješnijima u Primorsko-goranskoj županiji, a za svoju najzabavniju akciju vrtić je nagrađen 20 godina starom ukrasnom maslinom.
Naime, zasluga za osvojenu nagradu pripada skupini Račići u kojoj odgojiteljice Nikolina Đečaj i Jasmina Pamuković provode program za održivi razvoj te su s djecom, u dvorištu vrtića, oblikovale pravu malu zelenu oazu u središtu grada, a potom se i uključile u ovu kampanju.Na dodjeli nagrade ravnateljica Dječjeg vrtića More izrazila je ponos i zadovoljstvo osvojenom nagradom te je naglasila kako u podcentru Kvarner djeluje osam odgojnih skupina, a osim skupina za djecu iz spektra autizma i za rano učenje engleskog jezika, djeluje i skupina u kojoj se provodi program održivog razvoja.


– Počašćeni smo, sretni i zadovoljni što je netko prepoznao vrt naše djece. Inače, skupina održivi razvoj provodi program koji smo verificirali pri ministarstvu i odgojiteljice ga aktivno provode kroz igru te djecu od najranije dobi educiraju o svemu što se veze uz održivi razvoj.


Kroz cijelu pedagošku godinu, prema pomno osmišljenom planu, zajedno s djecom sade bilje, njeguju ih te prate njihov razvoj, a po sazrijevanju ubiru i konzumiraju voće i povrće iz svog vrta. Djeca na taj način iskustveno uče o tome što je sve potrebno biljkama, od trenutka kada se ona posadi, pa sve dok izraste i sazrije, a znanje koje dobiju je neprocjenjivo, kazala je ravnateljica Crnčić te se zahvalila odgojiteljicama, djeci i roditeljima na angažiranosti.Odgojiteljica Nikolina Đečaj istaknula je da unutar skupine s djecom i njihovim roditeljima zaista svakodnevno žive održivi razvoj od najranije dobi, redovito odlaze na izlete i u šetnje u prirodu, a u dvorištu vrtića obrađuju vrt i sade razno povrće i voće, od blitve, rajčice, tikvice, rotkvice, kelja, brokule, do limuna.


– U sklopu natječaja posadili smo jednu sadnicu trešnje, simbola grada Rijeke, a zahvaljujući angažiranosti djece i roditelja, osvojili smo maslinu koju ćemo čuvati, rekla je Đečaj, dok je njezina kolegica Jasmina Pamuković kazala da djeca najbolje uče i zavole prirodu, ako su u doticaju s njom te će im ova nagrada samo biti poticaj da nastave u tom smjeru.


Akcija “Zasadi stablo, ne budi panj!” prvi put je održana 2019. godine kao građanska akcija koja je putem društvenih mreža potaknula građane diljem Hrvatske na kolektivnu sadnju tijekom jeseni, a u suradnji s tvrtkom AliteRI iz Kastva organiziran je i natječaj “Vi sadite, mi nagrađujem” u koji su se mogle uključiti sve odgojno-obrazovne ustanove Primorsko-goranske županije koje su tijekom studenog i prosinca 2021. godine zasadile barem jedno stablo.


– Odaziv je bio fantastičan, a fotografije koje smo zaprimili bile su fenomenalne te su nas oduševila djeca koja su se s radošću uključila. To nas je posebno razveselilo jer na djeci svijet ostaje, a ako ona imaju razvijenu empatiju za prirodu, onda ima nade za svijet, poručila je Andrea Zuzić, inače regionalna voditeljica za zapadnu Hrvatsku i koordinatorica za Primorsko-goransku županiju Udruge za zaštitu prirode i okoliša “Zasadi stablo, ne budi panj!”.


Također, najavila je kako akciju planiraju provesti i u ovoj godini.