Pregled rada

Riječki Caritas pomaže više od 3.000 korisnika: “Pozivamo sve građane i tvrtke da nam se priključe”

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Do studenog ove godine podijeljeno je ukupno 80.300 eura novčane pomoćiU evidenciji Caritasa Nadbiskupije Rijeka trenutno je više od tri tisuće korisnika koji primaju različite oblike pomoći, a riječ je uglavnom o samcima, starijim osobama i samohranim majkama s djecom.


Do studenog ove godine podijeljeno je ukupno 80.300 eura novčane pomoći i to za dvadeset stipendista, kroz program “Kumstvo na daljinu”, koji je uključio 45 obitelji s djecom, dok je više od šezdeset obitelji i samaca dobilo financijsku pomoć. Podijeljeno je više od četiri tisuće prehrambenih paketa za oko 1.500 obitelji i samaca.


Do prosinca ove godine 53 socijalno ugrožene obitelji dobile su pomoć u drvima. S radošću mogu potvrditi kako će ove godine biti devet stipendista više, dakle ukupno njih 29, a ovom prilikom pozivam sve građane i tvrtke da nam se priključe sa svojim donacijama.
Osim spomenutog, Caritas je tijekom 2023. godine pružio neku vrstu pomoći za oko 650 ukrajinskih izbjeglica, rekla je to časna sestra Marija Faustina Kovačević, ravnateljica riječkog Caritasa, na konferenciji za novinare na kojoj su pregled rada u protekloj godini iznijeli ravnatelji i voditelji karitativnih ustanova koje djeluju na području Riječke nadbiskupije: Caritas Riječke nadbiskupije sa svojim ustanovama – Hospicij, Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja Sv. Ana, Dom za osobe s demencijom, Udruga Depaul, Prihvatilište za beskućnike Ruže sv. Franje i Socijalna samoposluga Kruh sv. Elizabete.


Iskorak oko demencije


Sestra Kovačević također je podsjetila na Razvojni integracijski centar Sv. Vid, otvoren krajem listopada ove godine, u sklopu projekta “Pomoć ranjivim skupinama ukrajinskih izbjeglica – FAZA II”, koji će, dodala je, imati razne aktivnosti – od radionica za djecu, učenja hrvatskog jezika za najmanje, psihosocijalne terapije i slično.


Istaknula je i projekt “Moja obitelj ili mobitel”, koji će se provoditi putem radionica u svim dekanatima Riječke nadbiskupije, kao i letak s uplatnicom za pomoć najpotrebitijima, koji će, u suradnji s Novim listom, biti izdan u izdanju u petak, 22. prosinca.


Privremena ravnateljica nedavno otvorenog Doma za osobe s demencijom Kristina Klanac Badovinac rekla je kako je Riječka nadbiskupija otvorenjem ovog Doma napravila prvi iskorak u svezi proglašenja Svjetske zdravstvene organizacije demencije kao javno-zdravstvenog prioriteta.


“Na području Hrvatske, pa i u Primorsko-goranskoj županiji veliki je broj oboljelih od demencije, tako da je veliki interes za boravkom u ovom Domu zamišljenom kao dnevni boravak za korisnike, koji mogu u njemu boraviti od 7 do 17 sati, kada članovi njihovih obitelji koji o njima brinu rade”, rekla je Klanac Badovinac.


Palijativna skrb


Ravnateljica riječkog Hosipcija s. Leopolda Ivković podsjetila je kako je riječ o ustanovi koja pruža palijativnu skrb umirućima u terminalnoj fazi bolesti.


– Tijekom ove godine, do danas, imali smo 250 pacijenata, od kojih je 21 otpušten, a 239 je preminulo. Organizirali smo brojne akcije, imamo veliku pomoć volontera, Grada Rijeke, PGŽ-a, Riječke nadbiskupije, Caritasa, brojnih građana, tvrtki, tako da smo obnovili dio soba, kapelu, klupe u parku, nabavili nove krevete i dodatnu opremu.


Na Trgu 128. brigade HV na riječkom Korzu, od 27. studenog do 3. prosinca te od 11. do 17. prosinca, u vremenu od 9 do 19 sati, otvoren je štand na kojem su građanima ponuđene rukotvorine volontera Hospicija, kao i one koje su izradila djeca Katoličke osnovne škole Josip Pavlišić, djeca i roditelji DV Kvarner.


U akciju su se uključile učenice Ženskog učeničkog doma Marija Krucifiksa Kozulić, koje su sa sestrama Družbe Presvetog Srca Isusova zasadile božićnu pšenicu i pripremile za ovaj štand, rekla je s. Ivković, dodajući kako je u 2024. godini u planu otvorenje Volonterskog centra, kao i osnivanje Centra za žalovanje.


Problemi beskućnika


Depaul Hrvatska i ove godine organizira program “Jedna noć pod zvijezdama”, u subotu, 2. prosinca, u i ispred Exportdrva, uz bogat glazbeni i kulinarski program, koncert klasične glazbe “Zvijezde koje ne prolaze”, kao i prigodnu izložbu.


– Prilika je to da povećamo svijest o problemima beskućnika. Naime, mi smo usredotočeni osobito na prevenciju beskućništva provođenjem specijaliziranih programa, kao što su program rehabilitacije za ovisnike o alkoholu i povećanje zapošljivosti beskućnika i ostalih marginaliziranih skupina. Provodimo to kroz Kuću utočišta – dnevni boravak, vanjski rad i specijalizirane programe, a posebno smo usmjereni na sustav rada na zapošljavanju i edukaciji beskućnika, rekla je sestra Veronika Mila Popić, voditeljica Kuće utočišta.


U Socijalnoj samoposluzi police pune


U ovo predblagdansko vrijeme sve su češći posjeti građana i tvrtki te institucija Socijalnoj samoposluzi Kruh sv. Elizabete, pa su trenutno police pune.


– U ovoj smo godini imali 570 korisnika, mjesečno dijelimo oko 350 paketa, a na godišnjoj razini oko četiri tisuće paketa. Imamo veliki broj volontera, njih čak 170, koji su odradili 2.800 sati rada. I naši se korisnici uključuju u volontiranje, što pokazuje duh zajedništva, jer upravo zajedno i udruženi možemo puno više učiniti za potrebite.


Nažalost, izgubili smo skladište, a novi prostor još uvijek nismo pronašli. I ove smo godine imali mnogobrojne akcije sakupljanja hrane i higijenskih te ostalih potrepština, do sada čak 23, naši sugrađani su humani i često se odazivaju, kao i brojne tvrtke i institucije, posebno u ovo predblagdansko vrijeme.


Grad Rijeka nas financijski podupire plaćanjem jednog zaposlenika, Riječka nadbiskupija plaća nam režije. Ipak, još uvijek kod nas nije zaživjela donacija artikala koje su pred istekom roka trajanja, istaknula je Nela Pujić, volonterka Socijalne samoposluge Kruh sv. Elizabete


Prihvatilište za beskućnike


Dijana Superina iz Prihvatilišta za beskućnike Ruže sv. Franje istaknula je kako je u proteklih sedamnaest godina rada kroz Prihvatilište prošlo ukupno 700 korisnika, ove godine njih 37, među kojima četiri žene i 33 muškarca.


– Imamo kapacitet četrnaest kreveta, dvanaest muških i dva za žene, a naš rad podupiru čak 32 volontera, koliko ih trenutno imamo. Imamo i troje zaposlenih, imamo dva noćna čuvara, socijalnu radnicu, organiziramo terapije, radionice, obveze za naše korisnike.


Trenutno izrađujemo adventske vijence, poznati smo po akcijama “Đir za rožiu” i “Pun pjat”, surađujemo sa srednjim i osnovnim školama, ali i s dječjim vrtićima, prilikom čega radimo na razvoju socijalne empatije kod djece.


Nedavno su naši korisnici putovali u Rim, a povodom 15. godišnjice izlaska Uličnih svjetiljki koje prodaju. Poručila bih građanima da, ukoliko imaju minutu-dvije vremena, prilikom kupovine časopisa koji se bavi temama beskućništva, zastanu na trenutak u razgovoru s našim korisnicima, jer njima to ponekad znači puno više od same prodaje. Hvala Gradu Rijeci, PGŽ-u, Riječkoj nadbiskupiji, građanima i firmama koji nas podupiru, poručila je Superina.