KOLIKO JEZIKA GOVORIŠ, TOLIKO VRIJEDIŠ

Riječke škole stranih jezika nude široku paletu tečajeva i specijaliziranih programa, kako za mlade, tako i za odrasle

Ingrid Šestan Kučić

Niz mogućnosti na putu višejezičnosti Poboljšanje kognitivnog razvoja, širenje svjetonazora, razvijanje uvažavanja drugih kultura, poticanje osjetljivosti i tolerancije, prednost na tržištu rada, kako lokalnom tako i globalnom – samo su neki od razloga učenja stranog jezika, a riječke škole nude zaista raznolike programeRIJEKA Učenje stranih jezika poboljšava kognitivan razvoj, širi svjetonazore, razvija uvažavanje drugih kultura, osjetljivost i toleranciju, pomaže u učenju drugih jezika te donosi prednost na tržištu rada, lokalnom i globalnom. To su samo neki od razloga učenja stranog jezika, a riječke obrazovne ustanove nude cijeli niz mogućnosti na putu višejezičnosti.


Narodno učilište


Tako Narodno učilište ove godine organizira verificirane programe engleskog, talijanskog, njemačkog, ruskog jezika za odrasle i hrvatskog jezika za strance te tečajeve španjolskog, portugalskog, nizozemskog, mađarskog, slovenskog, ukrajinskog, kineskog i latinskog.


Osim semestralnih programa za odrasle i cjelogodišnjih tečajeva za djecu i mlade, nudi se i mogućnost polaganja ispita znanja stranog jezika te mnogobrojni posebni tečajevi prilagođeni osobnim i poslovnim potrebama. Riječ je o ubrzanim ili individualnim tečajevima, kao i tečajevima konverzacije, poslovnog jezika te tečajevima za potrebe poduzeća.
Verificirani programi i tečajevi stranih jezika za odrasle organizirani su u skladu s jedinstvenim standardima Vijeća Europe u šest stupnjeva po CEF-u: temeljni (A1 i A2), razvojni (B1 i B2) i napredni (C1 i C2), a nastava se organizira u dva semestra te se održava 2 puta tjedno po 2 školska sata, poslijepodne i navečer. Radi se u malim grupama u audio-vizualno opremljenim učionicama i s udžbenicima koji su u skladu s CEF standardom, a prije upisa besplatno se testira predzanje polaznika.Za svaki uspješno završeni semestar dobiva se potvrda Narodnog učilišta te se svjedodžba o znanju jezika koja se upisuje u radnu knjižicuProgrami engleskog, talijanskog, njemačkog, ruskog jezika za odrasle i hrvatskog jezika za strance odobreni su od Ministarstva znanosti i obrazovanja i traju 70 školskih sati po semestru, odnosno modulu, a za svaki uspješno završeni semestar dobiva se potvrda Narodnog učilišta o završenom modulu te po završetku i uspješno položenom završnom ispitu na kraju pojedinog stupnja stječe se svjedodžba o znanju jezika koja se upisuje u radnu knjižicu.


Tečajevi stranih jezika za odrasle (španjolski, portugalski, nizozemski, mađarski, slovenski, ukrajinski, kineski i latinski) traju 60 školskih sati po semestru, odnosno modulu, a po završetku tečaja i položenom ispitu nakon svakog semestra dobiva se potvrda Narodnog učilišta.


Škola Ekspert


Rad u malim skupinama jedna je o specifičnosti rada i Škole informatike, stranih jezika i knjigovodstva Ekspert, a u toj se ustanovi koja postoji već 25 godina nudi učenje stranih jezika za sve dobne skupine. Programi kao i način rada prilagođeni su uzrastu, a polaznici mogu odabrati engleski, njemački, talijanski, francuski, španjolski i ruski jezik. Kao jednu od prednosti u Ekspertu također ističu verificirane programe koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a nakon završenog stupnja polaznicima se nudi mogućnost polaganja završnog ispita i dobivanje javno priznate svjedodžbe.


U Ekspertu se provodi interaktivna nastava, a u ponudi su i tečajevi za školarce čija se nastava sastoji od 60 školskih sati te se održava subotom po dva školska sata, tijekom cijele školske godine. Na kraju školske godine održava se pismena i usmena provjera znanja, te nakon uspješno položenog ispita dobiva potvrda o položenom tečaju jezika.Na početku svake školske godine stručni tim planira i organizira nastavni plan, te odabire udžbenik prema kojem će se održavati nastava. Na svakom satu obrađuju se sljedeća područja: govor, slušanje s razumijevanjem, pisanje te gramatika.


Nastava se nadopunjuje slobodnim sadržajima ovisno o dobi i interesu polaznika, a ti su sadržaji uglavnom su iz područja glazbe, te književnosti i filma. Od didaktičkih pomagala djeca imaju na raspolaganju različite dodatne materijale, računalo, pristup internetu, a najzanimljivija im je interaktivna ploča.U Ekspertu se provodi i priprema Cambridge ESOL međunarodni ispiti engleskoga jezika koje organizira British Council, a organiziraju se grupne i individualne pripremeU Ekspertu se provodi i priprema Cambridge ESOL međunarodni ispiti engleskoga jezika koje organizira British Council, a organiziraju se grupne i individualne pripreme. U toj se ustanovi provodi i program učenja hrvatskog jezika, namijenjen je polaznicima, najčešće strancima, koji žele naučiti ili usavršiti svoje znanje hrvatskog jezika, a osim učenja jezika polaznici se upoznaju i s hrvatskom kulturom i običajima.


Ustanova Dante


Hrvatski za strance provodi se i u Ustanovi za obrazovanje odraslih Dante koja se zalaže za obrazovanje odraslih koje će osigurati obrazovanje dostupno svim dobnim skupinama. Dante već 27 godina promiče multikulturalnost i višejezičnost. Tu se uči i engleski, njemački te talijanski jeziki, a do sada je tu ustanovu pohađalo 25.766 uspješno obrazovanih polaznika.


Programi u toj školi verificirani su pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a prateći postojeće potrebe tržišta rada, škola Dante osim općih tečajeva stranih jezika ima u ponudi i tečajeve stranih jezika za specifična zanimanja: turističke djelatnike, medicinske djelatnike, IT stručnjake, bankare i slično. Polaznici nakon završenog tečaja dobivaju svjedodžbu o znanju određenog jezika i mogućnost pristupanja međunarodnim ispitima.


Škola nudi besplatno pristupanje inicijalnom testu koji pruža pouzdanu informaciju o stupnju znanja određenog stranog jezika, a također se provode grupni i individualni programi.


Dante se nedavno preselio u novouređeni prostor na adresi Wenzelova 2 koji ima šest učionica sa svom potrebnom opremom za usavršavanje stranih jezika. Ono što predstavlja specifičnost Dantea je i provedba velikog broja EU projekata. U posljednjih devet godina škola Dante potpisala je više od 50 europskih ugovora za projekte u kojima je partner ili koordinator.


Osim što su projekti usmjereni na jačanje jezičnih kompetencija, obuhvaćaju i gospodarska i socijalna pitanja čime se škola usmjerava na direktno jačanje građanske i interukulturalne komptencije svojih polaznika i djelatnika čime istovremeno apelira i na potrebu većeg broja aktivnih građana koji su uključeni u programe cjeloživotnog obrazovanja.


Svi projekti uključuju mobilnost polaznika, učenje stranog jezika i usavršavanje djelatnika. Bitno je naglasiti da je do sada više od 400 polaznika škole Dante bilo uključeno u mobilnost putem europskih projekata, a ove će se godine u okviru Erasmus+ projekta provesti besplatan tečaj engleskog jezika za 50 građana.Dante se nedavno preselio u novouređeni prostor na adresi Wenzelova 2 koji ima šest učionica sa svom potrebnom opremom za usavršavanje stranih jezikaMalac Genijalac prva škola mentalne aritmetike


Od ove jeseni u Rijeci se po prvi put nudi i mogućnost uključenja djece u rad škole mentalne aritmetike. Riječ je o školi Malac Genijalac čiji je cilj da svako dijete maksimalno probudi svoje mentalne kapacitete i postane »bolja verzija sebe«. Naime, taj se program provodi u osam zemalja gdje 95 škola pohađa čak 9.895 korisnika, a zdrav kognitivan razvoj postiže se na zabavan i razigran način, programom zasnovanim na tri ključne stvari: računanje abakusom, mentalna aritmetika i didaktičke igre.


Program je namijenjen djeci uzrasta od 4. do 12. godine, jer u tom se periodu dječji mozak najdinamičnije razvija te je fleksibilno i pažljivo osmišljen uzimajući u obzir individualne potrebe svakog djeteta.


U školi Malac Genijalac primjenjuje se originalni HIKARI program Mentalne aritmetike koji sadrži jedinstvenu metodu porijeklom iz Japana, kolijevke mentalne aritmetike. Temelji se na upotrebi drevne računaljke abakus čijom se vizualizacijom postiže izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina i sposobnosti djece u ranom periodu života.


Program se temelji na TBDP pristupu (Total Brain Development Program) i VAK metodi (Vizualno Auditivno Kinestetičko). Polaznicima su na raspolaganju i posebni internet portali, aplikacije i web platforma na kojima mogu raditi domaću zadaću, vježbati kod kuće i natjecati se s ostalim polaznicima škole Malac Genijalac u različitim državama.