MJERE LABAVIJE NEGO LANI

Riječke škole spremaju se za početak školske godine: Na Drenovi i u Viškovu sat 40 minuta, na Srdočima nastava u – župi

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

OŠ Srdoči će koristiti učionicu za vjeronauk u župnim prostorima, drenovska škola ove se godine vraća na dvosmjenski rad, za razliku od lani kad je bio trosmjenski, a u OŠ Pećine obavezne su – papučeRIJEKA – Nakon godine i pol nemogućnosti održavanja, gotovo u svim riječkim školama, najavljuju ravnatelji, ove školske godine vraćaju se roditeljski sastanci uživo.


Vraćaju se i heterogene skupine produženog boravka, ali i sportske izvannastavne aktivnosti. Velik broj škola ponovo će imati nastavni sat u trajanju od 45 minuta, a iako na prvu puno toga izgleda kao »staro normalno«, ipak odstupanja u odnosu na organizaciju nastave prije epidemije ima. Provedba nastave općenito će biti relaksiranija nego lani, dio škola zahvaljujući blažim epidemiološkim mjerama uspio se vratiti na jednosmjenski rad, a nekima je to uspjelo zahvaljujući angažmanu izvanškolskih prostora kao što je slučaj s najbrojnijom riječkom školom, OŠ Srdoči, koja će u idućoj školskoj godini, najavljuje ravnatelj Ivan Vukić, koristiti i župne prostore.


Srdoči


– U dogovoru sa župnikom, za potrebe nastave ustupljeni su nam župni prostori, a riječ je o učionici za vjeronauk. To je bio jedini način da se vratimo na jednosmjenski rad uz poštovanje epidemioloških mjera. Imamo 800 učenika, a učionicu za vjeronauk naizmjence će svaki kvartal koristiti jedan razredni odjel. S odlukom da se vratimo na jednosmjenski rad, zadovoljni su i nastavnici i roditelji, govori Vukić.
Nastava će se, dodaje, u što većoj mjeri organizirati u blok satovima, a kabinetski oblik nastave koristit će se samo za nastavu iz informatike. Sve generacije učenika na nastavu će dolaziti istovremeno, jer zbog činjenice da škola ima više ulaza moguće je organizirati njihov dolazak bez stvaranja gužvi. Zbog rada u jednoj smjeni, moguće je i održavanje nastavnog sata u trajanju od 45 minuta.


Drenova
Međutim, takav redovan nastavni sat neće biti moguć u drenovskoj školi čiji ravnatelj Vedran Kosovac kaže da je škola zatražila skraćenje sata na 40 minuta kako bi se između dvije smjene mogla provesti dezinfekcija i prozračivanje prostora. Naime, OŠ »Fran Franković« lani je bila jedina škola u Primorsko-goranskoj županiji koja je zbog epidemioloških mjera i nedostatka prostora morala organizirati rad u tri smjene, a ove školske godine, najavljuje ravnatelj, škola se vraća u stari dvosmjenski ritam.


– Zbog nedostatka prostora i velikog broja učenika, prisiljeni smo tražiti skraćenje sata kako bi se između dvije smjene provela dezinfekcija i prozračivanje učionica. Učenici će za dolazak u školu koristiti različite ulaze, a za odlazak smo organizirali i autobusni prijevoz u razmacima od 15 minuta kako bi se izbjegla gužva. Što se same nastave tiče, bit će organizirana u blok satovima maksimalno koliko se bude moglo, pojašnjava Kosovac.


Viškovo


I najbrojnija škola u PGŽ-u, OŠ Sveti Matej Viškovo, zatražila je skraćenje nastavnog sata na 40 minuta, a razlog je, kaže ravnateljica Ivana Žagar, kao i u slučaju drenovske škole, deficit prostora i organizacija dezinfekcije učionica između smjena.


– Imamo 915 učenika i prisiljeni smo raditi u dvije smjene, a kako bi se sve vremenski stiglo između smjena, zatražili smo skraćenje sata. Učenici će u školu u jutarnjoj smjeni dolaziti svakih 10 minuta od 7,45 do 8,15 sati i bit će organizirano njihovo ulaženje na četiri ulaza. U poslijepodnevnoj će se smjeni na nastavu također dolaziti u razmacima od 10 minuta, od 13 do 13,35 sati. Veliki odmor provodit će se na otvorenom u pratnji učitelja, dok će se dopunska i dodatna nastava, kao i izvanškolske aktivnosti odvijati djelomično online, a djelomično u školi, kaže Žagar.


Pehlin


U OŠ Pehlin sat se neće kratiti, ali, najavljuje ravnatelj Željko Šimunić, nastava će se djelomično provoditi u dvije smjene. U školu se također neće stizati istovremeno, već s razmacima od 10 minuta te će se na nastavu početi dolaziti već u 7,30 sati, a razmišlja se da se veliki odmor učenika ne održava.


– Velike odmore smatramo problematičnim zbog međusobnog kontakta učenika. Na nastavu će se stizati od 7,30 do 8 sati u razmacima od 10 minuta kako bi se u što većoj mjeri izbjeglo susretanje učenika, a koristit će se svi školski ulazi. Nastava će biti organizirana na način da će predmetna nastava biti stalno u jutarnjoj smjeni, a učenici razredne nastave rotirat će se u dvije smjene, najavljuje Šimunić.


Pećine


Zajedničkih velikih odmora za sve učenike neće biti ni u OŠ Pećine, najavljuje ravnateljica Jasna Vukonić Žunič, a za učenike te škole neće biti ni skraćenja nastavnog sata. U toj će školi vrijediti pravilo da po dolasku u školu učenici odmah odlaze u svoje učionice te se ispred učionice preobuvaju u papuče, a cipele ostavljaju u garderobnim ormarićima. Zbog sigurnosti učenika, prilikom kretanja hodnicima škole i odlaska u sanitarne čvorove učenici su dužni nositi maske koje moraju svakodnevno imati u torbi. U razredu se maskice neće nositi, osim u učionici informatike, gdje je obvezno njihovo nošenje.


Nedostaje spremačica, velik interes za produženi boravak


Ravnatelji riječkih osnovnih škola upozoravaju na manjak tehničkog osoblja, prvenstveno se to odnosi na spremačice, što otežava provedbu epidemioloških mjera. Početak školske godine otvara još jedan dodatni problem, a riječ je o produženom boravku za kojim postoji veća potreba roditelja od mogućnosti smještaja djece. S obzirom na to da se nije znalo kakve će epidemiološke mjere biti na snazi ove jeseni, većina škola tek ovaj tjedan prikuplja zahtjeve roditelja, a koliki je interes ilustrira i primjer OŠ Srdoči koja je prvi dan zaprimila 53 prijave.


– Očekujemo da ćemo imati do 150 prijava, a mjesta ima za 120 djece. Nije to samo naš problem, velik dio škola ima veće iskazane potrebe roditelja od mogućnosti primitka djece u program. Morat ćemo primati djecu prema prioritetima, a prioritet su učenici prvih razreda, potom drugih razreda, kaže Vukić.


Slična iskustva velikog interesa roditelja dijele i ravnatelji OŠ Pehlin te OŠ »Fran Franković«.


Neće izostati svečani prijemi prvašića


Za razliku od prošle godine, kada većina škola nije organizirala svečani prijem prvašića, ove školske godine svečanosti u školama će biti, a svaka škola taj će dan obilježiti na drukčiji način.


Tako viškovska škola planira svečanost na otvorenom, drenovska će prijem organizirati u tri termina, za svaki razred posebno, pehlinska škola to će učiniti u dvorani ili na hodniku, a srdočka škola imat će prijem u sportskoj dvorani. Većina škola odlučila se prijem prvašića organizirati u pratnji samo jednog roditelja.