Zagrebačka Galerija Vladimir Filakovac

“Riječka veza”. Profesori s riječke Akademije primijenjenih umjetnosti izlažu u Zagrebu

Davor Mandić

Otvorenje izložbe planirano je 6. veljače u 19 sati, a predstavit će se Marina Banić Zrinšćak, Melinda Kostelac, Letricija Linardić, Siniša Majkus, Goran Štimac i Hrvoje Urumović 


RIJEKA – Profesori s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci izložit će svoje radove u zagrebačkoj Galeriji »Vladimir Filakovac« (Dubrava 51a) u sklopu izložbe »Riječka veza«. Otvorenje izložbe planirano je 6. veljače u 19 sati, a predstavit će se Marina Banić Zrinšćak, Melinda Kostelac, Letricija Linardić, Siniša Majkus, Goran Štimac i Hrvoje Urumović.


Prema kazivanju Melinde Kostelac, koja će i otvoriti izložbu, bila joj je čast temeljem prethodnih suradnji s Galerijom »Filakovac« i voditeljem galerije Sveborom Vidmarom osmisliti inicijalni projekt izložbe članova nastavnog osoblja APURI-ja, čime u središte pažnje i selekcije ulazi kvaliteta likovnih djela i stručnost autora.
– Vođena čistom radoznalošću i prisjećanjem povijesti naše institucije, koja ove godine postaje »punoljetna« te vođena osobnom intuicijom i sjećanjima prema daljnjoj prošlosti u kojoj sam ove autore presretala, stvorila sam ključ postave prve izložbe »Riječka veza« za koju, vjerujem, predstavlja početak izložbi u nizu i predstavljanja umjetnika riječke Akademije u sljedećim godinama.


Razgovarajući s umjetnicima, kolegicama i kolegama koje sam okupila za potrebe postava, dajući im istovremeno slobodu odabira radova po njihovom ključu, izronio je intrigantan zajednički nazivnik potpuno spontano: dio je u postav povukla mahom radove nastale prije više godina, iz dulje vremenske perspektive, a neki su ponudili svoja recentna djela – kaže Kostelac, dodajući da izložena likovna produkcija vibrira skoro introspektivno, a manje retrospektivno ili »revijalno«.


Uz izložbu »Riječka veza« u Galeriji »Vladimir Filakovac«, u Galeriji Kontrast istoga dana, ali u 18 sati, otvara se izložba radova polaznika DV Markuševec pod nazivom »To smo mi, DV Markuševec«. Obje izložbe se mogu razgledati do 2. ožujka 2023., radnim danom od 10 do 20 sati.